Σάββατο, 17 Απρίλιος 2021

Διάγνωση του καρκίνου με ένα φύσημα!

«Κάθε διαγνωστικός έλεγχος ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει στην πιο πρώιμη διάγνωση των καρκίνων του στομάχου θα έκανε κάποια διαφορά στη μακρόχρονη επιβίωση των ασθενών» δήλωσε η Κέιτ Λο από την Εταιρία Αντικαρκινικών Ερευνών της Βρετανίας, σχολιάζοντας μία καινούργια διαγνωστική μέθοδο που ανιχνεύει τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου από την αναπνοή του ασθενούς. «Μόλις ένας στους πέντε ανθρώπους έχει τη δυνατότητα να κάνει εγχείρηση στο πλαίσιο της θεραπείας του, καθώς οι περισσότεροι καρκίνοι του στομάχου διαγιγνώσκονται σε στάδια τα οποία είναι πολύ προχωρημένα για χειρουργική επέμβαση» τονίζει η Λο. Προηγούμενες επιστημονικές εκτιμήσεις ανέλυαν τις δυνατότητες κάποιων ειδών σκύλων, τα οποία φαίνονταν ικανά να οσφραίνονται ορισμένες χημικές ενώσεις που συνδέονται με κάποιους καρκίνους, και πολλοί επιστήμονες στόχευαν στην αξιοποίηση αυτής της πληροφορίας για την κατασκευή ειδικών αισθητήρων για τον διαγνωστικό έλεγχο.

Πλέον, φαίνεται ότι οι ειδικοί κατασκεύασαν ένα μηχάνημα ανάλυσης της αναπνοής το οποίο διαθέτει συχνότητα επιτυχίας 90%. Οι ανιχνευτές του έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν στην ανάσα των ασθενών μικροσκοπικές χημικές ενώσεις που αποδεσμεύουν οι όγκοι και οι οποίες είναι πιθανό να παραπέμπουν σε καρκίνο. Ο Χόσαμ Χάικ, καθηγητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ, το οποίο συνεργάστηκε με επιστήμονες στην Κίνα για τη σχετική μελέτη, τόνισε ότι ο διαγνωστικός έλεγχος της αναπνοής θα μπορούσε να αντικαταστήσει την παρεμβατική διαδικασία της δυσάρεστης ενδοσκόπησης, η οποία μπορεί να έχει αυξημένο οικονομικό κόστος και να απαιτεί περισσότερο χρόνο. «Εχουμε κιόλας ξεκινήσει να εκμεταλλευόμαστε την επιτυχία αυτής της μελέτης με μία κλινική δοκιμή πιο μεγάλης κλίμακας» σχολίασε ο Χάικ, ο οποίος τόνισε ότι «ο αναπνευστικός έλεγχος παρουσιάζει την πιθανότητα ελέγχου για την παρουσία καρκίνου του στομάχου, ο οποίος (σ.σ.: έλεγχος) ελπίζουμε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο πρώιμες διαγνώσεις της ασθένειας». Στην αρχική μελέτη, όπου παρατηρήθηκε ποσοστό επιτυχίας 90% στην ανίχνευση των χημικών ενώσεων, συμμετείχαν 130 ασθενείς.

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ