Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

«Δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ φέτος τα πανεπιστήμια»

Ψήφισμα των πρυτάνεων για την τραγική οικονομική κατάσταση των ΑΕΙ και το πολυνομοσχέδιο «αγκάθι»

Οι αλλαγές του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τις οποίες θα επιφέρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αλλά και η οικονομική κατάσταση των πανεπιστημίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης συνόδου των πρυτάνεων το περασμένο Σάββατο. Η σύνοδος, με ομόφωνο ψήφισμά της, επισήμανε ότι η οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια είναι τραγική, καθώς έως σήμερα «δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ τακτικής επιχορήγησης για το έτος 2015» και λειτουργούν με τα ταμειακά διαθέσιμα προηγούμενων ετών.

Οπως έγινε γνωστό, οι πρυτάνεις θα αποφασίσουν για τις τελικές θέσεις τους ή και τις κινητοποιήσεις, όταν το νομοσχέδιο (το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση του) αναρτηθεί προς διαβούλευση.
Εξάλλου, τα δύο παραπάνω ζητήματα θα αποτελέσουν τα κυρίαρχα θέματα της τακτικής συνόδου των πρυτάνεων που θα γίνει το διήμερο 26 και 27 Ιουνίου.

Αγκάθι για τους πρυτάνεις αποτελεί μια σειρά διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, όπως η συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές, η αλλαγή του συστήματος πιστωτικών μονάδων και η παύση των νυν πρυτάνεων προτού ολοκληρωθεί η θητεία τους.
Το πολυνομοσχέδιο επαναφέρει τους αιώνιους φοιτητές, καθώς καταργούνται οι διατάξεις περί διαγραφής τους από τα μητρώα των ιδρυμάτων, ενώ προβλέπει μείωση του αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών, που δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων.

Οσον αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων, απαγορεύονται τα φροντιστήρια εντός των ιδιωτικών σχολείων, ενώ τα ιδιωτικά φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών υποχρεούνται να μη λειτουργούν σε ημέρες διακοπών και αργιών.
Το πολυνομοσχέδιο απέρριψαν, στο μεταξύ, και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι συνεδρίασαν την περασμένη Παρασκευή στη Λάρισα. Οι πρόεδροι σημείωσαν ότι «έχουν από καιρού πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για την αλλαγή της ονομασίας των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια», ενώ ζήτησαν από το υπουργείο Παιδείας να προωθηθεί η ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ