Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Διαμαντούρος, Αρσένης και Ρουμελιώτης για την πρωθυπουργία

Και το όνομα αυτού… Η απάντηση στο κουίζ «βρείτε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση» αναμένεται να δοθεί σήμερα, καθώς χθες παρουσιάστηκε εμπλοκή. Παράλληλα σήμερα θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο με τα σενάρια να φουντώνουν περί παραίτησής του, αν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Χθες ονόματα πήγαν και ήρθαν από την ώρα που παρουσιάστηκε εμπλοκή στο όνομα του Λουκά Παπαδήμου, που αρχικά «είχε κλειδώσει». Ακούστηκαν αυτά του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, εκπροσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ, ο οποίος πήρε εντολή να επιστρέψει από τις ΗΠΑ (χωρίς η υποψηφιότητά του να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες), του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας Γεράσιμου Αρσένη, αλλά και του Νικηφόρου Διαμαντούρου, Ευρωπαίου διαμεσολαβητή. Ο τελευταίος σε δηλώσεις του στο Reuters ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε ένα τηλεφώνημα διερευνητικής μορφής, αλλά από τότε δεν τον ξανακάλεσαν.

Το έως χθες φαβορί Λουκάς Παπαδήμος φέρεται να ζητούσε «λευκή επιταγή» και έλεγχο όχι μόνο του πότε θα γίνουν οι εκλογές αλλά και να ορίσει ο ίδιος το οικονομικό επιτελείο του, που θα αποτελούνταν από τους Αλέκο Παπαδόπουλο, Βασίλη Ράπανο, Γιώργο Φλωρίδη και Τάσο Γιαννίτση.

Η τελευταία απαίτηση του πρώην τραπεζίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε έξαλλο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, που αντέδρασε και μπλόκαρε τις διαδικασίες ανακοίνωσης του ονόματος του κ. Παπαδήμου. Συνεργάτης πάντως του κ. Παπαδήμου δήλωνε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επέστρεψε χθες στην Αθήνα από τις ΗΠΑ, όπου διδάσκει στο Harvard.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία επέμενε στη θέση που είχε από την αρχή εκφράσει ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς ότι δεν σκοπεύει να συγκυβερνήσει, γι’ αυτό και δεν «βάζει» υπουργούς στην κυβέρνηση.

Τα τηλεφωνήματα πάντως μεταξύ Συγγρού και γραφείου του κ. Παπανδρέου «είχαν ανάψει», ενώ αργά το βράδυ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος με ανακοίνωσή του άφηνε να διαφανεί φως για συμφωνία, καθώς υποστήριζε ότι «με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές (σ.σ.: χθεσινές) επικοινωνίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά». Την ίδια ώρα οι απαιτήσεις του Eurogroup περί γραπτών εγγυήσεων από τη μεταβατική κυβέρνηση για τήρηση των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις ώστε να απεγκλωβιστεί η έκτη δόση δημιουργούν έναν ακόμη κρίκο εμπλοκής για την επόμενη μέρα.

Τέλος δύο «ναι» (ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία) και τρία «όχι» (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμμαχία) λένε τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας.

Νίκος Ελευθερόγλου


Ο άβουλος τραπεζίτης του Σημίτη (ο Παπαδήμος) που όταν έπρεπε να μιλήσει σιωπούσε και υπέκυπτε

Ένας φίλος από τα παλιά, ο Λουκάς Παπαδήμος, ερχόταν να σώσει τη χώρα, την οποία δεν έσωσε όταν ήταν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος! Δύο φορές τον προξένεψε ο Γιώργος Παπανδρέου από το 2008 και μετά για να τον βάλει αρχικά στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και κατόπιν να τον κάνει υπουργό του, αλλά αυτός σθεναρά αρνιόταν. Ηρθε το πλήρωμα των ημερών και ο άχρωμος τραπεζίτης παραλίγο να γίνει πρωθυπουργός, με υπόδειξη της καγκελαρίου Μέρκελ.

Η Ελλάδα είναι περίεργη χώρα, με πολίτες που διαθέτουν κοντή μνήμη και δυστυχώς χωρίς ηγέτιδα αστική τάξη, που θα έχει αίσθηση της ευθύνης της και του ρόλου της.

Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παραδίδει μια χώρα με μειωμένη εθνική κυριαρχία και ταπεινωμένη από έναν γαλλογερμανικό άξονα, που ανακάλυψε το ιδανικό θύμα για να ασκήσει μια ακραία παιδευτική πολιτική, εν όψει του Αρμαγεδδώνος που απειλεί τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Η Ελλάδα έχει υποστεί φινλανδοποίηση πολιτική και οικονομική και οι επερχόμενες συνέπειες θα είναι τραγικές για τη ζωή μας. Η απαγόρευση του δημοψηφίσματος και οι επιβαλλόμενοι όροι από την Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα της ελλειμματικότητας ενός πρωθυπουργού, που με καθυστέρηση δύο ετών έγινε ορατή από φίλους και εχθρούς. Οι επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου στον χώρο της οικονομίας αποδείχθηκαν κάτι παραπάνω από τραγικές. Τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο Β. Βενιζέλος διακρίθηκαν στην επιβολή καταιγίδας φόρων, καθώς και στις λαθεμένες πολιτικές επιλογές (στου κασίδη το κεφάλι) που επέφεραν καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο πρώτος, ένας μετρίων δυνατοτήτων γενικός γραμματέας, με ανύπαρκτο έργο στην κυβέρνηση Σημίτη, λίγο αφότου έγινε υπουργός Οικονομίας, πληροφόρησε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα θα έχει το μέλλον του Τιτανικού… Ο αντικαταστάτης του συνταγματολόγος, εκ Θεσσαλονίκης, επιχείρησε στις αρχές του περασμένου θέρους να αντιμετωπίσει την τρόικα με μαγκιά εθνικόφρονα επαρχιώτη βουλευτή, για να βάλει στη συνέχεια την ουρά στα σκέλια, καθώς κατάλαβε ότι το παιχνίδι είναι κάτι παραπάνω από διορισμούς στο Δημόσιο ή συζητήσεις με «δικούς μας» συνδικαλιστές.

Ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν από εκείνους που διαπραγματεύτηκε την είσοδο της χώρας στο ευρώ που έγινε αρχές του 2001. Το βιογραφικό του είναι βαρύ και αναπαραγόταν όλες αυτές τις ημέρες από τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), που αναζητούν σανίδα σωτηρίας σε οποιαδήποτε σημαία ευκαιρίας διαφανεί στον ορίζοντα. Ας ενθυμούμεθα σταθερά ότι όλα αυτά τα ΜΜΕ, που μέχρι τώρα μας μιλούσαν για τις δάφνες του πρώην τραπεζίτη και επαναλάμβαναν το πόσο καλός και αποτελεσματικός είναι (άραγε πού;), χθες έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να πείσουν τους Ελληνες ότι η οικονομία πάει περίφημα και θα έρθουν ξανά οι εύκολες ημέρες.

Ο καλύτερος που έχουμε ξέρει τους ξένους, θα μιλάει τη γλώσσα τους, θα βοηθήσει τη χώρα, ήταν κάποιες από τις φράσεις που συνόδευαν το όνομα του παραλίγο πρωθυπουργού. Αποτελούσαν όλες στάχτη στα μάτια για να ξορκίσουμε με θεωρίες το δόκανο στο οποίο βρεθήκαμε, με την ευγενική χορηγία της Μεταπολίτευσης.

Ουδείς εξ αυτών στάθηκε έστω και με ελάχιστη κριτική ματιά απέναντι στον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο. Αν το έκαναν, θα έπρεπε να προβάλουν ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του παραλίγο πρωθυπουργού της χώρας Λουκά Παπαδήμου, που τον έκαναν γνωστό την εποχή που πάλευε να μπει η χώρα στο ευρώ: Την αναποφασιστικότητά του, περί της οποίας μαρτυρούσαν όλοι και την οποία ανέχονταν οι συνομιλητές του υπουργοί αλλά και ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Ηταν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος από το 1994 μέχρι το 2002, οπότε και πήγε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ολα αυτά τα χρόνια από τη θέση του ασκούσε μια ήπια κριτική στις ακολουθούμενες οικονομικές πολιτικές, αποφεύγοντας να θίξει δύο κεφαλαιώδη ζητήματα, θρυαλλίδα για την κατάρρευση της οικονομίας: Τη διαρκή μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας (που έχανε διαρκώς παραγωγική βάση) και την παραποίηση των οικονομικών στοιχείων.

Ο ίδιος όμως είχε αναπτύξει ένα εξαιρετικό δίκτυο δημόσιων σχέσεων, τον μόνο προωθητικό παράγοντα στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια. Είχε καλές σχέσεις με δημοσιογράφους, στους οποίους εξηγούσε με τις ώρες τις λεπτομέρειες της οικονομικής πολιτικής, αλλά και τη σημειολογία των φράσεων που χρησιμοποιούσε για να την περιγράψει.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος είχε συνεργάτη στο Γραφείο Τύπου ένα πρώην υπάλληλο της Εμπορικής Τράπεζας και δημοσιογραφούντα κατά καιρούς σε μεγάλες συστημικές εφημερίδες, τον Χαράλαμπο Παπαδημητρίου ή τον «Μπάμπη του ΣΚΑΪ», όπως είθισται να λέγεται σήμερα στην αργκό του Διαδικτύου.

Στα θετικά του Λουκά Παπαδήμου ήταν η στάση που κράτησε το 1999 στο ζήτημα του Χρηματιστηρίου. Ηταν ο πρώτος που μίλησε για τη φούσκα που μεγάλωνε με ανεξέλεγκτους ρυθμούς, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπαντωνίου την υπέθαλπαν. Δεν μίλησε όμως ποτέ ούτε για την άλλη φούσκα, που ήταν τα δάνεια που έπαιρνε η χώρα για να πληρώνει δέκα φορές πάνω τα δημόσια έργα ή άλλες προμήθειες από τη μία και από την άλλη να δίνει αυξήσεις στις στρατιές των δημοσίων υπαλλήλων.

Ποτέ δεν είπε με εμφατικό και ξεκάθαρο τρόπο (όχι μισόλογα) ότι η χώρα δεν παράγει τίποτα, αλλά αντίθετα βουλιάζει σε μια καταναλωτική ευημερία που είναι κλεμμένη από τις ερχόμενες γενιές Ελλήνων. Αντίθετα, χρησιμοποιώντας πάντα μισές αλήθειες (που είναι και δικαιολογίες για τις δύσκολες ώρες), σφράγισε και δεν απέτρεψε την τραγική μοίρα της χώρας.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ