Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Δικηγόροι: Λύση στα νομικά αδιέξοδα του νόμου Κατσέλη

Την άμεση επίλυση των προβλημάτων από τις νομοθετικές τροποποιήσεις στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ζητάει με ανακοίνωσή της η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος. Οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι η πρόσφατη ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους 45+2 ημέρες μετά την κατάθεση στα Ειρηνοδικεία της αίτησης υπαγωγής στον νόμο, με την προθεσμία να εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2015, όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά δημιουργεί νέα νομικά αδιέξοδα. Επισημαίνεται ότι οι δανειολήπτες και οι δικηγόροι τους αντιμετωπίζουν προβλήματα, προκειμένου να λάβουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις αιτήσεις τους από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Γι’ αυτόν τον λόγο η ολομέλεια ζητάει από την κυβέρνηση: «Να εγκαταλείψει τους επικοινωνιακούς χειρισμούς και να δώσει άμεση λύση. Αντί της συγκάλυψης διά των εγκυκλίων, οφείλει να παρέμβει άμεσα νομοθετικά αναστέλλοντας έως 29 Φεβρουαρίου 2016 για λόγους ανωτέρας βίας την έναρξη ισχύος του άρθρου 14 του νόμου 4346/2015 για όσους έχουν αιτηθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2015 αναλυτικές βεβαιώσεις οφειλών και αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθούν οι δανειολήπτες που επιθυμούν να ασκήσουν την αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη υπό το προηγούμενο ευνοϊκό γι’ αυτούς καθεστώς και έτσι θα τους παρασχεθεί η δυνατότητα να προστατεύσουν τα σπίτια τους».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ