Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Δέσμευση Μανιτάκη για μετατάξεις (και όχι απολύσεις) στο Δημόσιο

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο έλαβε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς.

Οπως δήλωσε ο κ. Τσικρικάς, μετά τη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Μανιτάκης διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση συγχωνεύσεων ή καταργήσεων φορέων και οργανισμών, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες και δεν θα απολυθούν.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η τρόικα, κάτι που περιλαμβάνεται και στο Μνημόνιο 2, έχει ζητήσει τη μείωση του δημόσιου τομέα κατά 150.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2015, ενώ για τη φετινή χρονιά προβλέπεται η απόλυση 15.000. Αρα, θα πρέπει να συμφωνήσει στην ακύρωση των απολύσεων. Πάντως, όπως αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες η «δημοκρατία», στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι δανειστές μας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το ζήτημα των 15.000 υπαλλήλων για το 2012 δεν μπήκε στο τραπέζι.

Ο κ. Τσικρικάς έθεσε, επίσης, τα οικονομικά ζητήματα του κλάδου, καθώς οι μισθολογικές περικοπές υπερβαίνουν το 50%. Ο κ. Μανιτάκης, από την πλευρά του, επισήμανε ότι «πρέπει να αποκαταστήσουμε το κύρος και το λειτούργημα του υπαλλήλου» και ότι «δεν μπορείς να προχωρήσεις σε διοικητική μεταρρύθμιση με δημοσίους υπαλλήλους πένητες».

Τέλος, ο κ. Τσικρικάς υπογράμμισε ότι η ΑΔΕΔΥ δεν είναι αντίθετη στην αξιολόγηση. «Δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση. Είμαστε αντίθετοι σε αξιολόγηση με τιμωρητικό χαρακτήρα» είπε.

Πάντως, ο κ. Μανιτάκης, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είχε χαρακτηρίσει αυθαίρετη και αβάσιμη οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για απολύσεις ή εφεδρεία στον δημόσιο τομέα. Αναπτύσσοντας τις προτεραιότητές του, ο κ. Μανιτάκης διαβεβαίωσε ότι η ολοκλήρωση του έργου της αξιολόγησης τόσο των υπηρεσιών όσο και του προσωπικού θα γίνει με απόλυτα ασφαλή κριτήρια και θα ξεκαθαριστεί ποιες υπηρεσίες είναι πράγματι περιττές.

Παράλληλα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσδιόρισε ως χρονικό ορίζοντα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υπηρεσιών μέχρι το τέλος του 2012, τονίζοντας παράλληλα ότι μόνο τότε θα αρχίσει η αξιολόγηση του προσωπικού, η οποία αναμένεται μέσα στο 2013.

«Μετά το πέρας της αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών, θα αρχίσει η αξιολόγηση του προσωπικού και θα βασιστεί σε αντικειμενικά, αξιοκρατικά κριτήρια. Κάθε άλλη συζήτηση που γίνεται ή ακούγεται για μείωση προσωπικού και μάλιστα 130.000 ή για εφεδρεία είναι αυθαίρετη και αβάσιμη. Δεν εντάσσεται στο πρόγραμμά μας. Δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου» δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Μανιτάκης.

Κλείνοντας ο υπουργός επεσήμανε ότι, για να πετύχει η διοικητική μεταρρύθμιση, πρέπει και οι δημόσιοι υπάλληλοι να ενστερνιστούν την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, για να ενισχυθεί η πρωτοβουλία τους.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ