Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Δημοψήφισμα: Θα γίνει όπως οι εθνικές εκλογές

Στα ίδια εκλογικά τμήματα και με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και αντιπροσώπους

Στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν οριστεί για τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, και με συντετμημένες προθεσμίες θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα την προσεχή Κυριακή. Αυτά προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που συνέταξε και προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Την ίδια στιγμή με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για κατάλυση του κράτους δικαίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας, η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα πραγματοποιηθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν οριστεί για τις τελευταίες εθνικές εκλογές, και με συντετμημένες προθεσμίες.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του υπουργού αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου, το ολοκληρωμένο κείμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως «μέχρι το τέλος της ημέρας (σ.σ.: χθες)». «Το κείμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τον τρόπο διεξαγωγής του Δημοψηφίσματος και το οποίο έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση τις τελικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Είναι αδιανόητο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αλλοιώνονται πάγιοι κανόνες διεξαγωγής εκλογών και δημοψηφισμάτων. Τι κι αν υπάρχει Σύνταγμα, τι κι αν υπάρχουν προθεσμίες, τι κι αν υπάρχουν αρμόδια όργανα. Δεν βαριέσαι. Ολα αυτά είναι δευτερεύοντα, για τον πιο επικίνδυνο και ανεύθυνο πρωθυπουργό που γνώρισε η χώρα» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Κώστας Καραγκούνης.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ζήτησε στη σημερινή του συνάντηση από τον Προκόπη Παυλόπουλο να αρνηθεί την υπογραφή του πρώτα για την κύρωση της χθεσινής απόφασης της Βουλής και ακολούθως για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στα 30.000.000 ευρώ το κόστος διεξαγωγής

Το κόστος του δημοψηφίσματος αναμένεται να αγγίξει τα 30.000.000 ευρώ. Το ποσόν αυτό προκύπτει με το δεδομένο ότι η αναλογία του κόστους του είναι στα δύο τρίτα των εθνικών εκλογών, όπως τουλάχιστον είχαν υπολογιστεί το 2011 με το νομοσχέδιο Καστανίδη για τα δημοψηφίσματα. Οι τελευταίες εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου κόστισαν περίπου 45.000.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν έχει υπολογιστεί η αμοιβή των ενστόλων, ενώ εκτιμάται ότι σε γενικές γραμμές ο προϋπολογισμός των βουλευτικών εκλογών 2015 κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με εκείνον των εκλογών του Μαΐου του 2012, μειωμένος περίπου κατά 10%. Η μείωση των εξόδων οφείλεται στο γεγονός ότι τα εκλογικά τμήματα ήταν λιγότερα και ως εκ τούτου ήταν μικρότερος και ο αριθμός των εκλογικών αντιπροσώπων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ