Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Διαρροές από Βρυξέλλες ότι χτύπησε φλέβα ο «Πορθητής»

Εικόνα τετελεσμένων από τους Τούρκους στην κυπριακή ΑΟΖ διαμορφώνουν πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες ότι ο «Πορθητής» όχι μόνο προχώρησε σε γεωτρήσεις, αλλά «τρύπησε» κοιτάσματα……, καθιστώντας έτσι σαφές ότι η Αγκυρα επιχειρεί να οικειοποιηθεί τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και του φυσικού πλούτου της.

Οι άκρως ανησυχητικές πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας από την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η οποία επικαλείται έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές. Οπως ανέφεραν στον «Φ» κοινοτικές πηγές, «υπάρχουν βάσιμες υποψίες» για επιτυχία της γεώτρησης του «Πορθητή», κάνοντας μάλιστα λόγο για κοίτασμα, το οποίο φέρεται ότι φτάνει τα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η Λευκωσία, ωστόσο, δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αν πράγματι έχουμε τέτοια αρνητική εξέλιξη και για την ώρα δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί επιτυχούς τουρκικής γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ίδιες κοινοτικές πηγές -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας- μιλούσαν ακόμη για περίεργη ενίσχυση του κατοχικού στρατού τις τελευταίες μέρες και άφιξη τουρκικών αρμάτων Leopard στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα.

Παράλληλα, κάποιες άλλες «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες», πάντοτε από τις Βρυξέλλες, θέλουν ηλεκτρονικά μέρη του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 να έχουν μεταφερθεί στα Κατεχόμενα, κάτι που επίσης προκαλεί ερωτήματα, καθώς το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα φέρεται ότι αφορά εγκατάσταση αποκλειστικά εντός Τουρκίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όλες οι παραπάνω ευρωπαϊκές πληροφορίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω» στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ.

Διαπίστωση που φέρεται ότι είναι απολύτως βάσιμη, καθώς προσυπογράφεται από πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε., τα οποία είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την τουρκική ηγεσία τις τελευταίες μέρες.

Η διαπίστωση αυτή για την πρόθεση της Τουρκίας να εγκατασταθεί στην κυπριακή ΑΟΖ αναδεικνύει τη μεγάλη πολιτική σημασία των αποφάσεων που λήφθηκαν για επιβολή κόστους προς την Αγκυρα, καθώς πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια, από το 2006, οπότε είχαν παγώσει με κοινοτική απόφαση οκτώ τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια, λόγω Πρωτοκόλλου, η Ε.Ε. στέλνει σαφές πολιτικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια τις παράνομες ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ