Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

«Δεν θα γίνουμε αποικία της Ε.Ε.»

Ολομέτωπη επίθεση κατά της Ε.Ε. εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, κατηγορώντας την ότι μεταχειρίζεται τη χώρα του σαν αποικία, μετά και την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να «παγώσουν» 495.000.000 ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, τα οποία θα δίνονταν ως βοήθεια στην Ουγγαρία εξαιτίας του υψηλού δημοσιονομικού της ελλείμματος. Σε συγκέντρωση στη Βουδαπέστη ο Ορμπάν χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ουγγαρία «δεν θα ζήσει με τις εντολές ξένων δυνάμεων» και πρόσθεσε: «Ως ευρωπαϊκή χώρα ζητάμε ίση μεταχείριση. Δεν θα γίνουμε δεύτερης κατηγορίας Ευρωπαίοι πολίτες. Νόμιμο αίτημά μας είναι να έχουμε τα ίδια μέτρα και σταθμά, τα οποία εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε.». Σ

την έκκλησή του προς τους οπαδούς του ο Ορμπάν συνέκρινε την παρούσα κατάσταση με τη μεταπολεμική κυριαρχία της ΕΣΣΔ. Η απόφαση για το πάγωμα των κονδυλίων ελήφθη έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το πάγωμα των πόρων θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2013. Η περίπτωση της Ουγγαρίας αποτελεί ουσιαστικά την έναρξη της εφαρμογής των σκληρών όρων που προβλέπει το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Ορισμένοι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν κατηγορήσει την κυβέρνησή του Ορμπάν για αυταρχικές πρακτικές και έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον νόμο που ψηφίστηκε και θεωρείται ότι περιορίζει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και της κεντρικής τράπεζας. Η Βουδαπέστη απορρίπτει τους ισχυρισμούς, αν και σε πολλά θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης είχε υποχωρήσει, υπολογίζοντας στην οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. Τον περασμένο Ιανουάριο μάλιστα, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ορμπάν ήταν πρόθυμος να επιλύσει τα όποια προβλήματα «εύκολα» και «γρήγορα», με στόχο να κατευνάσει τα πνεύματα και να διασφαλίσει την οικονομική ενίσχυση της χώρας του. Τίποτε από τα δύο δεν έγινε.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ