Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Δεν έχουν λεφτά για εκλογές (από τη βάση) στο ΠΑΣΟΚ!

Ηττημένος βγήκε για άλλη μια φορά ο Ευ. Βενιζέλος από τον Γ. Παπανδρέου, που ναι μεν συμφώνησε να του παραδώσει το κόμμα, αλλά έως τότε σκοπεύει να τον «ψαλιδίσει» όσο γίνεται. Απέρριψε το αίτημά του -άσχετα αν εκφραζόταν από τους «δορυφόρους» του- για εκλογή από μικρότερο Σώμα και άμεσα, ενώ του «φυτεύει» τώρα μια νέα υποψηφιότητα, αυτή του Χρ. Παπουτσή.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη, ο κ. Παπανδρέου έριξε πόρτα στους βενιζελικούς.

Η εκλογή προέδρου θα γίνει από τη βάση στις 18 Μαρτίου ή το νωρίτερο στις 11 Μαρτίου, ανάλογα πάντα με τις εξελίξεις στη χώρα, κατά τον Π. Μπεγλίτη.

Είχε προηγηθεί σειρά «μηνυμάτων» ακόμα και από τοπικές οργανώσεις για την κατάσταση «διάλυσής» τους, για τους φόβους τυχόν επεισοδίων την ημέρα της εκλογής, κυρίως όμως για τα «κακά οικονομικά» (χαρακτηριστικό είναι ότι οι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι), που δεν επιτρέπουν μια τέτοια διαδικασία εκλογής. Της άποψης αυτής υπερθεματίζουν οι βενιζελικοί, οι οποίοι φοβούνται έναν αποδυναμωμένο πρόεδρο, καθώς η προσέλευση πολιτών στις κάλπες θα είναι δραματικά μικρότερη από εκείνη στην εκλογή του Γ. Παπανδρέου.

Εν τω μεταξύ, το θέμα απασχόλησε την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ), η οποία συνεδρίασε την Πέμπτη, με τον Γ. Ανωμερίτη να συμμερίζεται τον προβληματισμό, παρότι διέψευδε απόφαση εισήγησης για μη εκλογή από τη βάση, αν και οι οργανώσεις στέλνουν μήνυμα ότι ούτε λεφτά έχουν ούτε το κλίμα είναι τέτοιο που θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες. Υπάρχει μάλιστα η σκέψη να στηθούν κάλπες μόνο στους καλλικρατικούς (περίπου 325) ή τους καποδιστριακούς (περίπου 1.100) δήμους, ενώ ο κ. Ανωμερίτης ζητεί και τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου με την Εθνική Συνδιάσκεψη στις 3-4 Μαρτίου, ώστε να μεσολαβεί αρκετός χρόνος από την κατάθεση υποψηφιοτήτων έως την εκλογή στις 18 Μαρτίου. Η σχετική εισήγηση στον πρόεδρο του κόμματος αναμένεται τη Δευτέρα, ενώ χθες το βράδυ επρόκειτο να συγκληθούν για το θέμα οι Νομαρχιακές Επιτροπές Αττικής. Αυτό που ήδη εισηγήθηκε στον Μ. Καρχιμάκη η Επιτροπή είναι η παραπομπή των εννέα βουλευτών -που, μετά τη μη ψήφιση του άρθρου 1 στο νέο Μνημόνιο, αποφασίστηκε η μη συμμετοχή τους στα επόμενα ψηφοδέλτια του κόμματος- στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο να αποφανθεί για την τύχη τους. Μέλη της Επιτροπής θυμίζουν ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν προβλέπεται ποινή διαγραφής, αλλά αναστολής κομματικής ιδιότητας, παρατηρώντας πάντως τις αντιδράσεις άλλων βουλευτών που δεν προτίθενται να αντιπαρατεθούν ως «μνημονιακοί» με τους «επαναστάτες».

Υποψήφιος (μάλλον) και ο Παπουτσής και θέμα απομάκρυνσης του Μπεγλίτη

Ολα δείχνουν ότι ο Χρ. Παπουτσής θα θέσει τελικά υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρά όσα λέγονται περί «υπόγειας διαπραγμάτευσης» με τον Ευ. Βενιζέλο.

Ο ίδιος φέρεται να μην έχει ακόμα λάβει την τελική του απόφαση, ωστόσο οι τελευταίες παρεμβάσεις του υπέρ της τήρησης του καταστατικού δείχνουν την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, ενώ το χρονοδιάγραμμα τον ευνοεί. Οι βενιζελικοί μιλούν τώρα για «θετική εξέλιξη», αφού διατηρούνται στο κόμμα οι λεγόμενοι παπανδρεϊκοί, στην πραγματικότητα όμως φοβούνται ότι μία τέτοια υποψηφιότητα θα στερήσει και άλλο «ύψος» από τον Ευ. Βενιζέλο. Ο τελευταίος προτίθεται να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, αμέσως μετά τη συμφωνία για το PSI, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, αποφασισμένος να ασχοληθεί με την πορεία του κόμματος προς τις εκλογές, όπως μαρτύρησε χθες ο Π. Κουκουλόπουλος, σημειώνοντας ότι «όσο δεν μπορεί να αποδεσμευτεί ο κ. Βενιζέλος, δεν μπορούμε να παίζουμε με τη χώρα». Και ενώ στη θέση του φέρεται να παραμένει ο Μ. Καρχιμάκης έως τις εκλογές, τον εκπρόσωπο Τύπου Π. Μπεγλίτη φέρεται να αντικαθιστά ο Κ. Καρτάλης. Εν τω μεταξύ, νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ζητεί η Αννα Διαμαντοπούλου, προκειμένου να συζητηθεί η «υποχώρηση» του κόμματος στις περικοπές κύριων συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων, προκειμένου να εξευρεθούν τα 325.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ