Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

«Δεν εξέλαβα ποτέ τη Ν.Δ. ως πολιτικό μου αντίπαλο»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

«Πάντα είχα ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά» τονίζει σε συνέντευξή του στη «δημοκρατία» ο Μάκης Βορίδης.Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών καταγγέλλει ότι «το οικονομικό πρόγραμμα αποτυγχάνει κυρίως γιατί υπονομεύτηκε δύο χρόνια από το ΠΑΣΟΚ» και εξηγεί γιατί «η μόνη πρόταση» για την έξοδο της χώρας από την κρίση προέρχεται από τη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά. Επίσης, αρνείται ότι η μετακίνησή του στη Ν.Δ. ήταν προκατασκευασμένη κίνηση, θυμίζοντας ότι ο ίδιος ήταν ανέκαθεν «υπέρ των συνθέσεων και της συνεννοήσεως στον χώρο της ευρύτερης Δεξιάς».

ΕΡ.: Κύριε Βορίδη, πήρατε πολλές αποφάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Υπερψηφίσατε τη δανειακή σύμβαση, μην τηρώντας την κομματική γραμμή του ΛΑΟΣ, παραιτηθήκατε από υπουργός, διαγραφήκατε από την Κ.Ο. του ΛΑΟΣ, ο πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτή την παραίτησή σας και εντέλει παραμείνατε υπουργός, ενταχθήκατε στη Νέα Δημοκρατία και παραιτηθήκατε από βουλευτής. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Γιατί υπερψηφίσατε τη δανειακή σύμβαση;

ΑΠ.: Γιατί η χώρα πρέπει να χρηματοδοτηθεί, πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να προσπαθήσει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Οσοι απορρίπτουν τη συγκεκριμένη χρηματοδοτική λύση παραβλέπουν ότι: α) Δεν έχουμε άλλη πηγή χρηματοδότησης. β) Δεν αναχρηματοδοτούμε μόνο το εξωτερικό μας χρέος, αλλά και τα ελλείμματα του Προϋπολογισμού. Χωρίς τη χρηματοδότηση αυτή οι περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου και στον κοινωνικό Προϋπολογισμό θα ήταν πολύ μεγαλύτερες και η ύφεση ομοίως πολύ μεγαλύτερη. γ) Σώζουμε τις τράπεζές μας και άρα τις καταθέσεις των πολιτών. Η μονομερής απόφαση μη πληρωμής θα οδηγούσε σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και των ασφαλιστικών ταμείων. 4) Μειώνουμε το χρέος και την επιβάρυνση του Προϋπολογισμού από τα επιτόκια, δηλαδή εξυγιαίνουμε σε έναν ορισμένο βαθμό τα δημόσια οικονομικά.

Επομένως, οι ευεργετικές συνέπειες είναι πολλαπλές. Ούτε που θέλω να σκέφτομαι τι θα σήμαιναν για την εθνική μας κυριαρχία η διεθνής απομόνωση και η επιστροφή στη δραχμή.

ΕΡ.: Ομως, το οικονομικό πρόγραμμα αποτυγχάνει.

Το οικονομικό πρόγραμμα περιέχει θετικά στοιχεία, αλλά και στοιχεία με τα οποία πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός. Θετικά στοιχεία είναι οι αποκρατικοποιήσεις, οι αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι περιορισμού των ελλειμμάτων, η μείωση του σπάταλου και γραφειοκρατικού κράτους. Αρνητικά στοιχεία είναι ότι δεν περιέχει μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Και στο σημείο αυτό δικαιώνεται απολύτως η κριτική του Αντώνη Σαμαρά.

Ας μη γελιόμαστε όμως. Το οικονομικό πρόγραμμα αποτυγχάνει κυρίως γιατί υπονομεύτηκε δύο χρόνια από το ΠΑΣΟΚ. Δεν προχώρησαν οι αποκρατικοποιήσεις, δεν προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις, δεν μειώθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά το κράτος.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του παρόντος προγράμματος είναι η μείωση του χρέους. Και η μεγάλη έλλειψή του, η ανυπαρξία της αναπτυξιακής βοήθειας που θα επανεκκινήσει την οικονομία, που θα ολοκληρώσει τις υποδομές, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εξάρει κανείς την κρίσιμη παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στους ευρωενωσιακούς θεσμούς, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα έργα, υποδομές, όπως π.χ. οι οδικοί άξονες.

ΕΡ.: Και για τους λόγους αυτούς «σπάσατε» την κομματική γραμμή. Το ξέρατε ότι θα διαγραφείτε;

ΑΠ.: Ναι.

ΕΡ.: Και δεν είχατε δεύτερες σκέψεις; Δεν σας φόβισε το ενδεχόμενο;

ΑΠ.: Εχω τηρήσει πολλές φορές την κομματική πειθαρχία. Σε ζητήματα που διαφωνούσα τήρησα την κομματική γραμμή. Εχω υποστεί δημόσια κριτική, για να το θέσω ευγενικά, από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, χωρίς να αντιδράσω. Δεν είναι, λοιπόν, ότι δεν ξέρω από πειθαρχία ή ότι δεν σέβομαι τις αποφάσεις. Αλλά υπάρχουν στιγμές που τα ζητήματα είναι μεγάλα, είναι κεντρικά, είναι συνειδησιακά, εντέλει έχουν να κάνουν με το πώς αντιλαμβάνεται ο κάθε βουλευτής το πατριωτικό του καθήκον.

ΕΡ.: Και γιατί παραιτηθήκατε από υπουργός;

ΑΠ.: Γιατί με είχε προτείνει ο κ. Καρατζαφέρης. Αρα όφειλα να το κάνω, αφού πλέον ο ΛΑΟΣ δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση.

ΕΡ.: Ομως, ο πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτή την παραίτησή σας και παραμείνατε.

ΑΠ.: Αυτό σημαίνει ότι πλέον η παραμονή μου δεν έφερε την αίρεση της προτάσεως του ΛΑΟΣ, αλλά ότι ήταν μια επιλογή του πρωθυπουργού. Και ταυτοχρόνως εκτιμήθηκε ότι το υπουργείο Μεταφορών έχει μνημονιακές υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει σε βραχύ χρονικό διάστημα και η αλλαγή θα είχε ως συνέπεια η χώρα να δέχεται κριτική ότι δεν έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

ΕΡ.: Κι έτσι παραμείνατε. Δεν είναι η παραμονή σας προϊόν «κακής παρέας», όπως υπενόησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ;

ΑΠ.: Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αποπειράται να μετατρέψει μια βαθιά πολιτική διαφωνία σε αντιπαράθεση προσωπικού χαρακτήρα, μιλώντας εξυβριστικά και προσβλητικά για εμένα. Δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Και πάντως δεν είμαι υποχρεωμένος, εν ονόματι της κομματικής πειθαρχίας, να υποστηρίζω πολιτικές θέσεις που αφορούν μείζονα θέματα και διαφοροποιούνται άνευ αποχρώντος λόγου. Πάντως, για να μην πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα, όποιος έχει να πει κάτι με συγκεκριμένο και σαφή τρόπο, παρακαλώ, να το πει.

ΕΡ.: Εν συνεχεία, όμως, μετακινηθήκατε στη Νέα Δημοκρατία. Κάποιοι λένε ότι ήταν προκατασκευασμένη κίνηση.

Προκατασκευασμένη με την έννοια ότι είχα κάτι προσχεδιάσει, όχι. Γιατί πώς θα μπορούσα να ξέρω αυτή τη μεταβολή θέσεως του προέδρου του ΛΑΟΣ; Από την άλλη, ήταν σαφές ότι είχα εκφραστεί υπέρ των συνθέσεων και της συνεννοήσεως στον χώρο της ευρύτερης Δεξιάς. Να το θέσω απλά: εγώ δεν εξέλαβα ποτέ τη Ν.Δ. ως πολιτικό αντίπαλο. Πάντα είχα ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά.

Η ένταξή μου στην παράταξη είναι στρατηγική επιλογή

ΕΡ.: Ορισμένοι όμως ισχυρίζονται ότι με τη μετακίνησή σας στη Ν.Δ. μετακινείται η παράταξη προς τα δεξιά και χάνει τους κεντρώους ψηφοφόρους.

ΑΠ.: Καταρχάς, να μην υπερβάλλουμε. Η Ν.Δ. είναι μια μεγάλη και ιστορική παράταξη. Δεν έχω τη δυνατότητα, και να το ήθελα, να επηρεάσω τα πολιτικά της χαρακτηριστικά. Περαιτέρω είναι αυτονόητο ότι εγώ δεν εντάχθηκα στη Ν.Δ. ως «συνεργαζόμενος». Η Ν.Δ. είναι μια στρατηγική επιλογή για εμένα, είναι το κόμμα μου, δεσμεύομαι από τις αποφάσεις, την ιδεολογική και προγραμματική του ταυτότητα. Δεν εντάχθηκα στη Ν.Δ. συγκυριακά ή περιστασιακά. Εντάχθηκα γιατί πιστεύω ότι οφείλω να συνεισφέρω στην επικράτηση της μόνης πρότασης τόσο στο επίπεδο του αυριανού πρωθυπουργού όσο και στο επίπεδο μιας προγραμματικής ατζέντας, που μπορεί να διασφαλίσει μια κυβέρνηση που θα εγγυάται με αξιοπιστία στους δανειστές την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και προς τους πολίτες τη διασφάλιση της δανειοδότησης της χώρας και την αναστροφή της υφεσιακής πορείας. Το ερώτημα στις προσεχείς εκλογές θα είναι ποιος μπορεί να διασφαλίσει αυτά τα βασικά και η απάντηση, καλώς ή κακώς, είναι μονοσήμαντη: ο Αντώνης Σαμαράς και η Ν.Δ.

ΕΡ.: Ωστόσο, δείχνει να σας κατατρέχει το πολιτικό σας παρελθόν.

ΑΠ.: Εχω απαντήσει για αυτό, αλλά κυρίως έχω κριθεί από τους πολίτες για αυτό. Οι πολίτες με έχουν εκλέξει δύο φορές βουλευτή, ενώ ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος μού έκανε την τιμή να με εμπιστευτεί ως υπουργό του σε μια χρονική στιγμή που δεν είχα κομματική στήριξη. Τώρα, αν κάποιοι πιστεύουν ότι, μην έχοντας να μου προσάψουν κάτι άλλο, θα με βλάψουν συζητώντας για το τι έκανα προ 25 ετών, θα θυμίσω απλώς ότι και ο φόνος στην εικοσαετία παραγράφεται.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...