Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Δίκη Siemens: Διακοπή με το…καλημέρα

Ανεβλήθη η διαδικασία για τις 15 Δεκεμβρίου. Παρόντες οι 30 από τους 64 κατηγορούμενους

Βάσω Παλαιού
φωτογραφίες: Χρήστος Ζήνας

Η ιστορική δίκη για το μεγαλύτερο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων του γερμανικού κολοσσού Siemens, όσον αφορά το σκέλος της «αμαρτωλής» σύμβασης 8002/1997 για τη ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ, διεκόπη χθες πριν καν αρχίσει, λόγω… έλλειψης χώρου. Ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Σωτήρης Τσιμπέρης κήρυξε την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας εκφωνώντας τα ονόματα των κατηγορουμένων στην υπόθεση, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Κατηγορούμενοι, συνήγοροι υπεράσπισης (οι γνωστότεροι ποινικολόγοι της Αθήνας, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Τσοβόλας, ο καθηγητής της Νομικής Ηλίας Αναγνωστόπουλος και δικηγόροι της νεότερης γενιάς, όπως ο Γιάννης Μαρακάκης) και μάρτυρες συνωστίζονται όρθιοι στη δικαστική αίθουσα, ενώ ο πρόεδρος με δυσκολία ακούγεται, καθώς δεν κάνει χρήση του μικροφώνου. Πρώτο όνομα που εκφωνήθηκε στη δικαστική αίθουσα ήταν αυτό του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάς Μιχάλη Χριστοφοράκου!

Τα «μαύρα σημεία» 

Ο «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης των «μαύρων» ταμείων δεν παρέστη στη δίκη, καθώς, με πληρεξούσιο που έστειλε από το Μόναχο, διόρισε τρεις συνηγόρους υπεράσπισης για να τον εκπροσωπούν. Ακολουθεί το όνομα του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens Ελλάς Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος φυγοδικεί από το 2009 και ούτε χθες εμφανίστηκε. Συνολικά, παρόντες στη δίκη δήλωσαν μόνο 30 από τους 64 κατηγορουμένους. Ανάμεσα τους, ο άλλοτε «στρατηγός» της Χαριλάου Τρικούπη Θόδωρος Τσουκάτος (το μόνο πολιτικό πρόσωπο στην υπόθεση) και τα πρώην κορυφαία στελέχη της Siemens Ελλάς Πρόδρομος Μαυρίδης και Ηλίας Γεωργίου.

Επίσης, στη δικαστική αίθουσα βρέθηκαν τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης και Αθανάσιος Γρεβενίτης, οι χρηματιστές Γεωργίος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος και Αλέξανδρος Λέτσας, ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ (κρατείται στις Φυλακές Κορυδαλλού για υποθέσεις εξοπλιστικών) και η Μάρθα Καραβέλα, σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα.

Αντίθετα, δεν εμφανίστηκαν στη δίκη οι 12 Γερμανοί κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, και το τραπεζικό στέλεχος Φάνης Λυγινός, υφιστάμενος του Ζαν Κλοντ Οσβαλντ. Για τρεις κατηγορουμένους, δύο Γερμανούς και έναν Ελληνα, δηλώθηκε ότι έχουν αποβιώσει. Το «παρών» στην ακροαματική διαδικασία έδωσαν σημαντικοί μάρτυρες, όπως η Αικατερίνη Τσάκαλου, πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Η δίκη διεκόπη τελικά για τις 15 Δεκεμβρίου, για να συνεχιστεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας, που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας μεγάλης υπόθεσης.

Μάρτυρας -κλειδί ο μπατζανάκης του Σαμαρά

Στη μακρά λίστα των μαρτύρων της υπόθεσης της Siemens περιλαμβάνεται το όνομα του Ευάγγελου Σέκερη, στελέχους της Siemens με βαθιά γνώση της υπόθεσης, καθώς έως σήμερα φέρεται ότι είναι υπεύθυνος για τη σύμβαση 8002 για την προμήθεια των ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ. Πρόκειται για την επίδικη σύμβαση, στο πλαίσιο της οποίας φέρεται ότι έγιναν οι παράνομες πληρωμές που έστειλαν τους 64 κατηγορουμένους στο εδώλιο. Την ίδια στιγμή ο κ. Σέκερης έχει και μια… εξ αγχιστείας σχέση με την πολιτική, καθώς είναι μπατζανάκης του Αντώνη Σαμαρά (έχουν παντρευτεί τις αδελφές Κρητικού).

Μάλιστα, στο παρελθόν είχε δει το φως της δημοσιότητας e-mail του Σέκερη προς τον μπατζανάκη του με το οποίο του ζητούσε να μεσολαβήσει στον Μιχάλη Χριστοφοράκο για να μη μετακινηθεί από τα κεντρικά γραφεία της Siemens. Ο Ευάγγελος Σέκερης, άλλοτε υφιστάμενος των δύο κατηγορουμένων στην υπόθεση Χρήστου Καραβέλα και Ηλία Γεωργίου, θεωρείται μάρτυρας-κλειδί για την επίμαχη σύμβαση, καθώς μετείχε στις διαδικασίες ολοκλήρωσής της.

Επιπλέον, είχε κληθεί και είχε καταθέσει για την υπόθεση δύο φορές ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και είχε θεωρηθεί από τα μέλη της αξιόπιστος μάρτυρας. Ωστόσο, είναι αξιοπερίεργο το γεγονός πώς δεν έχει καταθέσει ενώπιον των ειδικών εφετών ανακριτών για την υπόθεση, καθώς η κλήση του είχε ανακληθεί. Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα υποστηρίξει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Οι «γκάφες», τα παρατράγουδα αλλά και οι αμετάφραστες δικογραφίες

Τα παρατράγουδα και η ανοργανωσιά σημάδεψαν την έναρξη της πολύκροτης δίκης για την υπόθεση της Siemens ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων! Αν και πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις, εάν όχι η σοβαρότερη, που εκδικάζεται αυτήν τη στιγμή στο Εφετείο της Αθήνας, έχουν γίνει επικές «γκάφες» από τους αρμοδίους! Πρώτη και σοβαρότερη αποτελεί το γεγονός ότι για ημέρες ήταν αναρτημένο στο Εφετείο το πινάκιο της υπόθεσης, στο οποίο περιλαμβάνονταν όχι μόνο οι 64 κατηγορούμενοι που έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο αλλά και όσοι έχουν απαλλαγεί για την υπόθεση με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών! Μεταξύ αυτών και οι τρεις κόρες του Χρήστου Καραβέλα.

Επιπλέον, αν και είναι γνωστό ότι στην υπόθεση περιλαμβάνονται Γερμανοί κατηγορούμενοι και ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβλαντ, τα βασικά έγγραφα της δικογραφίας (βούλευμα, κλήσεις κ.λπ.) παραμένουν αμετάφραστα, με αποτέλεσμα να δίνονται επιχειρήματα στους συνηγόρους υπεράσπισης να προβάλλουν ζητήματα ακυρότητας της διαδικασίας. Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε χθες ο δικηγόρος του Φάνη Λυγινού, δεν έχει κληθεί νομίμως στη δίκη, καθώς τα σχετικά έγγραφα στάλθηκαν στο γραφείο του πρώην δικηγόρου του!

Ακόμη ένα διαδικαστικό ζήτημα που προέκυψε είναι η μη ύπαρξη διερμηνέων της γαλλικής και της γερμανικής γλώσσας. Μάλιστα, για τη γαλλική γλώσσα η διερμηνέας δεν προσήλθε στο δικαστήριο και αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου, ενώ ο διερμηνέας της γερμανικής, ο οποίος εμφανίστηκε στο δικαστήριο, δήλωσε ότι έχει ζητήσει να διαγραφεί από τους καταλόγους του Πρωτοδικείου καθώς στο τέλος του χρόνου αποχωρεί. Παρ’ όλα αυτά κλήθηκε να συμμετέχει σε μια διαδικασία η οποία θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ