Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020

Δεν πιστεύει στη διάσωση ούτε το…. ΔΝΤ

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Οι ίδιοι «ειδικοί» οι οποίοι επιβάλλουν επί δύο χρόνια στην Ελλάδα μέτρα που οδηγούν στην ύφεση εμφανίζονται τώρα να υποστηρίζουν ότι η βουτιά της οικονομίας καθιστά το χρέος μη βιώσιμο! Η 10σέλιδη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που παρουσίασαν τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη συνάντηση του Eurogroup, θεωρεί σχεδόν βέβαιο ένα νέο, τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Παραδέχεται, μάλιστα, ότι η χώρα μας «είναι επιρρεπής σε ατύχημα» τα επόμενα χρόνια! Στη χθεσινή έκδοση των «Financial Times» επισημαίνεται ότι η ύφεση που θα δημιουργηθεί από τη δρακόντεια πολιτική λιτότητας θα είναι τόσο βαθιά που δεν θα επιτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από την παγίδα του χρέους μέσα στα επόμενα χρόνια.

Οποιος διαβάσει την έκθεση διαπιστώνει ότι το χρέος ενδέχεται να εκτοξευτεί στο 160% του ΑΕΠ, εξαιτίας σειράς αστοχιών που δεν πρέπει να θεωρούνται απίθανες, και να βρεθεί πολύ μακριά από το αισιόδοξο σενάριο του 120,5%. Για να επιτευχθεί ο στόχος του 120,5%, που ετέθη προχθές στο Eurogroup, η Ελλάδα οφείλει, π.χ., να αντλήσει από ιδιωτικοποιήσεις 19 δισ. ευρώ ως το 2015. Χθες το βράδυ, μιλώντας σε εκδήλωση για τις αποκρατικοποιήσεις, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Καραμούζης υποστήριξε ότι τα τελευταία 20 χρόνια η Ελλάδα έχει αντλήσει 24 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Γι’ αυτό και θεωρεί φιλόδοξο τον στόχο των 19 δισ., όταν η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιριών του Δημοσίου διαμορφώνεται σε μόλις 3 δισ. ευρώ από 15 δισ. το 2007.

Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται και οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά το 2014, από τις οποίες και θα εξαρτηθεί η επίτευξη του στόχου για το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, ένα νέο πακέτο στήριξης, ύψους 50 δισ. ευρώ, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και εάν η οικονομία πάει καλύτερα απ’ ό,τι προβλέπει το απαισιόδοξο σενάριο. Η βοήθεια θα απαιτηθεί γιατί η ύφεση δεν θα επιτρέψει τον περιορισμό του χρέους στο 120% του ΑΕΠ. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα γνωρίσει ύφεση και του χρόνου και θα γυρίσει σε ανάπτυξη από το 2014 με ρυθμό 2,3% του ΑΕΠ. Eν συνεχεία η οικονομία θα αναπτύσσεται έως το 2020 με ρυθμό μεταξύ του 2,2% και του 2,9% του ΑΕΠ.

Με την έκθεση βιωσιμότητας, τα στελέχη του ΔΝΤ ομολογούν σειρά αστοχιών στο βάθος της ύφεσης στην Ελλάδα, στα ποσά που θα απαιτηθούν για τη διάσωση των τραπεζών, στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αλλού. Τα φορτώνουν, όμως, χωρίς δεύτερη κουβέντα, στην καθυστέρηση των «διαρθρωτικών αλλαγών»!

Σόιμπλε: Βοήθεια μόνο με επιτροπεία και μεταρρυθμίσεις

Αυξημένη επιτήρηση υπό επιτροπεία προβλέπει για την Ελλάδα το κοστούμι που της έραψαν Βερολίνο και Παρίσι για τα επόμενα, άγνωστο πόσα, χρόνια. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν σαφής. Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μετά το πέρας του Eurogroup έκανε λόγο για «σημαντική αύξηση του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» στην Αθήνα, ενώ δεν απέκλεισε σ’ αυτή την αποστολή να συμμετέχουν και συνεργάτες από τις εθνικές διοικήσεις των κρατών – μελών.

«Πρόκειται για θέμα επιτήρησης, αλλά φυσικά το ζήτημα είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να δημιουργήσει η ίδια ικανό διοικητικό προσωπικό. Αυτό δεν είναι απλό στην Ελλάδα. Είναι άλλο η διαβούλευση και η ψήφιση νόμων κι άλλο η εφαρμογή. Και προς αυτή την κατεύθυνση προσφέραμε πάντα στην Ελλάδα τη βοήθειά μας, τη συνδρομή και τη στήριξή μας», επισήμανε ο ίδιος.

«Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη νέα διεθνή βοήθεια μόνο αν εφαρμόσει γρήγορα τις υπεσχημένες πολιτικές μεταρρυθμίσεις» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι δηλώσεις του πάντως έρχονται σε αντίθεση με την τοποθέτηση του Γάλλου ομολόγου του Φρανσουά Μπαρουέν, που απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να τεθεί υπό επιτροπεία με αυτή τη συμφωνία. «Η επιτροπεία είναι μία λέξη που δεν ανήκει στο λεξιλόγιό μας. Ενας έλεγχος, μία επιτήρηση, μία συνοδεία, συμβουλές, συνέχιση της παροχής τεχνογνωσίας από την τρόικα, ναι, αλλά επιτροπεία σε καμία περίπτωση» είπε.

Απαισιοδοξία των οίκων για τη συμφωνία

Απαισιοδοξία και στην καλύτερη περίπτωση επιφυλακτικότητα εκφράζουν οι αναλυτές των ξένων οίκων για το αποτέλεσμα της συμφωνίας για την Ελλάδα. Αβεβαιότητα εκφράζουν και οι αναλυτές της Goldman Sachs, που διαβλέπουν ακόμη και ενεργοποίηση των CDS, καθώς υπάρχουν ρίσκα στους επόμενους μήνες, που συνδέονται με την εφαρμογή του PSI και τις ελληνικές εκλογές. Υπάρχουν ακόμη εμπόδια έως ότου ολοκληρωθεί το PSI και εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου στήριξης της Ελλάδας, υποστηρίζει σε έκθεσή της η Deutsche Bank. Η έκθεση σημειώνει ότι «το ερώτημα της μεσο-μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει αναπάντητο». Για δεδομένη επιφυλακτικότητα των αγορών κάνει λόγο η Credit Suisse, ενώ η ING επισημαίνει ότι ο μαραθώνιος της κρίσης δεν έχει τελειώσει ακόμη, καθώς η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ευχολόγια.

Η συμφωνία δεν έχει κλείσει, καθώς εκκρεμεί η επικύρωση από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, επισημαίνει η Nomura. Ο οίκος δεν αποκλείει να τεθεί και θέμα πληρωμών των CDS. Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές της HSBC, ενώ της Barclays κάνουν λόγο για εμπόδια που μένουν να ξεπεραστούν, όπως η εφαρμογή του PSI και το ποσοστό συμμετοχής σε αυτό, το οποίο, αν δεν είναι αρκετό, μπορεί να οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός. Την ίδια αβεβαιότητα εκφράζει και η Citigroup.


«Le Monde»: Η Ελλάδα εκχώρησε κυριαρχία αντί 130 δισ. ευρώ

«Μοιρολατρία μπροστά σε μια διάσωση που ανταλλάχτηκε με την απώλεια εθνικής κυριαρχίας». Αυτός ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», που υποστήριξε ότι η συμφωνία δεν επιλύει όλα τα προβλήματα της Ελλάδα, η οποία έχει βυθιστεί στην ύφεση. «Η Αθήνα είναι ανακουφισμένη μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης» γράφει η γαλλική εφημερίδα. «Μόνο που με τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου ξεπεράστηκε ένα ακόμα όριο. Η παρουσία της Task Force ενδυναμώθηκε, όπως και εκείνη της τρόικας που θα ελέγχει εκ των προτέρων τις μεταρρυθμίσεις» υπογραμμίζει ο Γάλλος δημοσιογράφος.

Αλλωστε, όπως αναφέρεται και στον τίτλο του άρθρου, το πακέτο διάσωσης ανταλλάχτηκε με την απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Ο Γάλλος δημοσιογράφος επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το σύγχρονο ελληνικό κράτος -από την ίδρυσή του το 1830- τίθεται υπό εποπτεία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει ο φόβος ότι η χώρα μας «είτε θα χρειαστεί σύντομα ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης είτε θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ, καθώς δεν θα είναι ικανή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα έχει βυθιστεί σε μεγαλύτερη ύφεση από τη λιτότητα».

«Στον δρόμο δέχονται τα νέα με μοιρολατρία» καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

Υπάρχουν όμως και φωνές μη μοιρολατρικές, φωνές αντίδρασης, όπως του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά που ζήτησε από τους βουλευτές της γαλλικής εθνοσυνέλευσης να σταματήσουν να ταπεινώνουν τους Ελληνες.

«Δεν είναι ένα μήνυμα, είναι μια προσευχή» είπε σε Γάλλους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι «η Γαλλία μπορεί να κάνει πολλά».


Εως 50 δισ. ευρώ για τις τράπεζες

Μέχρι και 50 δισ. ευρώ, αντί των 35 δισ. που υπολογίζονταν αρχικά, θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως προκύπτει από τη συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI). Οχι μόνο επειδή το «κούρεμα» που αποφασίστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης για τα ελληνικά ομόλογα φτάνει το 53,5% (αντί του αρχικού 50%), αλλά και γιατί η μεγαλύτερη ύφεση οδηγεί σε ακόμα περισσότερα «κόκκινα δάνεια», με βάση τις προβλέψεις του διεθνούς οίκου BlackRock. Οσο δυσκολεύονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας της βουτιάς στην αγορά τόσο καθυστερούν πληρωμές δανείων και τόσο μεγαλύτερες προβλέψεις πρέπει να λάβουν οι τράπεζες.

Το ποσό των 50 δισ. ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Πρόσθεσε, πάντως, ότι ενδεχομένως «δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το ποσό» και όλα θα εξαρτηθούν από σχετική έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ). Ο ίδιος εκτίμησε ότι «θα παραμείνει ένα αποθεματικό». Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για τις τράπεζες, ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις του νέου Μνημονίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν τον εποπτικό ρόλο της ΤτΕ και τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το μοντέλο στο οποίο προσανατολίζονται η τρόικα και η κυβέρνηση προβλέπει τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω κοινών μετοχών, άνευ ψήφου. Οι μετοχές θα μετατρέπονται σε κοινές, με δικαίωμα ψήφου, υπό προϋποθέσεις που θα συνδέονται με τα εποπτικά κεφάλαια, το εύρος συμμετοχής των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου για τη στήριξη των τραπεζών κ.λπ. Η συμφωνία για το PSI και το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας οδήγησε χθες σε μεγάλη πτώση τις μετοχές των τραπεζών, οι οποίες είχαν εμφανίσει αξιόλογες αποδόσεις κατά το τελευταίο δίμηνο.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς»

Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται, άμεσα, μαζικά τεστ» υποστηρίζειΡεπορτάζ Κέλλυ ΦαναριώτηΣενάριο τρόμου που θέλει τη χώρα μας να θρηνεί ακόμα...

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Tην Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η «δημοκρατία» γιορτάζει τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της, προσφέροντας στους αναγνώστες της για πρώτη φορά...

Ασυναρτησίες Πέτσα για το παράλληλο σύστημα!

Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και... απροσδιόριστες ανακοινώσειςΕμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην...

Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίαςΣάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά...

Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που...