Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

Διαλύουν την Ελλάδα!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Διαλύουν τη χώρα κάθε μέρα και περισσότερο, καθώς όλα όσα είχαν συμφωνήσει κάτω από το τραπέζι με την τρόικα έρχονται πλέον στο φως.

Τα «γενέθλια» του Παπανδρέου στην εξουσία (σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τις εκλογές με σύνθημα «λεφτά υπάρχουν») έχουν γίνει θλιβερή επέτειος για την Ελλάδα και τους πολίτες της, καθώς οι εκβιασμοί και τα νέα μέτρα δεν έχουν τέλος. Το Reuters σε χθεσινοβραδινό του τηλεγράφημα προέβλεπε ότι «πιθανόν τον Νοέμβριο θα έρθει η πτώχευση», ενώ οι γερμανικοί «Financial Times» αποκάλυπταν ότι ο κ. Παπανδρέου έχει εκφράσει δύο φορές τις τελευταίες μέρες σε στενούς συνεργάτες του την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

Χθες το σοκ και δέος συνεχίστηκε, με τη «βόμβα» της τρόικας για μισθούς κάτω των 600 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και την απαίτηση να καταργηθεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αυξάνει τις αντικειμενικές αξίες (άρα και το χαράτσι στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ) και καταργεί σχεδόν όλες τις φοροαπαλλαγές.

Ο κ. Παπανδρέου, που κάθε μέρα μετακινεί την «κόκκινη γραμμή» όλο και πιο πίσω, υπακούοντας στις εντολές των δάνειων δυνάμεων, κάνει δήθεν αντίσταση με δηλώσεις του τύπου: «Δεν είμαστε Ινδία και ούτε θα γίνουμε». Και αυτό όταν ανακοινώνει μαζικές απολύσεις και οι πολίτες ζουν εργασιακό μεσαίωνα. Σε ερώτηση βουλευτή του «αν θα αντέξουμε», απάντησε «δεν ξέρω τι θα γίνει αν δεν αντέξει ο κόσμος και γίνει ένα μπαμ αύριο το πρωί».

Μιλώντας σε βουλευτές του από την Κεντρική Μακεδονία, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διαβεβαιώσει ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ισχύουν. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον διέψευδε τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση εξετάζει κάθε παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύνουμε συνεχώς τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στη βάση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα».

Οσο για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η χώρα διαλύεται με την έγκρισή τους, συνέχισαν να ζουν στον μικρόκοσμό τους, άλλοι επιτιθέμενοι στους κ. Πάγκαλο και Μόσιαλο και άλλοι ζητώντας «φάγωμα υπουργών».

Στη Ν.Δ. επισήμαιναν ότι η τρόικα δεν συζήτησε καθόλου το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά και τους συνεργάτες του.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου


Πάνω οι αντικειμενικές, κάτω οι απαλλαγές

Δυσβάστακτα βάρη και δυσάρεστες εκπλήξεις με τη μορφή των νέων μέτρων (αύξηση αντικειμενικών τιμών, σαρωτική κατάργηση φοροαπαλλαγών) επιβάλλει η κυβέρνηση με τον νέο Προϋπολογισμό στους φορολογουμένους φέτος και το 2012. Το προσχέδιό του κατατέθηκε χθες στη Βουλή και περιλαμβάνει, εκτός από τα εξοντωτικά νέα μέτρα, την ομολογία της κυβέρνησης για την πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί επί μία διετία.

Ο νέος βαρύς λογαριασμός για τους φορολογουμένους, τους συνταξιούχους και τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 8,8 δισ. € και αφορά τους επόμενους μήνες του 2011 καθώς και το 2012. Και όλα αυτά για να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα φέτος μόλις στο 8,5% του ΑΕΠ ή 18,69 δισ. ευρώ από 10,5% που ήταν το 2010 και έναντι αρχικού στόχου για έλλειμμα 7,6%. Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν απέκλεισε το έλλειμμα να κλείσει υψηλότερα, δηλαδή στο 9%, αν οι πολίτες δεν βάλουν το χέρι στην τσέπη να πληρώσουν τα νέα χαράτσια. Με άλλα λόγια, όσα νέα μέτρα και αν επιβάλει στους πολίτες η κυβέρνηση το έλλειμμα «αρνείται» πεισματικά να πέσει, επιβεβαιώνοντας τον φαύλο κύκλο στον οποίο βρίσκεται η οικονομία.

Πιο αναλυτικά τα μέτρα που περιλαμβάνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού τόσο για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 όσο και για όλο το 2012 είναι τα ακόλουθα: Σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών με κόστος για τους φορολογουμένους 1,95 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, οι επιστροφές φόρου το 2012 για τους φορολογουμένους ουσιαστικά μηδενίζονται μέσω της κατάργησης των περισσότερων εκπιπτόμενων δαπανών. Το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, δηλαδή το χαράτσι στην ακίνητη περιουσία μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προβλέπεται να φέρει στο δημόσιο ταμείο πάνω από 3,8 δισ. ευρώ. Από την εργασιακή εφεδρεία τα οικονομικά οφέλη που περιμένει το οικονομικό επιτελείο είναι 200.000.000 ευρώ.

Αλλο 1,1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αποφέρει η μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα μέσω του ενιαίου μισθολογίου, ενώ οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που έρχονται θα αποφέρουν 720.000.000 ευρώ στη διετία. Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης υπολογίζεται ότι θα προσθέσει στα δημόσια ταμεία άλλα 250.000.000 ευρώ.

Επίσης αναβάλλεται για μετά το 2012 η πληρωμή της έκτακτης παροχής προς τους δικαστικούς ύψους 280.000.000 ευρώ και άλλα 800.000.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα μπουν στα δημόσια ταμεία από την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Από το προσχέδιο προκύπτει επίσης ότι το 2012 έρχεται νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών, που θα οδηγήσει σε αύξηση δεκάδων φόρων και τελών (όπως το νέο τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ).

Βασίλης Αγγελόπουλος


Τι προβλέπει το προσχέδιο

-Μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 €.

-Κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% επί του επιπλέον ποσού από το αφορολόγητο που συγκεντρώνεται από την προσκόμιση αποδείξεων.

-Πλήρης εφαρμογή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

-Εξίσωση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο (diesel) θέρμανσης με εκείνον του πετρελαίου (diesel) κίνησης, από τον Οκτώβριο του 2012.

-Επαναξιολόγηση και κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και εξαιρέσεων.

-Διευρύνονται τα τεκμήρια φορολόγησης για όλους τους φορολογουμένους.

-Αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες από τα 300 € στα 500 €.

-Μειώνεται το αφορολόγητο για τον φόρο ακίνητης περιουσίας (σήμερα στα 200.000 €).

-Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

-Διατηρείται η ειδική εισφορά επί των εισοδημάτων 1%-4%.

-Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία για τη χρήση του 2010.

-Επιβάλλεται ειδική ρύθμιση για τα ιδιωτικά σκάφη.

-Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καπνό, που μεταφράζεται σε αύξηση στην τιμή των τσιγάρων.

-Αυξάνεται ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) κατά 6 λεπτά το λίτρο για τα φυσικά πρόσωπα και εξομοιώνεται με εκείνον του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κίνησης για τις επιχειρήσεις.

-Συνεχίζεται η ειδική εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης από τα φυσικά πρόσωπα για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2011.

-Παραμένει το μέτρο του ΦΠΑ 23% στην εστίαση.

-Εφαρμόζεται σχέδιο δράσης για την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο.

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Διπλά βιβλία» για καταγραφή των κρουσμάτων! Παράλληλο σύστημα έστησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας

Με καθυστέρηση έως επτά ημερών ενημερώνονται οι επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας και τον ακριβή αριθμό των νοσούντωνΣυγκεκριμένες εγκληματικές ευθύνες υπάρχουν, με βάση...

Εκτός ελέγχου η πανδημία! Περίεργη αναφορά Κυριάκου για εκλογές

Το σύστημα υγείας άντεξε στη Θεσσαλονίκη με δυσκολίες, με τη μεγάλη πίεση που είχε και εξακολουθεί να έχει και αυτή την εβδομάδα» δήλωσε σε...

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...