Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Διέγραψαν τα μισά χρέη οικογένειας

«Ανάσα» σε μία οικογένεια δημοσίων υπαλλήλων δίνει απόφαση του Ειρηνοδικείου Νέων Μουδανιών, καθώς μειώνει στο μισό τα χρέη που είχαν προς τις τράπεζες. Για πρώτη φορά, μάλιστα, δικαστήριο εξαιρεί από τη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας, πέρα από την πρώτη κατοικία, και αγροτεμάχια.

«Η υπόθεση αφορούσε ένα ζευγάρι καθηγητών μέσης εκπαίδευσης που είχαν συνολικά χρέη ύψους 326.618,09 ευρώ» εξήγησε μιλώντας στη «δημοκρατία» ο δικηγόρος της οικογένειας Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι «μετά τη ρύθμιση του χρέους που αποφάσισε το δικαστήριο, οι δύο καθηγητές καλούνται πλέον να καταβάλουν το ποσό των 153.079,20 ευρώ. Συνεπώς», επεσήμανε, «επήλθε διαγραφή χρέους κατά 173.538,89 ευρώ ή κατά 53,13%».

Ιδιαίτερα σημαντικό σημείο της απόφασης του Ειρηνοδικείου Νέων Μουδανιών, σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, αποτελεί και το γεγονός ότι πρόκειται ουσιαστικά για τη μόλις τρίτη απόφαση που εκδίδεται πανελλαδικά και εντάσσει στις ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

«Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός», επεσήμανε ο κ. Εμμανουηλίδης, «ότι το δικαστήριο δέχεται ότι οι οφειλέτες, ως δημόσιοι υπάλληλοι, επήλθαν σε αδυναμία πληρωμής εξαιτίας των μειώσεων που υπέστησαν στους μισθούς τους κατά ποσοστό 20%».

Για πρώτη φορά, μάλιστα, όπως διευκρίνισε στη «δημοκρατία» ο δικηγόρος της οικογένειας των δημοσίων υπαλλήλων, το δικαστήριο δέχεται ότι εξαιρείται από τη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας όχι μόνο η πρώτη κατοικία αλλά και ορισμένα αγροτεμάχια που η αξία τους είναι τόσο μικρή που η ρευστοποίησή τους, εξαιτίας του κόστους της διαδικασίας και του μικρού κέρδους που θα είχαν οι τράπεζες, κρίνεται ασύμφορη και άρα απαλλάσσονται.

Θάνος Χερχελετζής

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ