Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

«Δεν ψηφίζουμε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας»

Σε κοινή διακομματική δήλωση, με την οποία ξεκαθαρίζουν ότι δεν αποδέχονται την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, προέβησαν χθες όλοι οι Αιγαιοπελαγίτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, προαναγγέλλοντας καταψήφιση της συγκεκριμένης παράλογης απαίτησης της τρόικας, όποτε έρθει στο Κοινοβούλιο.

Στη γραπτή δήλωση, η οποία υπογράφεται από 19 βουλευτές (Ζωίδης, Ιατρίδη, Κασσάρας, Κρεμαστινός, Κεδίκογλου Συμεών, Κεδίκογλου Σίμος, Μαρκόπουλος, Περλεπέ, Βρούτσης, Παπαμανώλης, Ρήγας, Γαληνός, Ζήση, Καρτάλης, Νάκος, Μαρκάκης, Βαρδίκος, Τσουρή και Μουσουρούλης) οι νησιώτες εθνοπατέρες δηλώνουν: «Οι νησιώτες βουλευτές δηλώνουμε ρητά ότι δεν δεχόμαστε την κατάργηση ενός μέτρου που συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας των νησιών μας, και καλούμε την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να την αποφύγει. Είναι θέμα ζωτικής εθνικής σημασίας. Καλούμε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι ίδιοι βουλευτές, μάλιστα, κατέθεσαν και σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά δεν είναι χαριστική ρύθμιση, ενώ ερωτούν ποια θα είναι τα δημοσιονομικά οφέλη από μια τέτοια ρύθμιση.

«Η πιθανή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που συνεχώς διατηρείται στη δημοσιότητα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, θα καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες. Το γεγονός της εξαίρεσης νησιών του Αιγαίου (μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα) δεν αποτελεί προνόμιο ή χαριστική ρύθμιση, αλλά ένα ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στο εκ των πραγμάτων αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων, προϊόντων και υπηρεσιών στα νησιά μας. Η καθιέρωση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θεσμοθετήθηκε ως ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους που καλούνται να καταβάλλουν οι νησιώτες για κάθε υπηρεσία και εμπόρευμα. Το ειδικό αυτό καθεστώς χρονολογείται από τη Συνθήκη προσχώρησης της χώρας στην ΕΟΚ. Είναι ευρωπαϊκό και ελληνικό κεκτημένο» καταλήγει το κείμενο των βουλευτών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ