Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Δικαίωση συνεταιρισμών (από το ΣτΕ) που απαγορεύεται να χτίσουν

Την υποχρέωση του Δημοσίου να ανταλλάσσει ή να απαλλοτριώνει δασικές εκτάσεις οικοδομικών συνεταιρισμών και φυσικών προσώπων, από τη στιγμή που δεν μπορεί να οικοδομηθούν, επισημαίνει με απόφασή του (υπ’ αριθμόν 3052/2015) το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Παραθεριστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και 257 μέλη του κατά της άρνησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανταλλαγή έκτασης 345 στρεμμάτων στον Δήμο Μαρκοπούλου.

Ο εν λόγω οικοδομικός συνεταιρισμός τον Ιούλιο του 2010 είχε καταθέσει σχετικό αίτημα στο υπουργείο για ανταλλαγή ή απαλλοτρίωση της δασικής έκτασής του, καθώς τα δάση και οι δασικές εκτάσεις δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν οικιστικά.

Ο συνεταιρισμός δεν έλαβε απάντηση κι έτσι προσέφυγε στο ΣτΕ. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε τελικά ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία (νόμοι 998/1979,3208/2003 και 4280/2014), μπορεί με το Δημόσιο να γίνει ανταλλαγή εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών, φυσικών ή νομικών προσώπων, που είναι ιδιοκτήτες δασών, δασικών εκτάσεων ή εκτάσεων όπου απαγορεύεται η δόμηση, κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων ή τμημάτων γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας. 

Η ανταλλαγή πρέπει να γίνεται με δημόσια έκταση ίσης αξίας με την ανταλλασσόμενη, και μάλιστα όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας στην απόφασή τους -ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ και τη νομοθεσία- έκριναν ότι η Πολιτεία οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απαλλοτρίωση ή την έγκριση ανταλλαγής της δασικής έκτασης του εν λόγω συνεταιρισμού. Κατόπιν αυτών, ακυρώθηκε η άρνηση της διοίκησης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απαλλοτρίωση ή την ανταλλαγή της επίμαχης έκτασης.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ