Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Δημιούργησαν μίνι «εγκέφαλο»

Μια σημαντική εξέλιξη που φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία σοβαρών νευρολογικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός, έγινε από ερευνητές στην Αυστρία.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν τρισδιάστατο ιστό σε μέγεθος μπιζελιού από δερματικά βλαστοκύτταρα ασθενών, η λειτουργία του οποίου μοιάζει με εκείνη του εγκεφάλου εμβρύων ηλικίας εννέα εβδομάδων. Συγκεκριμένα, η επιστημονική έκθεση αναφέρει ότι τα κύτταρα εξελίχθηκαν σε ένα «οργανοειδές» παρόμοιο με τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του φλοιού του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Στόχος των επιστημόνων είναι η ανάπτυξη ενός βιολογικού εργαλείου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη της λειτουργίας του εγκεφάλου και την καλύτερη κατανόηση των ασθενειών από τις οποίες προσβάλλεται, καθώς επίσης και για τη δοκιμή νέων φαρμάκων.

Ωστόσο έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι αυτό που δημιούργησαν δεν είναι τεχνητός εγκέφαλος και ότι απέχουν πολύ από κάτι τέτοιο, ακόμη και από τη δημιουργία τμημάτων εγκεφάλου, με σκοπό την αντικατάσταση εκείνων που έχουν υποστεί βλάβη.

Οι ερευνητές αφαίρεσαν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα από το δέρμα ασθενών με μικροκεφαλία, μια σπάνια γενετική διαταραχή κατά την οποία το μέγεθος του εγκεφάλου είναι επικίνδυνα μικρό, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στις γνωστικές λειτουργίες.

Ο μικροσκοπικός ιστός που δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο ονομάστηκε από τους επιστήμονες «εγκεφαλικό οργανοειδές» και τους βοήθησε να εντοπίσουν το γενετικό πρόβλημα που μπλοκάρει την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη μικροκεφαλία.

Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοτεχνολογίας στη Βιένη, οι οποίοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, αφού η μικροκεφαλία δεν μπορεί να μελετηθεί στα ποντίκια.

«Αυτό που θέλουμε είναι να μελετήσουμε τις πιο κοινές διαταραχές, όπως είναι ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια, καθώς φαίνεται ότι τα προβλήματα που κρύβουν προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εγκεφάλου» είπε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας καθηγητής Juergen Knoblich. Συμπλήρωσε δε ότι θα μπορούν να μελετήσουν και τη δράση νέων φαρμάκων, αποφεύγοντας τις δοκιμές σε ζώα.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ