Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Deutsche Welle: Η γερμανική πολιτική απέτυχε στην Ελλάδα

Όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF: «Εάν ένα χρέος είναι βιώσιμο ή όχι, εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και το ύψος των επιτοκίων. Στην Ελλάδα λοιπόν διαπιστώνουμε ότι η χώρα καταβάλει πολύ χαμηλά επιτόκια, ότι χωρίς την αποπληρωμή των τόκων υπάρχει μάλιστα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και πως χρειάζεται μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης για να αρχίσει να μειώνεται το επίπεδο του χρέους. Λέμε λοιπόν (σσ. το ΙΜΚ) ότι αυτό είναι εφικτό και πως πρόκειται μάλιστα για καλύτερη λύση σε σχέση με το κούρεμα το οποίο καταρχήν θα στοιχίσει χρήματα στους φορολογούμενους στην Ευρώπη και κατά δεύτερον θα προκαλέσει ανασφάλεια στις αγορές. Τρίτον, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες της κρίσης».
Οσο για το πώς μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη και ποια θα πρέπει να είναι τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση ο Χορν απαντά: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση, αυτό σημαίνει ότι στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να εγκαταλείψει το δρόμο των σκληρών περικοπών. Είναι άλλωστε προϋπόθεση για να μην είναι αναγκαίο το κούρεμα. Δεν μπορείς να κάνεις παράλληλα και τα δυο, να ακολουθείς δηλαδή μια πολύ αυστηρή πολιτική περικοπών και να εξυπηρετείς την ίδια ώρα το υψηλό χρέος. Αυτό δεν λειτούργησε και δεν μπορεί να λειτουργήσει. Όποιος λοιπόν θέλει να αποφύγει το κούρεμα, θα πρέπει να δώσει στους Έλληνες τη δυνατότητα να μην κάνουν τόσο σκληρές περικοπές όσο στο παρελθόν, αυτή άλλωστε είναι και η απαίτησή τους. Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις και να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση».
Ωστόσο επισημαίνει ότι μετά και την απόφαση της ΕΚΤ ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά τη νέα ελληνική κυβέρνηση. «Η ΕΚΤ έγινε πολύ προσεκτική γιατί χρειάζεται φυσικά τη στήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Εκτός Γερμανίας -για παράδειγμα στην Κομισιόν του Ζ. Κλ. Γιούνκερ- βλέπω ότι υπάρχει προθυμία για μια αλλαγή πορείας. Ο ίδιος έχει προαναγγείλει ήδη ότι στον υπολογισμό των ελλειμμάτων θα λαμβάνονται υπόψη οι επενδύσεις. Εκεί που δεν βλέπω να υπάρχει προθυμία είναι από πλευράς της γερμανικής κυβέρνησης. Ακολουθείται μια πολύ σκληρή γραμμή. Είναι όμως σαφές ότι από γερμανική σκοπιά δεν έχει νόημα να συνεχίσει κανείς την ίδια οικονομική πολιτική. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όταν αφαιρείς από μια χώρα το ένα τέταρτο της ευημερίας της, η πολιτική αυτή έχει αποτύχει. Όταν λοιπόν θέλεις να αποφύγεις ένα κούρεμα, το οποίο καταλαβαίνω από γερμανική σκοπιά, τότε πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Η Γερμανία θα πρέπει να την επιτρέψει την αλλαγή αυτή». 

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ