Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

«Δεν θα ρίξει τις τιμές η επιμήκυνση ζωής του γάλακτος»

Πλήγμα στην αγελαδοτροφία, που συρρικνώνεται, και πενιχρά αποτελέσματα στην τιμή πώλησης θα έχει ενδεχόμενη επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλο.


Οπως τόνισε μετά τη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδας, συμμερίζεται την αγωνία του υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση των τιμών στο ράφι, ωστόσο ανέφερε ότι για το ακριβό γάλα δεν ευθύνεται η μικρή διάρκεια ζωής του γάλακτος.

«Αν η διάρκεια ζωής του γάλακτος είναι η αιτία των υψηλών τιμών, τότε γιατί το μακράς διαρκείας είναι ακριβότερο; Επίσης, στην έκθεση του ΟΟΣΑ υποστηρίζεται ότι το κόστος των επιστροφών που επιβαρύνει την τιμή είναι 5%. Αν αυτό ισχύει, τότε η εξοικονόμηση για μια τετραμελή οικογένεια είναι 1,5 ευρώ τον μήνα. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να δούμε πού υπάρχουν στρεβλώσεις».

Ερμηνεύοντας την υψηλότερη τιμή του γάλακτος στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, όπως το κόστος παραγωγού ως συνέπεια του υψηλού κόστους παραγωγής (π.χ. ζωοτροφές, ενέργεια), η συλλογή, η διακίνηση και φυσικά οι στρεβλώσεις στην αγορά. «Είναι χαρακτηριστικό», είπε, «ότι η διαφορά της τιμής παραγωγού με την τιμή που πωλείται το γάλα στο ράφι είναι στην Ελλάδα κατά 35% υψηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Χωρίς να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία, όπως σημειώνεται άλλωστε και στην έκθεση του ΟΟΣΑ, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν και να εξετάσουν το θέμα της ακρίβειας υπογράμμισε ο Μαξ. Χαρακόπουλος.

Διαρθρωτικά μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς, αντί για επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος ζήτησε, από το υπουργείο Ανάπτυξης ο πρόεδρος του συνδέσμου Γιώργος Κεφαλάς. «Τα σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, εξοφλούν τους προμηθευτές τους σε 7-8 μήνες, αντί για 35 μέρες που λέει σχετική κοινοτική οδηγία. Αν γινόταν, θα είχαμε ευεργετικές επιπτώσεις στις τιμές» επισήμανε.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι η αγελαδοτροφία, η οποία απασχολεί 100.000 άτομα (παραγωγή/ μεταποίηση/ διακίνηση), συρρικνώνεται. Οι αγελαδοτρόφοι σήμερα είναι 3.400, από 6.500 που ήταν παλιότερα, ενώ η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος έχει μειωθεί από 800.000 τόνους σε 600.000 τόνους, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πιάσουμε ούτε την ποσόστωση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ