Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

«Δεν θα αντέξει και νέες περικοπές η Δικαιοσύνη»

Με επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και την οποία κοινοποιούν στους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τα προεδρεία των δικαστικών ενώσεων ζητούν να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους, όπως έχει δημοσιοποιηθεί από τα ΜΜΕ.

Οι πρόεδροι των ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου, Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Διοικητικών Δικαστών Γιώργος Φαλτσέτος, Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας Γιώργος Παπανικολάου, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαος Αγγελάρας και Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννα Καραγιαννοπούλου, επισημαίνουν στον πρωθυπουργό ότι εάν υποστούν και άλλες περικοπές των αποδοχών τους (ήδη έχουν υποστεί μειώσεις της τάξεως του 40%,) «θα τεθεί εν αμφιβόλω η, επιδιωκόμενη από όλους μας, ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, αφού κατ’ ανάγκη θα επέλθει αλλαγή των συνθηκών, ως προς τον χρόνο και τον τόπο απονομής της, για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του πρώτου και του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας».

Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζουν στον κ. Παπαδήμο ότι «βασικό στοιχείο της δημοκρατίας μας είναι η ποιοτική απονομή της Δικαιοσύνης. Συνέπεια αυτής της παραδοχής είναι ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται το αγαθό της ως οικονομικό μέγεθος που πρέπει να ισοσκελίζει εισπράξεις και δαπάνες. Και κατά λογική ακολουθία, όταν εκ του Συντάγματος οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων μπορούν να είναι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί αύριο, δεν πρέπει και οι λειτουργοί της να αντιμετωπίζονται ως απλά όργανα της δημόσιας διοίκησης».

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν στον πρωθυπουργό ότι «οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών δεν καθορίζονται από ειδικό μισθολόγιο που ο κοινός νομοθέτης έχει θεσπίσει, αλλά καθορίζονται από το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρ. 88 παρ. 2 και 99 του Συντάγματος). Συνεπώς, ο συνταγματικός νομοθέτης επιτάσσει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση για τους δικαστικούς λειτουργούς, η οποία συνάδει με το λειτούργημά τους και τη διάκριση των εξουσιών, και ως εκ τούτου δεν νοείται ταύτιση των δικαστικών λειτουργών με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία υπαλλήλων και λειτουργών, οι οποίοι δεν αποτελούν άμεσα όργανα του Κράτους».

Την ίδια στιγμή, γνωστοποιούν στον κ. Παπαδήμο, όπως είχαν πράξει και στη συνάντησή τους μαζί του, τη μεγάλη μείωση στις αποδοχές τους, της τάξεως του 40%, ενώ του επισημαίνουν ότι ο μισθός του πρωτοδιόριστου δικαστικού λειτουργού ανέρχεται στα 1.800 ευρώ.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι δικαστικοί λειτουργοί εισέρχονται στη Σχολή Δικαστών μετά το 28ο έτος της ηλικίας τους και διορίζονται ως τέτοιοι μετά το 30ό έτος, καθώς και ότι δεν υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (δαπάνες διαμονής και μετακίνησης).

Τέλος, σημειώνουν ότι τμήμα των αποδοχών τους αποτελεί η αποζημίωση για την ίδρυση, κατ’ οίκον, βιβλιοθήκης και γραφείου, που συνεπάγεται δαπάνες και για την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, που σημαίνει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν εργάζονται σύμφωνα με το δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο, αλλά πέραν αυτού.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ