Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Δίκες-εξπρές και βραχιολάκι

Σε ένα ζοφερό τοπίο για τον χώρο της Δικαιοσύνης, με δικαστές και εισαγγελείς να προχωρούν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τις περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές τους, με τεράστια κενά σε δικαστικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους και με πενιχρό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι ανάγκες του υπουργείου, ο Αντώνης Ρουπακιώτης έκανε χθες τον πρώτο του απολογισμό και ανακοίνωσε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει το προσεχές διάστημα. Αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους εμπόρους ναρκωτικών, δίκες εξπρές για φορολογικές υποθέσεις, σκληρότερη ποινική αντιμετώπιση των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας, καθιέρωση συστήματος γεωεντοπισμού (το γνωστό βραχιολάκι) για υποδίκους και καταδίκους και κατάργηση του «τυποκτόνου» νόμου Βενιζέλου είναι μερικές από τις προσεχείς νομοθετικές πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο κ. Ρουπακιώτης.

Τα ναρκωτικά

Εναν και πλέον χρόνο μετά την πρώτη -αποτυχημένη- απόπειρα της κυβέρνησης Παπανδρέου και του τότε υπουργού Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να αλλάξει ο Κώδικας Περί Ναρκωτικών, την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη. Βασική διαφοροποίηση από το σχέδιο νόμου του Μ. Παπαϊωάννου είναι ότι δεν αποποινικοποιείται η χρήση των ναρκωτικών ουσιών. Αντίθετα, η δημόσια χρήση τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών (πλημμέλημα) και η κατοχή ναρκωτικών ουσιών και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης, σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για αποκλειστική χρήση, με φυλάκιση μέχρι δύο μηνών (πταίσμα). Επιπλέον, αυστηροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για τους εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη, ακόμα και αν αποδεικνύουν ότι είναι τοξικομανείς. Επιπλέον, οι ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών (π.χ. όταν ο δράστης κάνει χρήση όπλων ή έχει σκοπό να προκαλέσει τη χρήση ναρκωτικών από ανήλικο) τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών (ισόβια κάθειρξη) ή με πρόσκαιρη κάθειρξη 10-20 ετών και χρηματική ποινή ως 600.000 ευρώ.

Στις φυλακές

Χωρίς να κρύψει την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, ο κ. Ρουπακιώτης ανακοίνωσε την καθιέρωση συστήματος γεωεντοπισμού (ηλεκτρονικό βραχιολάκι) κρατουμένων, τη διαγραφή των πειθαρχικών ποινών και αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης των αδειών. Τα στατιστικά στοιχεία που επικαλέστηκε πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ενδεικτικά της δραματικής κατάστασης που επικρατεί. Οι φυλακές όλης της χώρας έχουν συνολική χωρητικότητα 9.300 θέσεων. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται στους 12.479, με την πλειοψηφία τους να είναι αλλοδαποί (οι 7.887). Μεγάλος αριθμός κρατουμένων, και συγκεκριμένα 4.136, βρίσκονται στις φυλακές για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Οι ισοβίτες ανέρχονται στους 977. Στο πλαίσιο λοιπόν της ζητούμενης αποσυμφόρησης των φυλακών, ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία σε έναν μήνα θα ολοκληρώσει τη νομοθετική ρύθμιση για την εισαγωγή του ηλεκτρονικού βραχιολιού για υποδίκους και καταδίκους, που εξετάζεται να αφορά τις ποινές ως 10 έτη κάθειρξη για συγκεκριμένες κατηγορίες εγκλημάτων. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα καλύπτεται το κόστος και εξετάζεται αυτό να βαραίνει τους υποδίκους και καταδίκους.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο καθεστώς αδειών, καθώς, εφόσον ο κρατούμενος παραβιάσει τους όρους χορήγησης, θα δικαιούται νέα άδεια έπειτα από τρία χρόνια. Παράλληλα και όσοι κρατούνται για υποθέσεις ναρκωτικών θα λαμβάνουν άδεια, με τη συμπλήρωση ενός πέμπτου έκτισης της ποινής τους.

Ρατσιστική βία

Επιβαρυντική περίπτωση κατά την επιμέτρηση της ποινής θα συνιστά η τέλεση εγκλημάτων ρατσιστικής βίας, ενώ επιπλέον σε περίπτωση πλημμελήματος η ποινή που θα επιβάλλεται θα είναι ανώτερη των τριών ετών, με περιορισμό στη δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής. Αλλαγές θα υπάρξουν και στη νομοθεσία περί εργατικών διαφορών, με τις νέες ρυθμίσεις να προβλέπουν ότι σε περίπτωση απόλυσης, η οποία θα κριθεί άκυρη, θα είναι υποχρεωτική η επαναπρόσληψη, ενώ ακόμα και στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων θα επιτρέπεται το δικαστήριο να διατάξει την προσωρινή απασχόληση του εργαζομένου ως την έκδοση οριστικής απόφασης.

Αυστηρά πρόστιμα για τα «φακελάκια»

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάζουν όσοι γιατροί, εφοριακοί, δημόσιοι υπάλληλοι κ.ά. συλληφθούν και παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη κατηγορούμενοι για τα περιβόητα «φακελάκια». Εκτός της ποινής που επιβάλλουν τα δικαστήρια, υποχρεωτικά θεσμοθετείται η καταβολή προστίμου στο 50πλάσιο του ωφελήματος. Εάν δηλαδή συλληφθούν για φακελάκι 1.000 ευρώ, θα πληρώνουν πρόστιμο 50.000 ευρώ! Επιπλέον, με άλλη νομοθετική ρύθμιση, ορίζονται διαδικασίες εξπρές, δηλαδή μέσα σε έναν μήνα να εκδικάζονται όλες οι φορολογικές υποθέσεις που έχουν αντικείμενο 150.000 ευρώ και άνω. Ακόμη, ο Ρουπακιώτης τόνισε ότι επεκτείνεται η εφαρμογή του νόμου για τη διαφθορά των κρατικών αξιωματούχων (πρώην υπουργών, γενικών γραμματέων, διοικητών κ.λπ.) στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμα στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΔΕΚΟ, αλλά και των υπαλλήλων των κρατικών τραπεζών.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει κατά προτεραιότητα εξέταση των υποθέσεων αυτών από πρόεδρο Πρωτοδικών, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο του εντός λίαν σύντομου χρονικού διαστήματος.

Ο «τυποκτόνος» νόμου Βενιζέλου

Τον αντισυνταγματικό, όπως έχει κριθεί από τον Αρειο Πάγο, «τυποκτόνο» νόμο του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου αναμένεται να καταργήσει με νομοθετική ρύθμιση ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, που έκανε δεκτό το σχετικό πάγιο αίτημα της ΕΣΗΕΑ. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ως κατώτατο πλαφόν για την επιβολή χρηματικού προστίμου για τους εκπροσώπους του Τύπου που προσέβαλαν την προσωπικότητα με δημοσιεύματά τους κ.λπ. το ποσό των 300.000 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, καταργούνται οι διατάξεις που ορίζουν συγκεκριμένο ποσό χρηματικής ικανοποίησης ηθικής βλάβης για προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης από δημοσιεύματα Τύπου και εκπομπές ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Ετσι τα δικαστήρια θα είναι ελεύθερα, κρίνοντας κάθε υπόθεση ξεχωριστά και τα πραγματικά της περιστατικά, να αποφασίζουν το ύψος της αποζημίωσης που πρέπει να καταβληθεί. Την κατάργηση του παλιού νομοθετικού πλαισίου είχε προαναγγείλει ο κ. Ρουπακιώτης κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και τη συνάντησή του με το προεδρείο της Ενωσης.

Για τις μειώσεις των μισθών

Στο θέμα των περαιτέρω περικοπών στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών αλλά και στις κινητοποιήσεις που μία μία οι δικαστικές ενώσεις έχουν αρχίσει να εξαγγέλλουν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Οπως τόνισε, και οι δικαστές είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στις περικοπές των αποδοχών που γίνονται έτσι και αλλιώς σε όλους τους εργαζομένους. Ωστόσο, ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψή τους ότι δεν δέχονται τη μεσοσταθμική περικοπή των αποδοχών τους και ότι δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω μειώσεις. Ως σήμερα οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί περίπου κατά 38%. Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δικαστές δηλώνουν «και οι ίδιοι ότι θα συμμετάσχουν στις θυσίες του ελληνικού λαού». Για τη διακοπή των συνεδριάσεων που αποφάσισαν οι δικαστικές ενώσεις, ο κ. Ρουπακιώτης είπε ότι «είναι στην επιλογή των δικαστών τι θα κάνουν». Παράλληλα δόθηκαν στη δημοσιότητα κατάλογοι με το ύψος των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ