Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Δημιουργία επιχείρησης με ένα e-mail

Με σχέδια νόμου επιταχύνονται και απλουστεύονται οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας των εταιριών

Δ ιαδικασίες-εξπρές για την αδειοδότηση επιχειρήσεων και τη σύσταση νομικών μορφών εταιριών εξ αποστάσεως φιλοδοξεί να καθιερώσει η κυβέρνηση με δύο σχέδια νόμου, που αναμένεται να πάρουν σήμερα τον δρόμο προς τη Βουλή.

Οι νέες επιχειρήσεις θα μπορούν να ξεκινούν τη λειτουργία τους ακόμη και χωρίς άδεια, ενώ οι έλεγχοι θα γίνονται εκ των υστέρων. Στο πεδίο εφαρμογής του νόμου θα υπάγονται καταρχάς οι μεταποιητικές και οι συναφείς δραστηριότητες τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι δραστηριότητες που αφορούν τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, ενώ στη συνέχεια ο νόμος θα αποτελέσει τον οδηγό αδειοδότησης όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ελεγχοι

Το βάρος του ελέγχου της ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων μετατοπίζεται στους εκ των υστέρων ελέγχους, που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας των επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του άμεσα και να ελεγχθεί σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Επιπλέον, εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της γνωστοποίησης, της ενημέρωσης δηλαδή της διοίκησης από τον επιχειρηματία για την έναρξη λειτουργίας της οικονομικής του δραστηριότητας, η οποία κοινοποιείται άμεσα σε όλες τις συναρμόδιες Αρχές με ένα e-mail ή ένα έγγραφο μέσω ταχυδρομείου. Η γνωστοποίηση αντικαθιστά στο μεγαλύτερο μέρος την υποχρέωση λήψης άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.

Η πλήρης εφαρμογή του νόμου πάντως δεν θα καταστεί εφικτή πριν από το 2018, καθώς τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο, οι υποψήφιοι επιχειρηματίες, μπαίνοντας στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΓΕΜΗ, θα μπορούν να συστήνουν τις εταιρίες τους μέσα σε λίγες ώρες, χωρίς φορολογική ενημερότητα, αλλά και με μηδενικά παράβολα τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου πλαισίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ