Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Διαμαρτυρίες, συλλήψεις και τραυματισμοί για τα σκληρά μέτρα στην Ισπανία και την Πορτογαλία

Εννέα συλλήψεις και εννέα τραυματισμοί είναι ο απολογισμός των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στη Μαδρίτη, οι οποίες είχαν στόχο τις αποφάσεις της κυβέρνησης Ραχόι σχετικώς με την αγορά εργασίας. Οι οκτώ από τους εννέα τραυματίες ήταν αστυνομικοί, οι οποίοι χρειάστηκε να διαχειριστούν την αντίδραση εκατοντάδων Ισπανών στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις.

Η καινούργια κυβερνητική πολιτική προσφέρει κίνητρα, όπως φοροαπαλλαγές και άλλα, σε επιχειρήσεις για να προγραμματίσουν προσλήψεις. Επιπλέον, θεσμοθετεί κάποιου είδους επιδότηση για μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες προσλαμβάνουν ανέργους, οργανώνει προγράμματα εκπαίδευσης και κοινωνικής εργασίας για τους ανέργους, ενώ εισάγει και χρονικό όριο υποχρεωτικής μετατροπής των προσωρινών συμβάσεων εργασίας με αντίστοιχες συμβάσεις μόνιμης εργασίας. Συγχρόνως όμως η κυβερνητική πολιτική προβλέπει περιορισμό διάφορων κρατικών παροχών, ενώ προσφέρει στους εργοδότες το δικαίωμα να μην τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να προσαρμόζουν μονομερώς το ωράριο εργασίας. Παραλλήλως, το πρόσφατο κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει περιορισμό των χρηματικών αποζημιώσεων, οι οποίες αποδίδονται σε όσους χάνουν τη θέση εργασίας τους, ενώ οι επιχειρήσεις που σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών παρουσιάζουν ζημίες αποκτούν περισσότερες δυνατότητες κατάργησης θέσεων εργασίας.

Στην Πορτογαλία, παρόμοιες συγκεντρώσεις χαρακτήρισαν την αναμονή της επόμενης επίσκεψης της τρόικας στη χώρα, όπου, όπως παρατηρούν οι διοργανωτές των συγκεντρώσεων, ο βασικός μισθός είναι 432 ευρώ μηνιαίως και το όριο της φτώχειας εκτιμάται στα 434 ευρώ μηνιαίως. Περίπου 300.000 Πορτογάλοι, από κάθε σημείο της χώρας, υπολογίζεται ότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ