Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Δεύτερες σκέψεις για την επιβολή πλαφόν στα δώρα

Στο υπουργείο Εργασίας έδρασε χθες τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Με τα εργασιακά ζητήματα να βρίσκονται στην αιχμή των διαπραγματεύσεων (μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και επικουρικές συντάξεις), οι τεχνοκράτες της τρόικας ξεσκονίζουν τα στοιχεία που τους παρέχουν στελέχη του υπουργείου, για να διαπιστώσουν με ακρίβεια αν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί από το πρώτο κιόλας Μνημόνιο και επικυρώθηκαν με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Πρακτικά, οι δανειστές της χώρας θέλουν να βεβαιωθούν ότι η ενοποίηση των πέντε μεγάλων ταμείων επικουρικής ασφάλισης και η ταυτόχρονη μείωση στις συντάξεις, που ανάλογα με το ταμείο μπορεί να φτάσει μέχρι το 45%, θα κάνουν βιώσιμο το σύστημα και ότι θα προκύψει η εξοικονόμηση πόρων που έχει συμφωνηθεί. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Μεσοπρόθεσμο, 1,9 δισ. ευρώ πρέπει να εξοικονομηθούν μέχρι το 2015 από τις επικουρικές συντάξεις και άλλα 660.000.000 από τα κοινωνικά επιδόματα.

Την ίδια στιγμή, η τρόικα εξετάζει όλα τα σενάρια μείωσης του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται η επίδραση που θα προκύψει από μια πιθανή μείωση των κλαδικών συμβάσεων πιο κοντά στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και περαιτέρω εφαρμογή επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων. Επίσης, εξετάζεται πόσο θα επιβαρυνθεί η κατανάλωση από μια ενδεχόμενη επιβολή πλαφόν στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, για μισθούς μεγαλύτερους των 1.500 ευρώ.

Με την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση θα μπουν σε πιο ουσιαστικό επίπεδο. Εκτός του καυτού φακέλου των εργασιακών θεμάτων (κατώτατος μισθός, 13ος και 14ος μισθός) θα βρεθεί το γενικότερο μέρος των δημόσιων δαπανών. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η τρόικα θα ζητήσει μέτρα (σε αντικατάσταση της εφεδρείας, η οποία, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ρέππα, «έκλεισε τον κύκλο της»), προκειμένου να μειωθούν άμεσα κατά 150.000 άτομα οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και του έκτακτου προσωπικού).

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν, επίσης, άμεση εφαρμογή του νόμου για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, ενώ θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση του ασφαλιστικού συστήματος μετά το PSI και με τα νέα δεδομένα για βαθύτερη ύφεση και υψηλότερη ανεργία. Εκ των πραγμάτων, στο «τραπέζι» θα τεθούν και τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα και οι συντάξεις, αλλά και οι γενικότερες δαπάνες υγείας.

Αύριο αναμένεται να βρεθούν στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου, προκειμένου να ενημερώσουν το ΔΝΤ για την πορεία του PSI και του «προσωρινού Μνημονίου» (prior actions – προμνημόνιο). Το εν λόγω κείμενο θα περιλαμβάνει κυρίως τα μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο, ενώ οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις πιθανόν να «αναβληθούν» για το τελικό κείμενο του Μνημονίου, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων έως και το 2014.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Δε γνωρίζουν πότε θα έρθει το υψηλό κλιμάκιο

«Σύγχυση» επικρατεί σχετικά με το πότε έρχονται οι αξιωματούχοι της τρόικας στην Αθήνα. Η σύγχυση εντείνεται και από την ίδια την κυβέρνηση. Επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα της «δ», που έκανε λόγο για καθυστέρηση στην άφιξη των εκπροσώπων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ εξαιτίας της «εμπλοκής» στο PSI, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής είπε ότι οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα. Οι δηλώσεις Καψή, οι οποίες είναι αποκαλυπτικές της δυσαρέσκειας που έχει συσσωρεύσει η τρόικα μετά την αναστολή των διαπραγματεύσεων στο θέμα του PSI, δεν άρεσαν καθόλου στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ακολούθησε η έκδοση ανακοίνωσης από τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία γινόταν γνωστό ότι οι επικεφαλής της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή, δηλαδή αυτήν την εβδομάδα (20 Ιανουαρίου 2012). Ωστόσο άλλες πηγές στο υπουργείο Οικονομικών επέμεναν στο γεγονός ότι οι πιστωτές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα έρθουν στην Ελλάδα μόνο αν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις με το IIF για το PSI («κούρεμα» και ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων).

Η ολοκλήρωση του PSI αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ – ίσως και μεγαλύτερου. Σήμερα πάντως ξεκινούν οι επαφές που θα έχουν τα τεχνικά κλιμάκια των ξένων με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα μεγέθη της ύφεσης και της ανεργίας, τα οποία θα αποτελέσουν βασικές παραμέτρους για τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε το έλλειμμα να επανέλθει εντός των προβλεπόμενων στόχων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ