Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Δεν θα μείνω απαθής

 •Οσα λέει ο Πρόεδρος πίσω από τις κλειστές πόρτες στην Ηρώδου Αττικού
 •Η Ελλάδα θα περιφρουρήσει τα σύνορα και την εθνική κυριαρχία της
 •«Εχει τα μέσα να το κάνει με βάση το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο»Ο Προκόπης Παυλόπουλος αποφασισμένος να επικαιροποιήσει προσαρμοζόμενος στη συγκυρία τις αρμοδιότητες του

Η απάντηση στους εταίρους που «θέτουν στον μικρόκοσμο τους και τις εμμονές τους πάνω από την κοινωνική αλληλεγγύη»

(Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο)

Η Θέση μας: Ηχήστε οι σάλπιγγες!

Διαβάστε online την «κυριακάτικη δημοκρατία» εδώ

Διαβάστε ακόμη:

► Επιφυλακή στο  «μέτωπο» της Θράκης μας
Ποιοι ανησυχούν ότι ο Ερντογάν (που πιέζεται για παραχωρήσεις στους Κούρδους στα ανατολικά) θα διεκδικήσει μετά ανταλλάγματα στα δυτικά

►Ο «καλός», ο «κακός» και ο «άσχημος»
Εργα και ημέρες του εκδότη και των δύο δημοσιογράφων που συνελήφθησαν για εκβιασμούς. Οι καλές δουλειές που είχαν όλοι -κατά καιρούς- σε υπουργεία, τράπεζες και οργανισμούς. Αγνωστες ιστορίες.

►Εκπτώσεις Σημίτη στις οφειλές του Βερολίνου
Το βιβλίο-βόμβα του Γερμανού ιστορικού Καρλ Χάιντς Ροτ που πιστεύει ότι η φοβερή ελληνική κρίση οφείλεται στις καταστροφές και τις λεηλασίες που υπέστη η χώρα από τα στρατεύματα του Χίτλερ. Το παραμύθι με τον Μαξ Μέρτεν και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

►«Σκοτώνει» τις ασθένειες που προκαλέι το στρες η συνταγή του Πυθαγόρα
Πρωτοποριακή μέθοδος, που συνδυάζει τη σύγχρονη Ιατρική και την αρχαία τεχνική εφαρμόζεται με επιτυχία στους Ελληνες.

ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ
►Ο «προτεστάντης» κ. Τσακαλώτος 
Τα θερμά λόγια του Σόιμπλε

Λες και ήταν χθες: Οταν ήρθαν στην Ελλάδα (το 1936) τα οτομοτρίς

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Τα φώτα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στην οδό Ηρώδου Αττικού, αυτή την εποχή μένουν αναμμένα έως πολύ αργά. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, άλλοτε ντυμένος επίσημα, με τη γραβάτα του ελαφρώς χαλαρωμένη, και άλλοτε ανεπίσημα, κάθεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες -συνήθως έως τις 2 τα χαράματα- στο γραφείο του, έχοντας πίσω του μια μεγάλη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή με ιδιόχειρη αφιέρωση. Το σπίτι του, η σύζυγός του Σίσυ, οι κόρες του και τα εγγόνια του τον βλέπουν ελάχιστα – για μία ώρα κάθε μεσημέρι, στο οικογενειακό τραπέζι. Οι προκλήσεις και οι εθνικοί κίνδυνοι είναι τόσο μεγάλα, ώστε ο Πρόεδρος θεωρεί πως κάθε ημέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, πρέπει να είναι παρών στις επάλξεις, να έχει άμεση ενημέρωση, να σηκώνει το τηλέφωνο και να μιλά, όταν απαιτείται από τις περιστάσεις, με ξένους ηγέτες – όπως έκανε και το καλοκαίρι. Γενικώς, να παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται. Οι επικοινωνίες του παραμένουν μυστικές, αλλά, αν κανείς στοιχημάτιζε ότι μιλά τακτικά με τον Γιούνκερ, τον Ολάντ, τον νέο πρόεδρο της Πορτογαλίας και προσωπικό φίλο του, συνταγματολόγο Ντε Σόουζα, τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και με άλλους, δεν θα έπεφτε έξω. Η αγωνία του είναι μεγάλη. Καθημερινή είναι και η επαφή του με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο έχει άριστη συνεργασία .

Εξομολογήσεις

«Δεν θα μείνω απαθής!» εξομολογείται σε συνομιλίες που έχει με συνεργάτες του, τις οποίες αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», δηλώνοντας αποφασισμένος να επικαιροποιήσει, προσαρμοζόμενος στη συγκυρία, τις αρμοδιότητές του. Αποψή του είναι ότι θα παραβίαζε το Σύνταγμα αν προσέγγιζε τα καθήκοντά του με τυπολατρία και συμπεριφερόταν ως «ανεύθυνος άρχων». Και αυτό το «δεν θα μείνω απαθής» συνδέεται ευθέως με την παρέμβασή του στο Προσφυγικό, μέσω του οποίου θα δοθεί απάντηση στους εταίρους εκείνους οι οποίοι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «θέτουν τον μικρόκοσμό τους και τις εμμονές τους πάνω από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Οταν ο Πρόεδρος ερωτάται πώς θα επιβληθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στους -απρόθυμους να δεχθούν τις ποσοστώσεις προσφύγων που τους αναλογούν- Ευρωπαίους, ο Πρόεδρος κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Αυτό είναι, άλλωστε, ένα θέμα που χειρίζεται κυριαρχικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ τολμηρές προτάσεις δηλώνει έτοιμος να καταθέσει στη σύσκεψη των αρχηγών και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, ο κύριος Παυλόπουλος προειδοποιεί στις κλειστές συσκέψεις πίσω από τις βαριές δρύινες πόρτες: «Η Ελλάδα θα περιφρουρήσει τα σύνορά της και την εθνική κυριαρχία της!» Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος λέει στους συνεργάτες του το εξής: «Η Ελλάδα σέβεται στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Αυτονόητο είναι, όμως, ότι, αν οι υπόλοιποι εταίροι δεν σέβονται και τις δικές τους, η Ελλάδα θα περιφρουρήσει την εθνική κυριαρχία της και τα σύνορά της. Και αυτό είναι υποχρέωσή της όχι μόνο έναντι του ελληνικού λαού, αλλά και έναντι της ίδιας της Ευρώπης, αφού τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Εχει τα μέσα να το κάνει και με βάση το Σύνταγμα και με αυτό τούτο το ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο».

Ανήσυχος για την Ευρώπη

Ο Πρόεδρος ήταν εμφανώς ανήσυχος από την εικόνα σκορποχωριού που έδινε η Ευρώπη μετά τη σύνοδο κορυφής και την αδυναμία της να επιβληθεί τόσο στην Αυστρία όσο και στην Τουρκία, που εκμεταλλεύθηκε την αναμπουμπούλα για να τορπιλίσει τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ. Οπως έλεγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κλειστή σύσκεψη με τους άμεσους συνεργάτες του, «η Ευρώπη, δυστυχώς, σήμερα πληρώνει και στο πλαίσιο του Προσφυγικού το γεγονός ότι προχώρησε μεν -όσο προχώρησε- στην οικονομική και νομισματική ένωση, πλην όμως έχει μείνει πίσω ως προς τη θεσμική ολοκλήρωσή της. Και αυτό είναι το δημοκρατικό κενό το οποίο “επιτρέπει” σήμερα σε χώρες, όπως η Αυστρία και άλλες, να δρουν μονομερώς και με κοντόφθαλμη τακτική, θέτοντας σε κίνδυνο όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Και προσέθετε υπαινικτικά: «Η πρόσφατη κρίση είναι η πρόκληση εκείνη η οποία πρέπει να δώσει, μέσω όλων εκείνων που σέβονται και επιδιώκουν το μέλλον της Ευρώπης σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της, την απάντηση σε όλους αυτούς οι οποίοι θέτουν τον μικρόκοσμό τους και τις εμμονές τους πάνω από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Πιο επίκαιρη από ποτέ η πρόταση για μια μόνιμη σύσκεψη αρχηγών

Η πυκνότητα με την οποία οι πολιτικοί αρχηγοί, από τον «γείτονα» πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έως τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (ο οποίος τον επισκέφθηκε ανήσυχος δύο φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα), και από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη έως την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ζητούν τη γνώμη του Προέδρου και τον επισκέπτονται έχει αυξήσει εντυπωσιακά το πολιτικό-θεσμικό βάρος του θεσμού. Στην πραγματικότητα, οι διαρκείς επισκέψεις των αρχηγών στην Ηρώδου Αττικού έχουν εγκαταστήσει τον Πρόεδρο στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Γι’ αυτό, άλλωστε, και οι πολίτες αύξησαν κατά 18 μονάδες τις θετικές αναφορές στον θεσμό της Προεδρίας στις τελευταίες τάσεις της MRB.

Ο Παυλόπουλος, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς από τον γενικό γραμματέα της Προεδρίας, πρέσβη Γεννηματά, για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, θεωρεί ότι η πρόταση Συνταγματικής Αναθεώρησης, που εκπόνησε ο ίδιος το 2013 για λογαριασμό της Ν.Δ., είναι απολύτως επίκαιρη. Η πρόταση αυτή, που καταρτίστηκε σε μια εποχή κατά την οποία ο ίδιος αγνοούσε ότι θα γίνει Πρόεδρος, προβλέπει τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Αρχηγών σε μόνιμη βάση (με την αναγκαία προσθήκη ότι αυτό θα συγκαλείται πάντοτε με εισήγηση του πρωθυπουργού).
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και με την ιδιότητα του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, θεωρεί (όπως έλεγε αυτή την εβδομάδα στους συνεργάτες του) ότι «ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου κατά το Σύνταγμα από την ίδια τη φύση του ρόλου αυτού διαμορφώνεται ανάλογα με την κρισιμότητα της συγκυρίας που αντιμετωπίζει η χώρα και επομένως από την ανάγκη υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων». Και προσθέτει με έμφαση: «Οσο πιο κρίσιμη είναι η συγκυρία τόσο ο ρυθμιστικός ρόλος ενισχύεται. Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε τέτοιες περιστάσεις μένει απαθής, όχι μόνο δεν τηρεί το Σύνταγμα, αλλά το παραβιάζει εμμέσως».

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ