Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

«Δεν θα μειωθεί άλλο ο κατώτατος μισθός»

Δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη μείωση του κατώτατου μισθού δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ για τις τριετίες που απειλεί να καταργήσει η τρόικα, επισημαίνει ότι η άποψή του είναι ότι δεν πρέπει να καταργηθούν, αλλά ούτε και να υπάρξουν περικοπές συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ.

Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν κρίνει σκόπιμη την περαιτέρω μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης, ενώ καθησυχάζει για τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Δεν παραλείπει να εκφράσει την πικρία του για την κριτική που του ασκήθηκε για την εφαρμογή του προγράμματος «Αριάδνη», που δίνει στους συμβολαιογράφους τη δυνατότητα να συντάσσουν πράξεις για γάμους, διαζύγια και κηδείες προς αποφυγή των συντάξεων «μαϊμού».

Υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα; Η θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού που θα προσδιορίζονται οι κατώτατες αποδοχές, πόσο θέτει σε κίνδυνο τριετίες και γενικότερα ωριμάνσεις εργαζομένων;

Ο κατώτατος μισθός για τον ιδιωτικό τομέα δεν πρόκειται να μειωθεί από τα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα. Οσο υπάρχει σε εξέλιξη το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ο κατώτατος μισθός θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα. Αντίθετα, όταν ανακάμψει η οικονομία μας και μειωθεί η ανεργία στη χώρα μας, τότε θα αυξηθεί και ο κατώτατος μισθός. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζετε ότι με τον κατώτατο μισθό αμείβεται μόνο το 13% των μισθωτών στη χώρα μας και επίσης ο νέος μηχανισμός προσδιορισμού του κατώτατου μισθού είναι ακόμη αντικείμενο του κοινωνικού διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τις τριετίες, η προσέγγιση που έχει το υπουργείο Εργασίας είναι ότι θεωρούνται άκρως απαραίτητο «εργαλείο» για να διατηρείται η ποιότητα και η στοιχειώδης δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας. Είναι αντιεπιστημονική, αντιαναπτυξιακή και αντιπαραγωγική τυχόν κατάργησή τους. Είναι θέση που την εκφράζω ξεκάθαρα: Οι τριετίες δεν πρέπει να καταργηθούν.

Είναι «κόκκινη γραμμή» για τον υπουργό Εργασίας η περικοπή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, κάτω από τα 1.000 ευρώ μεικτά; Πληθαίνουν και πάλι οι φωνές για περικοπές από πιο χαμηλή βάση…

Η θέση του υπουργείου Εργασίας είναι ότι οι όποιες μειώσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν θα πρέπει να είναι κατανεμημένες δίκαια και αναλογικά. Οι Ελληνες συνταξιούχοι έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα και πρέπει να εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη στήριξή τους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθούν οι μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις, κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Θεωρείτε ότι χρειάζονται ευρύτερες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας; Με δεδομένο ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έχει «κλειδώσει» από τα 65 στα 67 έτη, τι άλλο να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον;

Το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας είναι δαιδαλώδες, γραφειοκρατικό, ενσωματώνει και κουβαλά διαχρονικά πολλές ανισότητες και αδικίες, υποχρηματοδοτείται γι’ αυτό κι έχει ανάγκη της κρατικής ενίσχυσης, που στη σημερινή κρίση είναι δύσκολη. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, μέτρα εξορθολογισμού του συστήματος παροχών, δράσεις ενίσχυσης της χρηματοδότησής του, οργανωτικές παρεμβάσεις για βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας θα είναι για πολύ καιρό ακόμη αναγκαίες. Κρίσιμα στοιχεία όμως για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού και την επάρκεια των συντάξεων σε βάθος χρόνου είναι ο έλεγχος της εισφοροαποφυγής και της μαύρης εργασίας, όπως η αύξηση της νόμιμης και ασφαλισμένης εργασίας και η μείωση της ανεργίας. Οι δύο αυτές προτεραιότητες παραπέμπουν στην ανάπτυξη που πρέπει να αποκτήσει ξανά θετικό πρόσημο στην πατρίδα μας.

Στο σκέλος των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, πού μπαίνει «κόκκινη γραμμή» από το υπουργείο Εργασίας;

Το υπουργείο Εργασίας δεν κρίνει σκόπιμη την περαιτέρω μείωση των αποζημιώσεων. Η ήδη νομοθετημένη μείωση μέσω του δραστικού περιορισμού χρόνου προειδοποίησης, καθώς και η σημαντική μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα έχουν επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους απόλυσης τον τελευταίο χρόνο.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία νέου φορέα εντός του ΟΑΕΔ που θα αντικαταστήσει ΟΕΕ και ΟΕΚ; Ποια προγράμματα θα συνεχίσουν να παρέχονται και ποια θα αποτελέσουν οριστικά παρελθόν;

Εχω δηλώσει στη Βουλή ότι οι σημαντικές υπηρεσίες των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας θα συνεχιστούν. Το θέμα έχει τεθεί στον κοινωνικό διάλογο για να αξιοποιήσουμε τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα αποθεματικά των δύο οργανισμών, να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία και η εμπειρία του προσωπικού, να διατηρηθούν οι βασικές κοινωνικές παροχές των δύο οργανισμών. Διασφαλίζονται οι μισθοί των εργαζομένων, η πληρωμή όσων δουλεύουν σε εργατικά κέντρα. Επίσης θα συνεχιστούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και η επιδότηση ενοικίου.

Στο σκέλος της περικοπής κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες του μη μισθολογικού κόστους, πώς θα αντιμετωπιστεί η πιθανότητα το μέτρο αυτό να μην προκαλέσει ασφυξία στα ασφαλιστικά ταμεία; Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η τροπολογία για μείωση μόνο κατά 1,1% προκάλεσε αντιδράσεις και έτσι αποσύρθηκε;

Για το ζήτημα της τροπολογίας θα κατατεθεί εκ νέου τις επόμενες ημέρες και θεωρώ ότι οι όποιες αντιδράσεις θα έχουν καμφθεί έως τότε. Σε κάθε περίπτωση ισχύει ότι η μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ θα εφαρμοστεί κανονικά και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου, όπως έχουμε δεσμευτεί. Το υπόλοιπο 3,9% που είναι μνημονιακή δέσμευση να περικόψουμε, θα το πράξουμε με κύριο μέλημά μας να μην επηρεαστούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο δεύτερο Μνημόνιο, όμως, αναγράφεται ξεκάθαρα ότι εάν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί, τότε θα πρέπει να μειωθούν οι υψηλές συντάξεις σε ανάλογο ποσοστό…

Δεν το συζητάμε. Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να χάσει ούτε ένα ευρώ ο συνταξιούχος από τη διαδικασία μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία από ενδεχόμενη κατάρρευση, γιατί πράγματι εάν η περικοπή αυτή γίνει χωρίς δημοσιονομικά ουδέτερη και ασφαλή προσέγγιση, μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Οχι όμως για να γλιτώσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία να μειώσουμε ξανά τις συντάξεις. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Δεχτήκατε κριτική για το πρόγραμμα «Αριάδνη». Τι απαντάτε σε όσους σας καταμαρτυρούν ότι με αυτό στηρίζετε τους συμβολαιογράφους;

Τι έπρεπε να κάνω; Να αφήνω κάθε χρόνο τα ασφαλιστικά ταμεία να χάνουν 500.000.000 ευρώ; Οι συμβολαιογράφοι είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να μην ξαναγεννηθεί η παραβατικότητα μέσω των συντάξεων «μαϊμού».

Στο εξής όλες οι πράξεις που γεννούν ή διακόπτουν ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως γάμοι, διαζύγια, θάνατοι θα επικυρώνονται με μικρό κόστος σε συμβολαιογράφο και μέσω αυτού θα ενημερώνονται άμεσα όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι μια μεγάλη τομή που από την 1η Ιανουαρίου 2013 βάζει τέλος στην παραβατικότητα στον ευαίσθητο χώρο των συντάξεων. Ακόμα όμως και στο σκέλος της γραφειοκρατίας οι επικριτές του προγράμματος «Αριάδνη» κάνουν λάθος. Οπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, το κόστος της απογραφής για την επόμενη πενταετία θα ανέλθει στα 12.500.000 ευρώ. Αντίθετα, από το πρόγραμμα «Αριάδνη» το κόστος ανέρχεται στα 915.000.000 ευρώ.

Δεν συζητάμε κατάργηση 13ου και 14ου

Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ότι οι μισθοί που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν θα παραμείνουν 14 και δεν θα καταργηθούν δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας;

Εχω αρκετές φορές τονίσει ότι το υπουργείο Εργασίας δεν συζητά κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, το θέμα δεν έχει τεθεί από τους δανειστές μας και έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ