Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Δηλώσεις μέσα στο κατακαλόκαιρο!

Παράταση έως τις 30 Απριλίου δόθηκε στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του 2012, κάτι που προμηνύει ότι θα υπάρξουν ανατροπές και στις προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ενώ παραδοσιακά οι προθεσμίες για τα φυσικά πρόσωπα άρχιζαν να εκπνέουν από τις αρχές Μαΐου, ανάλογα με τον ΑΦΜ, φέτος όλες οι προθεσμίες θα παραταθούν, κατά τις πληροφορίες, έως τις 30 Ιουνίου για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους.

Υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος έχουν φέτος τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εισόδημα να δηλώσουν. Από την υποχρέωση αυτή αναμένεται να εξαιρεθούν τελικά οι νέοι ηλικίας 18 έως 23 ετών που δηλώνονται από τους γονείς τους ως προστατευόμενα τέκνα. Οσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2012 εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από μισθούς ή συντάξεις, τα οποία δεν υπερέβησαν τα 5.000 ευρώ, δεν απαλλάσσονται φέτος από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, επειδή υπόκεινται στη γενικότερη διάταξη που προβλέπει ότι όλοι οι ενήλικες φορολογούμενοι οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση, ανεξαρτήτως του εάν υπόκεινται ή όχι σε φόρο εισοδήματος.

Το βασικό ατομικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος ανέρχεται στα 5.000 ευρώ. Για κάθε φορολογούμενο με προστατευόμενα τέκνα το βασικό αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα. Για τους φορολογουμένους ηλικίας μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που είχαν το 2012 ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ ισχύει αφορολόγητο όριο 9.000 ευρώ.

Στη φετινή φορολογική δήλωση πρέπει να αναγραφούν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012, ακόμη κι αυτά τα οποία φορολογήθηκαν αυτοτελώς κατά τη διάρκεια του 2012 (τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, REPOS, μερίσματα εταιρειών κ.λπ.) ή απαλλάσσονται από τη φορολογία εισοδήματος (επιδόματα ανεργίας, ΕΚΑΣ, επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, αναπηρικές συντάξεις, κέρδη από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, μετοχές κ.λπ.). Οι δικαιούχοι τους, εφόσον έχουν συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, θα υπόκεινται και γι’ αυτά τα ποσά σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%. Το αποτέλεσμα θα είναι να πληρώσουν περισσότερο φόρο με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ