Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Δημεύουν την περιουσία των Ελλήνων!

Με πρόσχημα τα (ανεξαρτήτως ποσού) χρέη όχι μόνο στην Εφορία αλλά και στα Ταμεία

Οι οφειλέτες δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε καν σε γονικές παροχές και δεν δύνανται να προβούν σε μεταβιβάσεις ακόμα και αν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και είναι απόλυτα συνεπείς

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Οι (ξεχασμένοι) ήρωες πολεμιστές

Διαβάστε online την «κυριακάτικη δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Τζαμί με άδεια εντευκτηρίου από Μπουτάρη

►Πώς «έθαψε» η Βουλήτέσσερις δικογραφίες για τον Παπαντωνίου

►Ιδιοκτήτες ακινήτων: Μαστίγιο (σε πολλούς) και καρότο (σε λίγους)

►Οι πραιτοριανοί του Ερντογάν που στήνουν νέα Ιμια

►Οι αλήθειες και τα ψέματα για το μνημειώδες Τάμα του Εθνους

►Γιώργος Χαρβαλιάς: Μαγκιές και παιχνίδι καταστροφής

►Τελεσίδικη απόφαση: 3.000 € πρόστιμο σε εισπρακτική εταιρία για απειλές σε πολίτη!

►Θράκη: «Δωράκι» στην Αγκυρα έξι νηπιαγωγεία!

►Ονειρα για τους ανέργους άνω των 45 ετών η δουλειά και η σύνταξη

►Σάββας Καλεντερίδης:Η (νέα) Συρία, η Κύπρος και το Αιγαίο

►Oι καλοί Σαμαρείτες στα χρόνια της κρίσης

►Σκιαδάς: Η κόντρα δύο γόνων της ελίτ το 1907 που κατέληξε σε τροχαίο

►Τα επτά αμαρτήματα του Πάουλο Μπέντο

Πώς το Δημόσιο παγιδεύει τα ακίνητα όσων έχουν χρέη στην Εφορία ή σε Ταμείο. Μπλόκο στις μεταβιβάσεις με παρακράτηση χρημάτων από το ποσό της πώλησης

Από τον
Στέλιο Κράλογλου

Kόλπο γκρόσο, εμπνεύσεως τρόικας, στήνει το Δημόσιο, απειλώντας να αρπάξει -στην κυριολεξία- την περιουσία των Ελλήνων με πρόσχημα τις οφειλές τους όχι μόνο στην Εφορία, αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία. Κι αυτό γιατί, για να δώσει φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα σε πολίτη, ακόμη και στην περίπτωση που βρίσκεται σε ρύθμιση και είναι συνεπής, του ζητά να του υποθηκεύσει ισόποση ακίνητη περιουσία και τον στέλνει στον συμβολαιογράφο και στο υποθηκοφυλακείο, υποχρεώνοντάς τον να πληρώσει και από πάνω τα έξοδα της προσημείωσης και των πράξεων που του αναλογούν! Το παραπάνω ισχύει, μάλιστα, ανεξάρτητα από το ποσό που οφείλει ο φορολογούμενος και χωρίς κανένα άλλο κριτήριο.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι το ακίνητο ή τα ακίνητα πάνω στα οποία θα «καθίσει» το Δημόσιο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγάλει στο σφυρί – εάν δεν είναι πρώτη κατοικία, τα θέλει και «καθαρά» από οποιοδήποτε άλλο βάρος, ώστε να έχει εκείνο τον πρώτο λόγο σε περίπτωση πλειστηριασμού! Το ίδιο ισχύει ακόμη και σε περιπτώσεις γονικών παροχών, που, αν ο φορολογούμενος θέλει να γράψει στα παιδιά του και δεν έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία, δεν μπορεί να το πράξει, καθώς, εάν η πρώτη υποθήκη είναι της τράπεζας (περίπτωση στεγαστικών δανείων), το Δημόσιο δεν το δέχεται, καθώς έχει βάρη! Σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη κι αν κάποιος πάρει το πράσινο φως για να πουλήσει, η Εφορία παίρνει ό,τι της οφείλει ο φορολογούμενος και, εάν υπάρχει κι άλλο χρέος, το εισπράττουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αποτέλεσμα; Ακόμη κι αν πουλήσει κάποιος, εκτός του ότι δεν θα μείνει τίποτα, ενδέχεται να μην ξεχρεώσει, αφού οι τιμές των ακινήτων έχουν σημειώσει τεράστια πτώση. Σε αυτή την περίπτωση μένει με υπόλοιπο χρέους, κάτι που επιφέρει νέες απαιτήσεις για δήμευση των περιουσιακών στοιχείων. Πρόσφατα, μάλιστα, η νομοθεσία έγινε ακόμη πιο αυστηρή: Η Εφορία μπορεί να προβαίνει σε αυτόματη παρακράτηση των ποσών που αντιστοιχούν στις οφειλές προς το Δημόσιο στις περιπτώσεις φορολογουμένων που ζητούν αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας για να εισπράξουν ποσά από το Δημόσιο ή να μεταβιβάσουν ακίνητα. Η παρακράτηση (από τα χρήματα της πώλησης του ακινήτου) γίνεται ακόμα και σε όσους έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις.

Οπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, «για την εξεύρεση του ελάχιστου ποσοστού παρακράτησης υπολογίζεται το ελάχιστο ποσοστό επί της εισπραττόμενης απαίτησης (10%, 30%, 70%, κατά περίπτωση) και ταυτόχρονα υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό που αντιστοιχεί σε δόσεις ρύθμισης (τρεις ή πέντε δόσεις ρύθμισης από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης), προκειμένου να γίνει σύγκριση αυτών. Μετά τον ανωτέρω υπολογισμό, το ελάχιστο, δυνητικά, ποσοστό/ποσό παρακράτησης επί του αποδεικτικού ενημερότητας είναι αυτό που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο ποσό εκ των δύο».
Η νομοθεσία ορίζει, όμως, και κάτι άλλο: Φορολογούμενος που έχει χρέος προς το Δημόσιο και επιθυμεί να πουλήσει ένα ακίνητο μπορεί να ζητήσει την εγγραφή προσημείωσης από την Εφορία σε κάποιο άλλο ακίνητό του, δηλαδή η οφειλή να διασφαλιστεί και στη συνέχεια να λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, στο οποίο θα ορίζεται ότι ο συμβολαιογράφος θα παρακρατήσει το 50% της οφειλής από το τίμημα.

Τι ισχύει για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία: Προσκόμματα στην πώληση – μεταβίβαση ακινήτων σε όσους έχουν χρέη προς τα Ταμεία, ακόμη κι αν βρίσκονται σε ρύθμιση, βάζει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την αποπληρωμή τους.
Εγκύκλιος που ενεργοποιεί τις διαδικασίες ελέγχου εστάλη ήδη στο Υπερταμείο ΕΦΚΑ, αλλά και στους συλλόγους των συμβολαιογράφων, καθώς ο νόμος στον οποίο στηρίζεται ορίζει ρητώς ότι, αν υπάρχει μη ρυθμισμένη οφειλή, η μεταβίβαση ακινήτου δεν είναι δυνατή. Για τον λόγο αυτόν απαιτείται η κατάθεση ασφαλιστικής ενημερότητας, η οποία δεν δίδεται στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αλλά και στην περίπτωση ενεργού ρύθμισης, το ΚΕΑΟ αναζητεί «επαρκείς διασφαλίσεις», που, όπως ορίζει η εγκύκλιος, θα δίδονται μόνο κατόπιν υποχρεωτικού ελέγχου, ο οποίος θα προηγείται της διαδικασίας.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως, αν υπάρχει οφειλή μη ρυθμισμένη, η μεταβίβαση του ακινήτου δεν είναι δυνατή και δεν δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα. Στην περίπτωση ρύθμισης, ο οφειλέτης που μεταβιβάζει το ακίνητο θα πρέπει να υποβάλει αίτηση χορήγησης «διασφάλισης της οφειλής», προσκομίζοντας στο ΚΕΑΟ βεβαίωση οφειλής ή αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, ενώ ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να καταθέσει την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το τίμημα.

Η οφειλή προς το ΚΕΑΟ μπορεί να διασφαλιστεί ως εξής:
■ Με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης και για ποσό τουλάχιστον ίσο με την αντικειμενική αξία του ακινήτου που μεταβιβάζεται, είτε με το επιπλέον του τιμήματος ποσού μέχρι το ύψος της αντικειμενικής αξίας (αν το τίμημα είναι μικρότερο) είτε μέχρι το ύψος της οφειλής, όπου απαιτείται.
■ Με την εγγραφή υποθήκης επί άλλου ακινήτου, ελεύθερου βαρών.
■ Με την κατάσχεση άλλου ακινήτου, ελεύθερου βαρών.
■ Ειδικά στην περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου χωρίς τίμημα (όπως, για παράδειγμα, δωρεά ακινήτου), διασφάλιση συνιστά και η αναδοχή του χρέους από το πρόσωπο στο οποίο μεταβιβάζεται το ακίνητο.
Αφού ελεγχθούν τα στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, βάσει της εγκυκλίου θα δίδονται βεβαιώσεις διάρκειας ενός μήνα. Στην περίπτωση, μάλιστα, που το τίμημα είναι μικρότερο από την αντικειμενική αξία, θα παρακρατείται μέρος του τιμήματος. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για να επιτραπεί η μεταβίβαση θα πρέπει να διασφαλίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στην αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Οι συμβολαιογραφικές αμοιβές

Το κράτος ορίζει τα δικαιώματα (αμοιβή) που πρέπει να λάβει κάθε συμβολαιογράφος ανάλογα με την πράξη που θα συντάξει. Στις αναλογικές πράξεις, όπως γονικές παροχές, δωρεές, αγοραπωλησίες κ.λπ., η αμοιβή τους εξαρτάται από την αξία που θα έχει το ακίνητο το οποίο μεταβιβάζεται, είτε αυτή είναι αντικειμενική αξία είτε η αξία αυτή προσδιορίζεται με άλλον τρόπο:
■ Για ποσό έως 120.000 €, ποσοστό 0,80% (μειώθηκε από 1%).
■ Για ποσό 120.000,01-380.000 €, ποσοστό 0,70%.
■ Για ποσό 380.000,01-2.000.000 €, ποσοστό 0,65%.
■ Για ποσό 2.000.000,01-5.000.000 €, ποσοστό 0,55%.
■ Για ποσό 5.000.000,01-8.000.000 €, ποσοστό 0,50%.
■ Για ποσό 8.000.000,01-10.000.000 €, ποσοστό 0,40%.
■ Για ποσό 10.000.000,01-12.000.000 €, ποσοστό 0,30%.
■ Για ποσό 12.000.000,01-20.000.000 €, ποσοστό 0,25%.
Επιπλέον των ανωτέρω, δικαιούται να λάβει πάγιο ποσό 20 €.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ