Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Διάγνωση εγκεφαλικού σε 5΄

Τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους που παρουσιάζουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο μπορεί να κάνει μια επαναστατική φορητή συσκευή διάγνωσης από το πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό περίδεσμο κεφαλής, εξοπλισμένο με ηλεκτρόδια, που είναι σε θέση να διαγνώσει εντός πέντε μόνο λεπτών αν ο ασθενής έπαθε ισχαιμικό ή αιμορραγικό επεισόδιο.

Ως γνωστόν, η διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη εγκεφαλικών επεισοδίων είναι θεμελιώδης. Στο ισχαιμικό εγκεφαλικό, ένας θρόμβος σε φλέβα ή αρτηρία του εγκεφάλου εμποδίζει την οξυγόνωση των κυττάρων, προκαλώντας τον θάνατό τους. Το αιμορραγικό εγκεφαλικό, αντίθετα, συμβαίνει όταν ένα αγγείο σπάει και το αίμα διαχέεται στον εγκέφαλο.

Ο λόγος που οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν για ποιο είδος εγκεφαλικού πρόκειται, προτού χορηγήσουν τη θεραπεία, είναι απλός. Στην πρώτη περίπτωση, πρέπει να παράσχουν θρομβολυτικά φάρμακα, ενώ στη δεύτερη αντιυπερτασικά. Αν κάνουν λάθος, αυτό μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για τον ασθενή, αφού θα επιδεινώσει τα συμπτώματά του. Ετσι, ο ασθενής με εγκεφαλικό πρέπει να υποβληθεί σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία στο νοσοκομείο, προτού ξεκινήσει η αγωγή, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μια αναπόφευκτη καθυστέρηση στη θεραπεία.

Ο ηλεκτρονικός περίδεσμος, που αναπτύχθηκε από μια ομάδα νέων ερευνητών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο, προσαρμόζεται γύρω από το κεφάλι του ασθενούς και μέσω των δέκα ηλεκτροδίων που φέρει δημιουργεί ένα ήπιο ηλεκτρικό πεδίο που «σαρώνει» τον εγκέφαλό του. Σε περίπτωση που το εγκεφαλικό είναι ισχαιμικό, ο θρόμβος θα εντοπιστεί ως παρεμβολή στο πεδίο. Στην αντίθετη περίπτωση, η ηλεκτρική ροή εμφανίζεται ταχύτερη λόγω της εγκεφαλικής αιμορραγίας, οπότε και πάλι ο ασθενής μπορεί να έχει μια ασφαλή διάγνωση.

Τα αποτελέσματα του περιδέσμου, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο φασματογραφίας αντίστασης (EIS), διοχετεύονται σε έναν υπολογιστή ο οποίος εντός μερικών λεπτών παράγει ένα γράφημα που καθορίζει με σαφήνεια το είδος του περιστατικού. Στο μέλλον, η συσκευή -εφόσον περάσει τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές- θα αποτελεί βασικό εξάρτημα των ασθενοφόρων, δίνοντας έγκυρα και γρήγορα αποτελέσματα.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ