Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Δήμος Ιωαννιτών: Δεν φέρουμε ευθύνη για τον ακρωτηριασμό του παιδιού

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τι υποστηρίζει ο δήμος Ιωαννιτών, δύο μέρες μετά τον σοβαρό τραυματισμό ενός παιδιού 5,5 ετών σε πάρκο που είχε αναπλαστεί πρόσφατα. Διαψεύδει έκδοση σήματος πιστοποίησης το υπουργείο Εσωτερικών

Δύο μέρες μετά τον σοβαρό τραυματισμό ενός παιδιού 5,5 ετών σε ολοκαίνουργια τσουλήθρα στο πάρκο Κουραμπά, στο κέντρο των Ιωαννίνων, ο δήμος πήρε θέση για το θέμα, αποποιούμενος ουσιαστικά κάθε ευθύνη.
Ο δήμος Ιωαννιτών εξέφρασε τη θλίψη του για το περιστατικό και τη συμπαράσταση του στο μικρό αγόρι και τους γονείς του ενώ εκπρόσωποί του επισκέφτηκαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε την Δευτέρα (20/04), ο δήμος δίνει στη δημοσιότητα τα εξής στοιχεία για την συγκεκριμένη παιδική χαρά:
“Η παιδική χαρά είναι έργο που κατασκευάστηκε με πόρους του ΕΣΠΑ σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές ποιότητας που προβλέπουν οι νόμοι και οι διατάξεις που διέπουν όχι μόνο το ΕΣΠΑ αλλά και την ελληνική νομοθεσία για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών.

Όλα τα όργανα που έχουν τοποθετηθεί έχουν την πιστοποίηση από όλους τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι είναι φορείς ανεξάρτητοι από το Δήμο Ιωαννιτών. Συγκεκριμένα:
-τα όργανα έχουν την πιστοποίηση του κατασκευαστή την οποία έχει προσκομίσει ο ανάδοχος στο Δήμο
-έχει γίνει ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ορίζει το Υπουργείο
-έχει γίνει ο έλεγχος από την ΕΒΕΤΑΜ που είναι διαπιστευμένος ιδιωτικός φορέας
-έχει ελεγχθεί από τον ΕΣΠΕΛ (ως έργο ΕΣΠΑ)

Τονίζουμε ότι η διαδικασία του ελέγχου και της πιστοποίησης δεν είναι εσωτερική υπηρεσιακή διαδικασία του Δήμου, αλλά γίνεται από φορείς και όργανα ανεξάρτητα του εκάστοτε Δήμου.
Οι έλεγχοι δεν ανέδειξαν κάποιο πρόβλημα ποιότητας. Έχει γνωστοποιηθεί εγγράφως στο Δήμο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε το ειδικό σήμα πιστοποίησης, αλλά για τυπικούς λόγους δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη στην υπηρεσία”.

“Το έργο δεν έχει παραληφθεί από τον δήμο”

Το έργο της «παιδικής χαράς Κουραμπά» δεν έχει παραληφθεί ακόμη από το Δήμο Ιωαννιτών. Ο Δήμος δεν έχει προχωρήσει ούτε στη Διοικητική, ούτε στην Προσωρινή, ούτε στην Οριστική παραλαβή του έργου από τον ανάδοχο (διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία των δημοσίων έργων).
Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν είχε αναλάβει ακόμη την ευθύνη λειτουργίας του έργου.
Δεν υπάρχει «δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας», όπως αναληθώς έχει γραφτεί κι έχει ειπωθεί από μέσα ενημέρωσης.

“Σε βάθος 5ετίας η πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών του δήμου”

Είναι γνωστό το θέμα που έχει ανακύψει με τις παιδικές χαρές σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια μετά την αλλαγή της νομοθεσίας.
Υπενθυμίζουμε ότι η νέα νομοθεσία απαιτεί πιστοποίηση, ενώ μέχρις ότου πιστοποιηθούν, με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος έχει τοποθετηθεί η γνωστή πινακίδα «η χρήση γίνεται με ευθύνη των γονέων».
Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε από φέτος να κινήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την σταδιακή πιστοποίηση των παιδικών χαρών του Δήμου Ιωαννιτών.
Έτσι έχει προχωρήσει η διαδικασία επιλογής του διαπιστευμένου από το αρμόδιο Υπουργείο ιδιωτικού φορέα, στον οποίο ανατέθηκε το έργο ελέγχου 68 παιδικών χαρών του Δήμου Ιωαννιτών, όπως προβλέπει η νομοθεσία .
Όλες οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και η σχετική σύμβαση υπογράφεται εντός της εβδομάδος. Βάση αυτής θα γίνει ο έλεγχος σε 68 παιδικές χαρές και θα υποδειχθεί τι παρεμβάσεις απαιτούνται σε κάθε μία παιδική χαρά για την εξασφάλιση του σχετικού σήματος πιστοποίησης.

Επίσης στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015 έχει εγγραφεί πίστωση 350.000 ευρώ με την οποία υπολογίζεται ότι θα προχωρήσουν εντός του 2015 οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την πιστοποίηση 20 με 25 παιδικών χαρών.
Το θέμα των παιδικών χαρών είναι μεγάλο κι έχει πανελλαδική διάσταση. Ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει 105 παιδικές χαρές και για την πιστοποίηση όλων απαιτούνται πάνω από 1 εκατ ευρώ.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτά για να διατεθούν μέσα σε μία χρονιά.
Ωστόσο η Δημοτική Αρχή πήρε την πολιτική απόφαση να διαθέσει από φέτος για πρώτη φορά σημαντικές πιστώσεις, ώστε σταδιακά να προχωρήσει σε βάθος πενταετίας η πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών.
Με τα χρήματα που θα διατεθούν φέτος θα πιστοποιηθεί το 1/3 των παιδικών χαρών του Δήμου”.

Διάψευση από το υπουργείο Εσωτερικών

Σε διάψευση του δήμου Ιωαννιτών προχώρησε λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με την πιστοποίηση, που υποτίθεται έχει εκδώσει και η οποία δεν έχει παραδοθεί λόγω διαδικαστικών ζητημάτων.
“Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι παιδικές χαρές οφείλουν να λάβουν ειδική πιστοποίηση, η οποία χορηγείται από το Υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν τριπλού ελέγχου: πρώτον, της Τεχνικής Υπηρεσίας του οικείου Δήμου, δεύτερον, ενός εκ των διαπιστευμένων προς τη διενέργεια ελέγχων φορέων από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης και, τρίτον, της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όσες δε παιδικές χαρές δεν διαθέτουν την αντίστοιχη πιστοποίηση πρέπει να σφραγιστούν”, επισημαίνει το υπουργείο.
Και συνεχίζει: “Ειδικότερα δε, σε σχέση με την παιδική χαρά του Δήμου Ιωαννιτών, στην οποία έλαβε χώρα το πρόσφατο ατύχημα, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή δεν διαθέτει την απαιτούμενη κατά τα ανωτέρω πιστοποίηση, λόγω προβλήματος που διαπιστώθηκε σε ένα από τα όργανα αυτής…”.

Γνωστοποιεί, επίσης, ότι έχει θέσει σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας (forum) για την υποβοήθηση των ΟΤΑ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με την παροχή οδηγιών και πληροφοριών σχετικά με τις παιδικές χαρές. Επίσης, με πρόσφατο έγγραφό του προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας έχει ζητήσει ενημέρωση σχετικά με την πορεία του έργου των Επιτροπών Ελέγχου Παιδικών Χαρών, με στόχο τον έγκαιρο και ουσιαστικό έλεγχο και πιστοποίηση όλων των αντίστοιχων υποδομών και την προστασία της παιδικής ηλικίας.

Πηγή:news247

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ληστεία με τα αναδρομικά στις συντάξεις!

Αντί ο ΕΦΚΑ να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακριβή ποσά, κατέβαλε έως και 75% λιγότερα Το επιτελικό κράτος των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση...

Ο Γιώργος Κύρτσος αποθεώνει τον… εαυτό του σε ένα Ρεσιτάλ αμετροέπειας

Η δημόσια αυτοϊκανοποίηση του Κύρτσου! Ρεσιτάλ αυτοαποθέωσης έδωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, προκαλώντας -δικαίως- ποικίλα ειρωνικά σχόλια. Ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής και πρώην...

Νέος Πτωχευτικός: Χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους!

Έρευνα: Οι «γκρίζες ζώνες» του νέου νόμου. Θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις ευάλωτες οικογένειες, αλλά και στις επιχειρήσεις, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς Από τις...

OPAP ARENA από ψηλά-Αποκλειστικά πλάνα από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Ο υπεύθυνος του έργου Πάνος Παναγιωτίδης αποκαλύπτει στον ΟΠΑΠ πότε θα είναι έτοιμο και εξηγεί γιατί θα αποτελεί «καυτή» έδρα Το όνειρο των φίλων της...

Αντιπολίτευση: Τα αποτελέσματα του νομοσχεδίου είναι δολοφονικά

Διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ελάσσονα αντιπολίτευση, η οποία ναι μεν υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα...