Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Δέσμευση Τσίπρα ότι δεν έχει κρυφό σχέδιο για τη δραχμή!

Επισήμανε ότι η αναδιανομή των φόρων είναι υπόθεση της κυβέρνησης και ότι υπερέχει μόνο το δίκιο των ανθρώπων

Με στίχους από την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη» και με τη δέσμευση ότι δεν έχει κρυφό ή φανερό σχέδιο για ρήξη, αλλά ότι στόχος του είναι μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας. Σε μια έντονη συνεδρίαση που έγινε για την Ελλάδα αναδείχτηκαν οι δύο κυρίαρχες τάσεις, αυτή της σκληρής συμφωνίας και αυτή του Grexit.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την τοποθέτησή του ανάφερε: «Σέβομαι όλες τις απόψεις που ακούστηκαν, ακόμα και αυτές με πολεμική ρητορική. Πώς εξουσιοδοτήσαμε εντός της τρόικας να λαμβάνουν αποφάσεις το ΔΝΤ και όχι το Ευρωκοινοβούλιο; Αν η συζήτηση και η διαπραγμάτευση διεξάγονταν αποκλειστικά ανάμεσα σε Αθήνα – Κομισιόν, θα είχε βρεθεί λύση εδώ και καιρό».

Κινήσεις

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει κάνει: «Εχουμε αναλάβει τη δέσμευση να πιάσουμε τους στόχους βάσει των κανόνων της ευρωζώνης, τους οποίους σεβόμαστε. Εχουμε καταθέσει προτάσεις. Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι δεν καταθέσαμε προτάσεις. Επανήλθαμε και την προηγούμενη Δευτέρα με κείμενο που έγινε δεκτό ως βάση συζήτησης και από τους τρεις θεσμούς. Σε αυτές έχουμε δέσμευση για δημοσιονομικούς στόχους. Αναγνωρίζουμε τους κανόνες της ευρωζώνης, αλλά επιλέγουμε εμείς πού θα προσθέσουμε τα φορολογικά βάρη».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, χαρακτήρισε ακραία και αντιδημοκρατική την αντίληψη ότι σε χώρες με πρόγραμμα δεν πρέπει να γίνονται εκλογές και πρόσθεσε: «Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις. Οι δεσμεύσεις μας δεδομένες. Εχουμε όμως το δικαίωμα της αναδιανομής των βαρών. Ολη την προηγούμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι το “όχι” σημαίνει Grexit. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη, αλλά το αποτέλεσμα εξέπληξε. Αν είχα στόχο το Grexit, δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα μετά και δεν θα ερμήνευα έτσι το αποτέλεσμα. Δεν έχω κανένα κρυφό σχέδιο. Ο δανεισμός είναι μορφή αλληλεγγύης. Αλλά θέλουμε βιώσιμο πρόγραμμα για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τα δανεικά. Κάναμε πράγματα. Ημασταν εμείς που ανοίξαμε έπειτα από τρία χρόνια τη “λίστα Λαγκάρντ”. Εμείς φέραμε στη Δικαιοσύνη φοροφυγάδες. Αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα καταθέσουμε πάλι συγκεκριμένες προτάσεις». Και ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε:
«Σέβομαι τους νόμους της Ε.Ε. Ομως ο Σοφοκλής με την “Αντιγόνη” μάς έμαθαν πως υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων».

Φιλικό τετ α τετ Σουλτς με πρωθυπουργό και Γλέζο

Ο πολιτικός πολιτισμός της Ευρώπης «επιτρέπει» σε δύο πολιτικούς αντιπάλους, αφού συγκρουσθούν, να βρεθούν μαζί σε ένα χαλαρό τετ α τετ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, παρά την έντονη πολιτική αντιπαράθεση που είχαν χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας, κάθισαν μαζί για λίγο να τα πουν σε ένα από τα εστιατόρια του κτιρίου στο Στρασβούργο. Μετά τη συνεδρίαση βρέθηκαν στο εστιατόριο, χαλαροί, για ένα πολιτικό «follow up» των συζητήσεων. Εκεί τους εντόπισε ο Daniel Kulcsar και ανέβασε τη φωτογραφία στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter. Εξάλλου, ο Μ. Σουλτς είχε χθες τελευταία συνάντηση σε φιλικό κλίμα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο. Οι δύο άνδρες εξέφρασαν την αμοιβαία τους συμπάθεια και εκτίμηση, παρά τις γνωστές πολιτικές διαφορές τους.

Καλύτερα ένα Grexit, λένε Φάρατζ και Λεπέν

Ως σύμμαχοι της Ελλάδας στις παράλογες απαιτήσεις των εταίρων-δανειστών εμφανίστηκαν οι Λεπέν και Φάρατζ, προτείνοντας όμως το σενάριο της δραχμής, που απορρίπτει η κυβέρνηση, και παίζοντας στην ουσία το χαρτί της διάλυσης της ευρωζώνης.
Η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, αφού επιτέθηκε στον επικεφαλής του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ για το θράσος του να μιλά για την Ελλάδα, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί την έξοδό της από αυτόν τον σιδερένιο ζουρλομανδύα που λέγεται ευρώ» και πρόσθεσε απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα: «Εχουμε αρκετές αποκλίσεις, αλλά εμάς μας ικανοποίησε το δημοψήφισμα. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο, τον τρόμο, υπήρξαν πιέσεις εναντίον της κυβέρνησής σας. Ποιος, όμως, λαός θα αποδεχόταν για πέντε χρόνια αυτό που υπέστη ο ελληνικός λαός;»

Με ανάλογο σκεπτικό, ο Νάιτζελ Φάρατζ του βρετανικού UKIP (ευρωσκεπτικιστές) χαρακτήρισε «γενναία την απόφαση της Ελλάδας» για το δημοψήφισμα και, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, τον κάλεσε «να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ με το κεφάλι ψηλά». «Το ευρωπαϊκό σχέδιο αρχίζει να πεθαίνει» διαπίστωσε ο Φάρατζ και πρόσθεσε ότι «υπάρχει καινούργιο Τείχος του Βερολίνου και λέγεται ευρώ». Πάντως, αυτή η… υποστήριξη δεν λειτούργησε θετικά για τα ελληνικά συμφέροντα.

Μίσος Φερχόφτατ για την Ελλάδα

Γνωρίζοντας πολλές λεπτομέρειες της ελληνικής πραγματικότητας (χάρη στην… πληροφόρηση που του δίνουν οι Ελληνες φίλοι του) και με αρκετές θεατρινίστικες εκφράσεις εμφανίστηκε στην τοποθέτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Γκι Φέρχοφστατ. Ο Βέλγος πολιτικός (που συνδέεται με την Ντόρα Μπακογιάννη) ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να μη γίνει Ανδρέας Παπανδρέου και να πάψει να χτίζει πελατειακό κράτος. Παράλληλα, τον κάλεσε να φανεί ηγέτης και όχι ψευδοπροφήτης, και μάλιστα προσφέρθηκε να έρθει στην Αθήνα, για να βοηθήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ο Φέρχοφστατ ζήτησε να καταργήσει η κυβέρνηση τα προνόμια στους εφοπλιστές, στην Εκκλησία, στον Στρατό, τα προνόμια των ελληνικών κομμάτων και αυτά των ελληνικών νησιών, αναφερόμενος στο θέμα της φορολογίας. «Σας αρέσουν τα προνόμια, ε; Τα κόμματα παίρνουν τόσα χρήματα από τις τράπεζες και είναι χρεοκοπημένα. Βάλτε τα όλα σε ένα πακέτο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση. Ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε πιο ισχυρός πρωθυπουργός. Είστε ο μόνος που μπορείτε να φτιάξετε το σύστημα. Κι εμείς έχουμε ευθύνη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε απομείωση του χρέους αλλά με σειρά. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις. Πώς θέλετε να σας θυμούνται; Σαν ένα προεκλογικό ατύχημα, που φτώχυνε την Ελλάδα, ή σαν πραγματικό επαναστάτη μεταρρυθμιστή, σαν τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο. Οχι τον καινούργιο, τον κανονικό!» κατέληξε.

Πλακάτ και «γιούχα» στην Ευρωβουλή

Η παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκάλεσε επευφημίες αλλά και δυσαρέσκεια, η οποία εκδηλώθηκε άλλοτε με χειροκροτήματα και πλακάτ και άλλοτε με γιουχαΐσματα.
Ορισμένοι ευρωβουλευτές, αναμένοντας τον κ. Τσίπρα, είχαν τοποθετήσει στα έδρανά τους κόκκινα πλακάτ που έγραφαν «No» ή «Οχι», ως ένδειξη συμπαράστασης του ελληνικού λαού, που αποφάσισε να καταψηφίσει την πρόταση των δανειστών στο δημοψήφισμα. Μάλιστα, όταν κάποιοι συνάδελφοί τους γιούχαραν τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε κάποια αποστροφή του λόγου του καταφέρθηκε κατά των ΜΜΕ, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός οδηγήθηκε σε δημοψήφισμα κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης, με τις τράπεζες κλειστές και την πλειονότητα των ΜΜΕ να τρομοκρατεί, τα κόκκινα πλακάτ με το «Οχι»… σηκώθηκαν ψηλά και ακούστηκαν ζητωκραυγές.

Σύγχιση

Κάποια στιγμή εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να κρατά ένα κόκκινο καρτελάκι με το «Οχι», προκαλώντας σύγχυση για το τι ακριβώς ήθελε να δηλώσει με αυτό.

Ο διχασμός στους ευρωβουλευτές συνεχίστηκε με σκληρές τοποθετήσεις ευρωβουλευτών που πήραν τον λόγο αμέσως μετά τον Αλέξη Τσίπρα και είτε επιτέθηκαν σφοδρά στον Ελληνα πρωθυπουργό είτε κράτησαν πιο ήπια στάση απέναντί του.
Τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο, προσέγγισαν στελέχη της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρωβουλής, ορισμένοι τον αγκάλιασαν, ενώ είχε σύντομη συνομιλία και με τον επικεφαλής της ομάδας Τζιάνι Πιτέλα.

Γιούνκερ: Σας είπα να φορολογήσετε τους εφοπλιστές

Με κόντρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λίγο πριν από το τέλος της όμως ο κ. Γιούνκερ ομολόγησε κυνικά ότι ήταν «δική του ιδέα» η φορολόγηση των πλοιοκτητών!
Οταν ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ήταν πολύ καλύτερο να είχε ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις το Ευρωκοινοβούλιο, αντί να αποφασίζει πίσω από κλειστές πόρτες το ΔΝΤ για την Ε.Ε., ο επικεφαλής της Κομισιόν απάντησε: «Εχουν δίκιο εκείνοι που είπαν ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις. Εκεί ανήκουμε και ήταν σφάλμα ότι τις εγκαταλείψαμε».
Και συνέχισε: «Είναι αλήθεια ότι η διαπραγμάτευση έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό δεν μπορώ να το αλλάξω. Αλλά αυτές έγιναν σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο». Ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε: «Ουδέποτε ζητήσαμε μείωση μισθών και συντάξεων. Η Ε.Ε. ζήτησε μια μικρή μείωση των δαπανών άμυνας στην Ελλάδα. Πάντα ενδιαφερόμουν για τους μικροσυνταξιούχους και τους μισθωτούς. Ποτέ δεν προτάθηκαν από εμάς μέτρα μείωσης των μισθών και των συντάξεων. Αντίθετα, ήταν δική μου ιδέα η φορολόγηση των πλοιοκτητών».

Τουσκ: Εχουν μεγάλη ευθύνη και οι δανειστές

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής πριν από τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχουν μείνει μόνο τέσσερις ημέρες για να βρεθεί συμφωνία, λέγοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση όλα τα σενάρια, «και το χειρότερο», είναι ανοικτά.
«Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων και γεωπολιτικά στην Ευρώπη. Ολοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι για την κρίση, όλοι μας έχουμε την ευθύνη να βρούμε τη λύση» τόνισε ο Τουσκ για να προσθέσει στη δευτερολογία του: «Η συζήτηση απέδειξε πόσο διχασμένοι είμαστε για το ζήτημα της Ελλάδας. Γι’ αυτό να επιστρέψουμε σε μερικές βασικές αρχές. Οφείλουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Οι πιστωτές δεν πρέπει να θεωρούνται κακοί και ανήθικοι και οι δανειολήπτες τα αθώα θύματα. Θα πρέπει να αναζητούμε βοήθεια από τους φίλους μας, όχι από τους εχθρούς μας. Αν θέλετε να βοηθήσετε τους φίλους σας, τότε μην τους ταπεινώνετε. Η διαδικασία της τελευταίας ευκαιρίας έχει ξεκινήσει». Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Τζάνι Πιτέλα τόνισε:
«Για εμάς τους σοσιαλιστές η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει. Εμείς οι σοσιαλιστές δεν θα αποδεχθούμε ποτέ ένα Grexit».

Θρασύτατη επίθεση από τον Μ. Βέμπερ

Εχθρική και προκλητική τοποθέτηση έκανε στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (αδελφό κόμμα της Ν.Δ.) Μ. Βέμπερ! Μιλώντας αμέσως μετά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Βαυαρός πολιτικός ξεκίνησε επίθεση εφ’ όλης της ύλης. Αρχικά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη γιατί είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης που «μας είπε τρομοκράτες και μας απείλησε ότι θα στείλει τζιχαντιστές στην Ευρώπη»! Επειτα συνέχισε στο ίδιο ύφος αναφερόμενος στα συγχαρητήρια που έλαβε ο κ. Τσίπρας από Λατινοαμερικανούς ηγέτες και τον Φιντέλ Κάστρο και είπε ότι «συνεργάζεστε με λάθος φίλους». Επίσης, κάνοντας αντιπολίτευση στην κυβέρνηση (!) κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει δώσει ψεύτικες υποσχέσεις στους Ελληνες: «Είπατε ότι θα ανοίξετε τις τράπεζες. Πού είναι οι ανοιχτές τράπεζες, κ. Τσίπρα;» Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη η λέξη «αξιοπρέπεια» ζητώντας από τον πρωθυπουργό να μη λέει ψέματα, γιατί αυτό σημαίνει αξιοπρέπεια. Αναφερόμενος στην απομείωση του χρέους που βαραίνει τους Ευρωπαίους πολίτες είπε: «Να κοιτάτε και την αξιοπρέπεια των άλλων Ευρωπαίων. Ξέρετε πώς ζουν οι Βούλγαροι; Η Ελλάδα δεν δέχεται περικοπές. Αραγε σκέφτεστε αυτούς τους ανθρώπους; Η Λετονία υπέστη οικονομική καταστροφή αλλά δεν έκανε δημοψήφισμα, τακτοποίησε τα οικονομικά της. Εσείς καταθέσατε καταστροφικό προϋπολογισμό. Τι απαντάτε στους λαούς της Ευρώπης που έχουν κατώτατους μισθούς σε σχέση με την Ελλάδα;»
Στον Βέμπερ απάντησε και η Γκάμπι Τσίμερ (επικεφαλής Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς) λέγοντάς του «εδώ δεν είναι Βαυαρία, κ. Βέμπερ, εδώ είμαστε στο Ευρωκοινοβούλιο», ενώ και ο κ. Τσίπρας τού θύμισε τη διαγραφή χρεών της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είσαι ηγούμενος των λόμπι»

Ολομέτωπη επίθεση κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, χαρακτηρίζοντάς τον «ηγούμενο χρηματοπιστωτικών λόμπι και ολιγαρχιών», εξαπέλυσε η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα. Με αφορμή την ομιλία του κ. Βέμπερ στο Ευρωκοινοβούλιο, η ΔΑΚΕ, της οποίας πρόεδρος είναι ο Νίκος Κιουτσούκης, νυν γ.γ. της ΓΣΕΕ, τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΕΛΚ «δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να στρέφεται ενάντια και πολύ περισσότερο να κατασυκοφαντεί έναν ολόκληρο λαό». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η «ανθελληνική ρητορική» που ανέπτυξε ο κ. Βέμπερ «εκπορεύεται από συγκεκριμένα ευρωπαϊκά (παρα)κέντρα εξουσίας, εξυπηρετεί τα τοκογλυφικά funds που τζογάρουν στο Grexit, υπονομεύει την εκδήλωση αλληλεγγύης, πυροδοτεί το αναγκαίο συναινετικό κλίμα σε επίπεδο θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων, είναι ασύμβατη με το περιεχόμενο και τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε., εξυπηρετώντας μόνο κατεστημένα συμφέροντα και “επώνυμες” οικονομικές ελίτ…» Η ΔΑΚΕ, καταδικάζοντας τις δηλώσεις Βέμπερ, απέστειλε σχετική επιστολή στην Ενωση Ευρωπαϊκών Χριστιανοδημοκρατικών Συνδικάτων (EUCDW), προκειμένου να αποδοκιμάσουν αυτή την επικίνδυνη στάση.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ