Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Διαψεύδουν (επισήμως) τη συμφωνημένη διαρχία

Μπορεί η χώρα να κρέμεται από μια κλωστή, αλλά ο Γ. Παπανδρέου πετάει σήμερα για Κόστα Ρίκα και το ΠΑΣΟΚ… αναζητά αρχηγό. Ευελπιστεί δε να τον βρει στις 18 Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 29 Απριλίου, κατά τον σχετικό χρησμό του Ευ. Βενιζέλου, που εσχάτως ζει το δικό του «δράμα» μετά τις αποκαλύψεις για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση «εκλεκτού» του στη Θεσσαλονίκη. Εν τω μεταξύ οι δελφίνοι ορίζουν τη στρατηγική τους στη βάση της επανεκλογής τους -πλην ίσως του Α. Λοβέρδου-, ενώ οι βουλευτές απειλούν να μην ξαναψηφίσουν σκληρά μέτρα, αν δεν κάνουν το ίδιο οι συνάδελφοί τους της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ. Στα εσωκομματικά τους, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαβλέπουν διάσπαση ή πρόθεση του Γ. Παπανδρέου να παραμείνει, κάνοντας τον Π. Μπεγλίτη να υπενθυμίζει χθες τη δήλωση ότι δεν θα είναι υποψήφιος, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος εξακολουθεί να ζητά τη στήριξη όλων στη δική του υποψηφιότητα και την ανάδειξη από άλλο, μικρότερο σώμα. Βουλευτές πολιτικοί του «φίλοι» τον προτρέπουν να ιδρύσει άλλο κόμμα, ενώ πολιτική ομιλία σχεδιάζει για την Κυριακή η Αννα Διαμαντοπούλου. Την ίδια ώρα, «εκστρατεία ενημέρωσης» για την κατάσταση της χώρας ξεκινά κατά πληροφορίες σε όλη την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή και του Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη, η Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος θα γίνει 2-4 Μαρτίου. Θα ακολουθήσει Εθνικό Συμβούλιο με κατάθεση υποψηφιοτήτων, με τον κ. Καρχιμάκη να τονίζει ότι «έως τότε δεν υπάρχουν υποψήφιοι», προς αποφυγήν αλληλοσπαραγμού. Εν τω μεταξύ, συστήνονται δύο ομάδες για τον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας και για την εισήγηση του προγραμματικού πλαισίου του ΠΑΣΟΚ. Αίσθηση δε προκαλεί το γεγονός ότι το ίδιο διάστημα θα προκύψουν οι Επιτροπές Εκλογικού Αγώνα και Αξιολόγησης Υποψήφιων Βουλευτών, ήτοι η σύνθεση των ψηφοδελτίων θα επηρεαστεί σημαντικά από το «σύστημα Παπανδρέου», κάτι για το οποίο κατήγγειλε εκείνος παλιότερα τον Κ. Σημίτη.

Απαντώντας εμμέσως στους «βενιζελικούς», που σχολίαζαν χθες ότι μόνο η Συνδιάσκεψη καθορίστηκε, ο Π. Μπεγλίτης διευκρίνισε ότι οι εκλογές για πρόεδρο θα γίνουν στις 18 Μαρτίου και οι υποψήφιοι θα είναι περίπου τρεις, αφού απαιτείται συλλογή υπογραφών. «Ο κ. Παπανδρέου έχει δηλώσει με απόλυτη καθαρότητα ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος και υποψήφιος πρωθυπουργός» σημείωσε, αναγνωρίζοντάς του πάντως το δικαίωμα και στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν αρκεί να αυτοπροσδιορίζεσαι υποψήφιος, πρέπει να υπερασπιστείς μια στρατηγική για την επόμενη μέρα». Επέμεινε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία Παπανδρέου – Βενιζέλου για διαρχία» και χαρακτήρισε «εντολοδόχο διαπραγματευτή» τον Ευ. Βενιζέλο, αγνοώντας τάχα αν φέρει τον τίτλο του εντολοδόχου της Κ.Ο. στα πρακτικά της σύσκεψης υπό τον Κ. Παπούλια. Αντίθετα, μίλησε για άλλα πρακτικά, του υπουργικού συμβουλίου, που αποδεικνύουν ποιοι υπουργοί πλειοδοτούσαν υπέρ της πολιτικής Παπανδρέου…

Ανοιχτό κράτησε το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της η Λούκα Κατσέλη, χαρακτηρίζοντας λογικές τις ημερομηνίες. Αντίθετα, ότι δεν βλέπει πώς θα γίνει μια προεκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ μέσα στον Μάρτιο εφόσον μετά το PSI και τη δανειακή σύμβαση προβλέπονται εκλογές, ίσως και στις 8 Απριλίου, είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, προσθέτοντας ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει. Στη δήλωσή του ότι δεν θα είναι υποψήφιος έμειναν ο Π. Οικονόμου και η Λ. Κατσέλη. Για «μη πειστική διαδικασία» μίλησε ο Μ. Ανδρουλάκης, για «σώγαμπρους και μεταμορφωμένους νεοφιλελεύθερους στο ΠΑΣΟΚ» που επένδυσαν στην πολιτική του Μνημονίου ο Στ. Τζουμάκας, ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος άφησε ο Σπ. Κουβέλης.


Ο Γιώργος (πριν πάει Κόστα Ρίκα) παριστάνει τον εργατοπατέρα!

Θυμήθηκε με καθυστέρηση τους εργαζομένους και τώρα το παίζει εργατοπατέρας. Ο λόγος για τον τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που κατά τις χθεσινές συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και μετά το δικής του ευθύνης καταστροφικό Μνημόνιο θυμήθηκε ότι υπάρχουν και οι εργαζόμενοι! Μάλιστα, έσπευσε να ζητήσει από την κυβέρνηση, την οποία ο ίδιος και το κόμμα του στηρίζουν, να σεβαστεί τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου και να μην προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα περικόπτει οριζόντια τα κατώτατα όρια μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ. Δήλωσε ότι στηρίζει τον διάλογο και ότι θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία παρέμβαση. Στη συνάντηση που ακολούθησε με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες), ο κ. Παπανδρέου σε μια… κρίση αριστεροφροσύνης φέρεται να ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν κρίνεται από το μισθολογικό κόστος, από τον 13ο και τον 14ο μισθό και ειδικότερα από τον κατώτερο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. «Είναι άλλα τα προβλήματα, πολύ μεγάλα που πρέπει να επιλυθούν» σημείωσε ο μέχρι πριν από δύο μήνες πρωθυπουργός της χώρας…

Ο κ. Παπανδρέου έσπευσε να αποστείλει σχετική επιστολή με τις νέες, φιλεργατικές, θέσεις του και στον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Σε αυτή τονίζει πόσο υπέρ του διαλόγου εργαζομένων και εργοδοτών είναι, αλλά και της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων. Προτρέπει μάλιστα τους βιομηχάνους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να φροντίσουν ώστε ο διάλογος να έχει επιτυχή κατάληξη. Ο άνθρωπος που δεν ρώτησε κανέναν και δεν διαβουλεύτηκε με κανέναν για να στείλει τη χώρα στο απόσπασμα του ΔΝΤ τονίζει στην επιστολή του προς τον ΣΕΒ ότι «οι καιροί που ζούμε δεν επιτρέπουν σε κανέναν αποφυγή ενός διαλόγου με κριτήρια προσχηματικά»…

Σημειώνεται ότι ο πολύπαθος κοινωνικός διάλογος δεν ξεκίνησε, καθώς ύστερα από «κινητοποίηση» του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) ανεστάλη η προγραμματισμένη για την περασμένη Τετάρτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων. Η ΓΣΕΕ έκανε λόγο για τραμπούκους και για απαράδεκτη παρέμβαση που έλαβε χώρα την ώρα που είχε ξεκινήσει συνάντηση στο κτίριο της ΓΣΕΒΕΕ στην οδό Αριστοτέλους. Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση και από τη Ν.Δ., η οποία διά του εκπροσώπου Τύπου Γιάννη Μιχελάκη αποδοκίμασε «την παρεμπόδιση της προγραμματισμένης συνάντησης εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων. Η παρεμπόδιση του διαλόγου όχι μόνο δεν ωφελεί τους εργαζομένους, αλλά βλάπτει τα πραγματικά συμφέροντά τους».

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ