Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Διάγνωση του καρκίνου με λέιζερ!

Μια νέα εξέταση με λέιζερ, που θα εντοπίζει άμεσα τον καρκίνο του μαστού, αποφεύγοντας τις λάθος διαγνώσεις, αναπτύσσεται αυτόν τον καιρό στη Βρετανία.

Επιστημονική ομάδα από το Οξφορντσαϊρ ανέπτυξε μια τεχνολογία που συνδυάζεται με τη μαστογραφία και εντοπίζει άμεσα αν υπάρχει κακοήθεια των όγκων, γεγονός που απαλλάσσει από την αγωνία της αναμονής των αποτελεσμάτων. Η εξέταση είναι μια ειδική φασματοσκοπία Ράμαν (ειδική τεχνική που χρησιμοποιείται για την έρευνα και τη μελέτη στοιχείων που αφορούν τη δομή μορίων, ιόντων και κρυστάλλων) και ονομάζεται Spatially Offset Raman Spectroscopy (SORS).

Σε αντίθεση με τη βιοψία, η εξέταση αυτή χρησιμοποιεί λέιζερ που φτάνει στους όγκους και τους αναλύει, ρίχνοντάς τους διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με τη μοριακή τους δομή. Η διαδικασία δεν είναι καθόλου επώδυνη και επιπλέον δίνει άμεσα αποτελέσματα. Η νέα εξέταση έχει ήδη δοκιμαστεί σε ιστό χοίρων με εξαιρετικά αποτελέσματα, γι’ αυτό και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν και οι δοκιμές σε ιστό ανθρώπινου μαστού. Ωστόσο, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι είναι απαραίτητο η εξέταση να αποδειχτεί απολύτως ασφαλής και ακριβής, γεγονός που σημαίνει ότι για να αρχίσει να εφαρμόζεται στα νοσοκομεία θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία δεκαετία.

Μάλιστα, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις, όπως για ελέγχους φαρμάκων, αλλά και για τον εντοπισμό υγρών εκρηκτικών σε αεροδρόμια.

Οπως είπε στην «Daily Mail» η Marleen Kerssens, η οποία απέδειξε ότι το SORS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί αν ένας όγκος είναι καλοήθης ή κακοήθης, η νέα εξέταση θα μειώσει σημαντικά τις λανθασμένες διαγνώσεις, άρα και την αγωνία των ασθενών. «Η ικανοποίηση είναι πολύ μεγάλη, όταν βλέπει κανείς ότι αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, οι οποίοι θα βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή στην κοινωνία» είπε στα βρετανικά μέσα ο καθηγητής Pavel Matousek, ο οποίος είναι ένας από τους ερευνητές που ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ