Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Διατηρείται (;) ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων

Ανακρούει πρύμναν το υπουργείο Οικονομικών με το σχέδιο κατάργησης του φόρου μεταβίβαση ακίνητων! Τώρα υποστηρίζει ότι ο φόρος μεταβίβασης πρέπει να διατηρηθεί προκειμένου να εισπράττονται (από τις αγοροπωλησίες ακινήτων) φορολογικά έσοδα που θα αντισταθμίσουν όσα χάνονται από τους φορολογουμένους που δεν θα πληρώνουν τον ενιαίο φόρο ακίνητων!

Προφανώς το υπουργείο Οικονομικών συνειδητοποίησε ότι η κατάργηση του φόρου μεταβίβασης (που αποκάλυψε η «δημοκρατία» στις 3 Αυγούστου) είναι ένα μέτρο-ασπιρίνη για την αγορά ακίνητων, που είναι πλέον νεκρή λόγω της έλλειψης ρευστότητας…

Επισήμως παράγοντες του υπουργείου Οικονομικού τονίζουν ότι θα επιδιωχθεί η διατήρησή του φόρου ώστε να μη χάσει ο Προϋπολογισμός εισπράξεις της τάξης των 200.000.000 ευρώ που αποφέρει σε ετήσια βάση! Βέβαια αυτές οι εισπράξεις υπάρχουν μόνο στις φαντασία των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, καθώς στην πράξη οι μόνες μεταβιβάσεις ακίνητων που πραγματοποιούνται αφορούν… κληρονομιές και γονικές παροχές.

Στην απέναντι όχθη, η τρόικα επιμένει στην κατάργηση του φόρου μεταβίβασης, καθώς αποσκοπεί στην εκποίηση της ακίνητης περιουσίας εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών σε τιμές… εξευτελιστικές!

Πρόσφατα οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν οι νέες ρυθμίσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων να αποβλέπουν στη βεβαίωση εσόδων συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Προφανής στόχος των δανειστών είναι η υπερφορολόγηση των ακινήτων των Ελλήνων πολιτών, ώστε αυτοί να αναγκαστούν να τα ξεπουλήσουν όσο όσο για να απαλλαγούν από τις υπέρογκες επιβαρύνσεις που δεν θα μπορούν πλέον να πληρώνουν κάθε χρόνο. Κι επειδή αυτοί που επιθυμούν να αγοράσουν τα ακίνητα των Ελλήνων σε τιμές εξευτελιστικές προέρχονται κυρίως από τις χώρες των ίδιων των δανειστών, επόμενο είναι οι τροϊκανοί να θέλουν να τους διευκολύνουν με το να επιβάλουν στην ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης. Δηλαδή, με την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης, οι ξένοι μελλοντικοί αγοραστές των ακινήτων των Ελλήνων θα γλιτώσουν από την καταβολή μιας επιβάρυνσης η οποία επιβάλλεται με συντελεστές 8%-10% επί των αντικειμενικών αξιών, που είναι πλέον υψηλότερες των πραγματικών τιμών. Ετσι, για ένα σπίτι αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ και πραγματικής τιμής πώλησης 100.000 ευρώ, ο ξένος αγοραστής θα απαλλαγεί από την πληρωμή του φόρου μεταβίβασης, ο οποίος θα υπολογιζόταν επί της αντικειμενικής τιμής και θα τον επιβάρυνε με επιπλέον 24.600 ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ