Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

Δηλώσεις αυθαιρέτων μόνο μέσω Διαδικτύου

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Αποκλειστικά από το Διαδίκτυο και μέσω μηχανικού ξεκινά από το Σάββατο 1η Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση των αυθαίρετων κατασκευών.

Η διαδικασία για το πολύτιμο χαρτάκι της βεβαίωσης ρύθμισης έχει ως εξής:

1. Ο πολίτης που θα αποφασίσει την ένταξη του ακινήτου στη ρύθμιση οφείλει να απευθυνθεί σε κάποιον μηχανικό, ο οποίος θα αναλάβει να κάνει αυτοψία του κτιρίου, να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία και να υπολογίσει το προσωρινό πρόστιμο.

2. Στη συνέχεια, συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση και το ηλεκτρονικό σύστημα εκδίδει έναν «μοναδικό αριθμό» για το αυθαίρετο, εντολή για πληρωμή του κατάλληλου «τέλους υπαγωγής» (παραβόλου), καθώς και το ύψος των πληρωμών σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί.

3. Το παράβολο καταβάλλεται από τον πολίτη αποκλειστικά μέσω των τραπεζών. Η πληρωμή πιστοποιείται αυτόματα στο σύστημα εντός 24 ωρών και ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης. Ακολουθούν οι πληρωμές των δόσεων, για τις οποίες ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα, με την πρώτη από αυτές να καταβάλλεται εντός ενός έτους. Στον πολίτη δίνεται ένας κωδικός που επιτρέπει την ενημέρωσή του για την καταχώριση των δόσεων και το οφειλόμενο υπόλοιπο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

4. Εντός τεσσάρων μηνών από την καταβολή της αίτησης, συγκεντρώνονται τα απαιτούμενα στοιχεία και πραγματοποιείται ο υπολογισμός του τελικού προστίμου και ο επαναπροσδιορισμός του ποσού των δόσεων από το σύστημα.

5. Οταν ο μηχανικός έχει υποβάλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο σύστημα, εκδίδεται αυτόματα «βεβαίωση ρύθμισης αυθαιρέτου». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τυποποιημένο έντυπο, στο οποίο αναφέρονται όλα τα στοιχεία του ενταγμένου στη ρύθμιση αυθαιρέτου. Η βεβαίωση αυτή είναι απαραίτητη σε περίπτωση μεταβίβασης του αυθαιρέτου.

Αν ο πολίτης θελήσει την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας και έκδοση βεβαίωσης, τότε στο ενδιάμεσο, μέχρι το σύστημα να είναι έτοιμο για την υποβολή μελετών και λοιπών στοιχείων, η πληρότητα θα βεβαιώνεται με ηλεκτρονική δήλωση του μηχανικού που θα βεβαιώνει ότι έχει στη διάθεσή του όλες τις απαραίτητες μελέτες και θα τις υποβάλλει ηλεκτρονικά όταν αυτό θα είναι εφικτό.

Το σύστημα για την υποδοχή και τη διαχείριση των αιτημάτων έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Τεχνικό Επιμελητήριο έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων κατασκευών. Παράλληλα, από σήμερα και για δύο μήνες στο υπουργείο θα λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των πολιτών και των μηχανικών.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εφημερίδα «δημοκρατία» γιορτάζει τα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας της!

Η εφημερίδα που άλλαξε τα δεδομένα του Τύπου στην Ελλάδα αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στην εποχή της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών μέσων, υπάρχει πάντα χώρος...

Νέα μεγάλη αποκάλυψη! Οι δύο συμβάσεις που έφεραν το χάος

Πώς προέκυψαν η διπλή καταγραφή από ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ, και τελικά το χάος με την πραγματική εικόνα της πανδημίαςΜε το πέταγμα της μπάλας στην...

Άρθρο του Ι. Ν. Φιλιππάκη: Αγώνας με αρχές και αξίες

Δέκα χρόνια (σήμερα) από την έκδοση της «δημοκρατίας», η οποία τιμά από την πρώτη ημέρα το συμβόλαιο που σύναψε με τους αναγνώστες τηςTου Ιωάννη...

Μικρό καλάθι Μητσοτάκη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Επικοινωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής με Μακρόν και τηλεδιάσκεψη με Μισέλ. Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών ο Άγγελος ΣυρίγοςΤηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο...

Από σήμερα τα 400€ σε μακροχρόνια ανέργους

Αρχίζει από σήμερα σταδιακά η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους από τον ΟΑΕΔ. Συνολικά το επίδομα θα το λάβουν...