Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Διαρροές για δόση πριν το Eurogroup

Την ώρα που κυβερνητικά στελέχη αρχίζουν να παραδέχονται ανεπισήμως ότι είναι αδύνατη η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και μιλούν για παράταση του θρίλερ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν… όνειρα για εκταμίευση δανειακών πόρων ανεξάρτητα από την πορεία της αξιολόγησης, ώστε να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Οι εν λόγω οφειλές έφτασαν τα 5,603 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρου.
Οπως υποστήριξαν χθες κύκλοι της οδού Νίκης, στον βαθμό που η χώρα μας αποδεικνύει ότι έχει διαθέσει το 80% των χρημάτων προηγούμενων δόσεων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, θα συνεχίσει να λαμβάνει δανειακές «ενέσεις» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να μειώσει τα «φέσια» του κράτους σε ιδιώτες, ανεξάρτητα από την πορεία της αξιολόγησης.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να εκταμιευθούν 1,7 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτόν στο τέλος Μαρτίου και ότι υπάρχει σχετικό προηγούμενο τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η υποδόση 1,7 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε τότε αποτελούσε μέρος της δόσης της πρώτης αξιολόγησης. Αυτή τη στιγμή δεν έχει δοθεί παρόμοια έγκριση, παρά μόνο υπάρχει στο Μνημόνιο η πρόβλεψη ότι, από τα 6,1 δισ. ευρώ της δόσης της δεύτερης αξιολόγησης, τα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν τα ληξιπρόθεσμα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ