Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Δήμοι: Δεν δίνουμε στοιχεία υπαλλήλων προς μετάταξη ή διαθεσιμότητα!

Ανυπακοή στην παροχή στοιχείων υπαλλήλων των δήμων προκειμένου αυτοί να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή μετάταξης, όπως προβλέπει το Μνημόνιο 3, αποφάσισε χθες η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Ειδικότερα, στο ψήφισμά της η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει την άρνηση των δήμων να δώσουν οιοδήποτε στοιχείο υπαλλήλου, προκειμένου αυτός να μπει σε διαθεσιμότητα ή μετάταξη, καθώς ούτως η άλλως τα στοιχεία αυτά η Πολιτεία μπορεί να τα βρει και χωρίς τη βοήθεια των ΟΤΑ. Σε έτερο ψήφισμά τους οι δήμαρχοι επιτίθενται στην κυβέρνηση για την «Εποπτεία», το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, επισημαίνοντας την απόφασή τους για προσφυγή αντισυνταγματικότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στη συνεδρίαση ακούστηκε για ακόμη μια φορά πρόταση για ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων, ύστερα από σχετική απόφαση που θα πάρουν τα δημοτικά συμβούλια, πρόταση που υποστηρίχτηκε σθεναρά κυρίως από μέλη της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης όσο και ο γραμματέας Απόστολος Κοιμήσης ζήτησαν η απόφαση αυτή να ληφθεί από το έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πέραν της προσφυγής στο ΣτΕ για το Παρατηρητήριο, οι δήμαρχοι φαίνεται ότι θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο προσφυγής, επίσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, για τη νομιμότητα ή όχι της μεταφοράς πόρων στους δήμους χωρίς πόρους, αν και υπάρχει το προηγούμενο με την απόφαση του ΣτΕ για τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2013 προβλέπεται η μεταφορά στους δήμους 213 αρμοδιοτήτων.

Τέλος, άμεση δράση, κινητοποιήσεις και κινήσεις αντίδρασης που θα πρέπει να φτάσουν έως τις παραιτήσεις τόσο των δημάρχων όσο και των δημοτικών συμβουλίων όλης της χώρας ζητεί από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Η έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της Περιφερειακής Ενωσης, που είχε ως αντικείμενο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, χαρακτηρίστηκε από ένταση, καθώς περίπου 200 εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της και στη συνέχεια εισέβαλαν στην αίθουσα συνεδριάσεων φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και διαμαρτυρόμενοι για τη διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά τις μετακινήσεις (μετατάξεις) στον δημόσιο τομέα.

Η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε με σχεδόν ομόφωνη απόφαση (υπήρξε μία αρνητική ψήφος) να ζητήσει από την ΚΕΔΕ έκτακτο συνέδριο εντός των ερχόμενων ημερών, για να προγραμματιστούν δυναμικές δράσεις.

Μ. Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ