Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Δεν αποσχίστηκε, αλλά διχάστηκε!

Ο «κατακλυσμός», όπως περιέγραφαν το ενδεχόμενο «ναι» σε μια ανεξάρτητη Σκοτία οι πολιτικοί στο Λονδίνο και στην Ευρώπη, αλλά και οι αγορές, αποφεύχθηκε.

Οι Σκοτσέζοι είπαν «no, thanks» στην ανεξαρτησία σε ποσοστό 55,3%, έναντι του 44,7% που ψήφισε υπέρ της ένωσης. Η αντεπίθεση των τελευταίων εβδομάδων, τόσο από την πολιτική τριανδρία στο Λονδίνο όσο και από τους τραπεζίτες και την αγορά, απέδωσαν. Οι Σκοτσέζοι φοβήθηκαν να περάσουν στην «απέναντι όχθη», που έκρυβε το άγνωστο. Από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ έως τις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ, τη Μαδρίτη, αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επικρατεί ανακούφιση για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ενωμένο. Η επόμενη ημέρα, όμως, εκτός από πανηγυρισμούς, απογοητεύσεις, παραιτήσεις και υποσχέσεις, κρύβει πολλά διλήμματα και παγίδες, τόσο για την ίδια τη Σκοτία όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε, δεν έκλεισε. Το δημοψήφισμα αφήνει πίσω του μια Σκοτία διχασμένη όσο ποτέ άλλοτε, αλλά και με μεγαλύτερη ανεξαρτησία τελικά εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Γλασκόβη, το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα, και το Νταντί ήταν τα «έπαθλα» της καμπάνιας υπέρ του «ναι», της οποίας ηγήθηκε ο Αλεξ Σάλμοντ, ο τοπικός πρωθυπουργός της Σκοτίας. Ομως, αυτό δεν στάθηκε αρκετό… Το Εδιμβούργο, το οικονομικό κέντρο της Σκοτίας και δεύτερο μεγαλύτερο εκλογικό σώμα, ψήφισε σε ποσοστό 61% «όχι» στην ανεξαρτησία, αποδεικνύοντας ότι το δημοψήφισμα ήταν, μεταξύ άλλων, και μια υπόθεση ταξική. Στο πλούσιο Εδιμβούργο χτυπά η καρδιά της οικονομίας της Σκοτίας, όμως μόνο το 49% των κατοίκων του δηλώνουν Σκοτσέζοι. Το ΑΕΠ του Εδιμβούργου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έπειτα από αυτό του Λονδίνου. Η πλουσιότερη Σκοτία έμεινε προσκολλημένη στην ένωση. Η φτωχότερη τόλμησε το «ναι», και ήταν αυτή που δημιουργεί κραδασμούς στο Εργατικό Κόμμα του Εντ Μίλιμπαντ. Γλασκόβη, Νταντί και Βόρειο Λαναρκσάιρ ψήφισαν υπέρ του «ναι», σε ποσοστό 53,4%, 57,35% και 51,07% αντίστοιχα. Ομως, στις κάλπες, αυτές που έσωσαν την ένωση ήταν οι γυναίκες, καθώς η καμπάνια του «όχι» φαίνεται ότι ήταν «αντρική υπόθεση». «Για τους Σκοτσέζους η ψήφος τού “όχι” σημαίνει ανακούφιση για κάποιους, απελπισία για κάποιους άλλους – και τα δύο σε μεγάλο βαθμό» όπως σχολίαζε ο αρθρογράφος του «Guardian» Μάρτιν Κετλ. Η ψήφος της Πέμπτης αποκάλυψε μια Σκοτία διχασμένη και πληγωμένη. Οι πληγές θα κλείσουν, όχι όμως γρήγορα, ούτε εύκολα. Θα χρειαστεί χρόνος για να φύγουν από τους δρόμους όλες οι σημαίες…

Δίνει εξουσίες

Ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε αποκέντρωση των εξουσιών και περισσότερες αρμοδιότητες στη Σκοτία σε φόρους, πρόνοια και δαπάνες, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως τον Ιανουάριο. «Ηδη συνομίλησα με τον ηγέτη του SNP Αλεξ Σάλμοντ και του έδωσα συγχαρητήρια για την εκστρατεία του. Είμαι ικανοποιημένος που θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για την αποκέντρωση των εξουσιών» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ομως, ο Σάλμοντ παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της αποτυχίας του και εκφράζοντας σκεπτικισμό για την τήρηση των δεσμεύσεων του Κάμερον. Ούτως ή άλλως, αυτές απέχουν πολύ από αυτά που ζητούσαν οι υπέρμαχοι του «ναι», δηλαδή να διαχειριστούν μόνοι τους τα οφέλη από τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας.

Το χρονοδιάγραμμα

Εως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν κατατεθεί οι προτάσεις και το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο έως τον Ιανουάριο. Ομως, με δεδομένο ότι οι εκλογές στη Βρετανία είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2015, η νομοθεσία δεν θα επικυρωθεί έως την έναρξη της νέας Βουλής. Η συνταγματική μεταρρύθμιση και η εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκοτία θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, και μάλιστα σκληρών. Ηδη ο Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP έχει θέσει θέμα αρμοδιοτήτων ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού. Πολλοί στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα ζητήσουν τις ίδιες εξουσίες που θα δοθούν στους Σκοτσέζους.

Δεν πανηγύρισε

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, στην ομιλία του αμέσως μετά την ανακοίνωση της επικράτησης του «όχι», δεν είχε τον αέρα του νικητή, ούτε πανηγύρισε. Δικαίως… Το γεγονός ότι η υπόθεση της Σκοτίας εξελίχθηκε σε ένα θρίλερ που έστρεψε πάνω του την παγκόσμια προσοχή είναι κάτι το οποίο χρεώνεται ο ίδιος προσωπικά από τους πολιτικούς αντιπάλους του, εσωκομματικούς και μη. Ο ίδιος γνωρίζει ότι το ζήτημα της Σκοτίας ήταν μόνο το πρώτο εμπόδιο. Στελέχη του κόμματός του έχουν ήδη θέσει θέμα συνταγματικών μεταρρυθμίσεων όχι μόνο για τη Σκοτία, αλλά για την ίδια την Αγγλία, που, όπως υποστηρίζουν, πρέπει να κοιτάξει τα του οίκου της… Το ερώτημα που θα θέσουν οι Αγγλοι βουλευτές είναι το εξής: Είναι δίκαιο να μην έχουν λόγο στις αποφάσεις για τη Σκοτία, ενώ οι Σκοτσέζοι βουλευτές θα έχουν λόγο για τα τεκταινόμενα στη Βρετανία; Πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov για τη «Herald» έδειξαν ότι το 62% των Αγγλων πιστεύει ότι οι Σκοτσέζοι βουλευτές δεν πρέπει να ψηφίζουν για τους αγγλικούς νόμους. Η Σκοτία ήταν επίσης ένα πείραμα για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί το 2016 αναφορικά με την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Ο Αλεξ Σάλμοντ

Ο Αλεξ Σάλμοντ παραιτήθηκε, προτού αμφισβητηθεί η ηγεσία του. Το SNP, όμως, δεν θα φύγει και θα συνεχίσει να κυβερνά τη Σκοτία έως το 2016. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν θα θελήσει το SNP να επαναφέρει ζήτημα δημοψηφίσματος το 2016.

Neverendum;

Ηδη αρκετοί μιλούν για το «neverendum» – λογοπαίγνιο για ένα δημοψήφισμα (referendum) που δεν τελειώνει ποτέ. Οι αγορές, οι τραπεζίτες, το Λονδίνο, η Ευρώπη, θα ήθελαν να κλείσει η συζήτηση οριστικά. Στη Σκοτία επικρατεί ένα μούδιασμα… Κάποιοι, όμως, έχουν ακόμα τα μανίκια… σηκωμένα και δεν δέχονται ότι η αντιπαράθεση διευθετήθηκε για μια ολόκληρη ζωή…

Τι δήλωσαν μετά το δημοψήφισμα

Ντέιβιντ Κάμερον, πρωθυπουργός Βρετανίας
«Η αντιπαράθεση έχει διευθετηθεί για μία γενιά. Δεν γίνεται να υπάρξουν διαμάχες – ακούσαμε τη θέληση του λαού της Σκοτίας. Ηρθε η ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειο να ενωθεί και να προχωρήσει. Ζωτικής σημασίας για αυτό θα είναι μια ισορροπημένη και δίκαιη λύση για τη Σκοτία, την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία».

Αλεξ Σάλμοντ, ηγέτης της εκστρατείας τού «ναι στην ανεξαρτησία»
«Η ηγεσία μου τελειώνει, αλλά για τη Σκοτία η εκστρατεία συνεχίζεται και το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ».

Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του UKIP
«Πιστεύω ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μια συνταγματική σύγκλιση για να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο και ομοσπονδιακό Ηνωμένο Βασίλειο». Ενα από τα μεγάλα ερωτήματα έχει να κάνει με τις εξουσίες του πρωθυπουργού».

Μάικλ Σάντερς, οικονομολόγος της CITIGROUP
«Παρά το γεγονός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια ξεκάθαρη νίκη τού “όχι”, η υποστήριξη για την ανεξαρτησία είναι περίπου 10% μεγαλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν από 10 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσει ένα σενάριο “neverendum”, με συνεχείς εκκλήσεις για δημοψηφίσματα τα επόμενα χρόνια».

Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
«Το ομολογώ: Το αποτέλεσμα με ανακουφίζει».

Στέλλα Θεοδώρου

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ