Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Διάγνωση της φυματίωσης σε δευτερόλεπτα

Ενα απλό τεστ αναπνοής που αναπτύχθηκε πρόσφατα μπορεί να εντοπίσει τη φυματίωση σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα! Επιστήμονες του πανεπιστημίου Βερμόντ στις ΗΠΑ τη χρησιμοποίησαν σε ποντίκια και εντόπισαν στην αναπνοή τους ίχνη διαφορετικών βακτηρίων, γεγονός που τους επιτρέπει να πιστεύουν ότι σύντομα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) που απορρέουν από δύο κοινά βακτήρια που μολύνουν τους πνεύμονες, τα Pseudomonas aeruginosa (αεριογόνος ψευδομονάδα) και Staphylococcus aureus (σταφυλόκοκκος). Σε μεγάλες ποσότητες οι πτητικές οργανικές ενώσεις ευθύνονται για την πρόκληση καρδιαγγειακών προβλημάτων και για την επιβάρυνση του κεντρικού νευρικού συστήματος, με συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ναυτία, υπνηλία, αλλεργίες, δερματίτιδες, ακόμη και βρογχικό άσθμα.

Κατά την έρευνά τους, οι επιστήμονες έλαβαν δείγμα από ποντίκια που είχαν μολυνθεί με τα παραπάνω βακτήρια και, όπως διαπίστωσαν, υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην ανάλυση της αναπνοής εκείνων που είχαν μολυνθεί σε σχέση με εκείνα που ήταν υγιή. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Journal of Breath Research» και, σύμφωνα με αυτά, όχι μόνο εντοπίστηκαν τα βακτήρια που ευθύνονταν για τη μόλυνση, αλλά επιπλέον αναγνωρίστηκαν με ακρίβεια οι διαφορές ανάμεσα στις βακτηριακές, τις ιικές και τις μυκητιακές μολύνσεις των πνευμόνων.

«Οι συμβατικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό των βακτηριακών μολύνσεων στους πνεύμονες απαιτούν τη συλλογή ενός δείγματος, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη βακτηρίων. Η απομονωμένη αποικία των βακτηρίων εξετάζεται βιοχημικά για την αξιολόγησή της και για να διαπιστωθεί πόση αντίσταση μπορεί να έχει αναπτύξει στα αντιβιοτικά» εξηγεί η δρ Jane Hill της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου Βερμόντ.

Σύμφωνα με την ίδια, για ορισμένα κοινά βακτήρια αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες, ενώ για τον παράγοντα πρόκλησης της φυματίωσης δεν αποκλείεται να κρατήσει ακόμη και εβδομάδες. «Ωστόσο, η ανάλυση της αναπνοής μειώνει τον χρόνο της διάγνωσης, αφού για να ολοκληρωθεί χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά» συμπληρώνει η δρ Hill.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ