Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Δημόσιο: Από ποιες ΔΕΚΟ θα απολυθούν τώρα άλλοι 1.444 δημόσιοι υπάλληλοι

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Η ώρα της κρίσης για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους πλησιάζει. Και αυτό γιατί στην αυριανή συνάντηση που θα έχει ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με την τρόικα θα φανούν οι διαθέσεις της τελευταίας σε ό,τι αφορά το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο, αλλά και της κινητικότητας των 25.000 υπαλλήλων που πρέπει να υπάρξει έως το τέλος του 2013.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», μετά την ΕΡΤ και τους 2.656 εργαζομένους που βρέθηκαν εκτός, η κυβέρνηση, κάτι που φάνηκε και από την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την υπουργό αναπληρωτή Εθνικής Αμυνας Φώφη Γεννηματά (η οποία επωμίζεται και τη σχετική ευθύνη), φαίνεται να… γλυκοκοιτάζει για τη συμπλήρωση του αριθμού των 4.000 υπαλλήλων που πρέπει να απολυθούν έως το τέλος του έτους τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας.

Οπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», πρώτα σε αυτή την κατηγορία είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), τα οποία δημιουργήθηκαν το 2003-2004 από τη συγχώνευση της ΠΥΡ.ΚΑΛ. και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ). Είναι φανερό, λοιπόν, σύμφωνα και με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ότι το πρώτο κύμα απολύσεων, όπως εδώ και καιρό εντέχνως διαρρέεται, θα είναι από τις μεγάλες ΔΕΚΟ που απασχολούν συνολικά πάνω από 5.000 άτομα. Από αυτούς τους υπαλλήλους πρώτοι για να απολυθούν μπαίνουν στη λίστα όσοι υπηρετούν με σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και ειδικότερα όσοι βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις. Δύο είναι πλέον οι μεγάλες δεξαμενές.

Η ΕΡΤ, που ήδη ανακοινώθηκε το κλείσιμό της και βρέθηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο 2.656 υπάλληλοι, και οι τρεις αμυντικές βιομηχανίες. Δηλαδή η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Και στις τέσσερις ΔΕΚΟ ο αριθμός των υπαλλήλων είναι κοντά στους 5.300. Από αυτούς τους 2.600 στην αμυντική βιομηχανία, δηλαδή σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΕΑΒ, υπάρχουν εκατοντάδες διοικητικοί υπάλληλοι. Κάποιοι μιλούν για έναν αριθμό κοντά στους 1.500. Από αυτούς τους 1.500 οι πληροφορίες λένε ότι θα απολυθούν περίπου 900 άτομα και από τους υπόλοιπους 1.100 θα δουν τον δρόμο της εξόδου άλλοι, περίπου, 550, που κατά βάση είναι τεχνικό προσωπικό.

Μια άλλη μεγάλη «δεξαμενή» για απολύσεις αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προκύψει από τη ρύθμιση που θα φέρει σύντομα το υπουργείο Δικαιοσύνης και με την οποία, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης, θα μπαίνει τέλος στις προσωρινές διαταγές και στα ασφαλιστικά μέτρα που εκδίδονται από τα δικαστήρια και δεσμεύουν φορείς του Δημοσίου -και όχι μόνο- να διατηρήσουν προσωρινά τουλάχιστον στις θέσεις απολυμένους. Κάτι που συζήτησαν και την περασμένη Παρασκευή οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Χαράλαμπος Αθανασίου.

Με αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση θα βάλει «μπλόκο» στη διεκδίκηση όσων έχουν απολυθεί να παραμείνουν -ή όσων οδηγηθούν στην έξοδο κατά το επόμενο διάστημα να επανέλθουν- στη θέση τους μέσω προσφυγής στα δικαστήρια. Με την προωθούμενη νομοθετική παρέμβαση οι αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν εκδοθεί θα έχουν ισχύ μόνο εάν μέχρι την ψήφιση του νόμου έχει συζητηθεί η κύρια αγωγή.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν στο γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών μπορεί να φτάνει και τους 6.000-7.000, οι οποίοι θα βρεθούν αυτομάτως εκτός Δημοσίου.

Κινητικότητα: Οι άδειοι φάκελοι του Μανιτάκη οδηγούν σε αίτημα για παράταση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί ακόμη και το ζήτημα της κινητικότητας των πρώτων 12.500 υπαλλήλων (σ.σ.: άλλοι 12.500 πρέπει να τεθούν έως το τέλος του έτους), οι διαδικασίες για τους οποίους θα έπρεπε να ολοκληρώνονται αύριο! Ωστόσο, στους φακέλους που παρέδωσε στον κ. Μητσοτάκη ο τέως υπουργός Αντώνης Μανιτάκης δεν υπήρχε ούτε ένα όνομα υπαλλήλου! Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει αύριο από την τρόικα όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονική παράταση.

Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να ζητήσει παράταση προκειμένου να τεθούν σε κινητικότητα οι πρώτοι 12.500 υπάλληλοι, οι οποίοι αναμένεται να προέλθουν κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση (5.000-6.000) και την εκπαίδευση (5.000, εκ των οποίων 2.500 γυμναστές, 1.500 καθηγητές πληροφορικής και 1.000 από άλλες ειδικότητες).

Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο κ. Μητσοτάκης, για να «ξεπεραστεί» το εμπόδιο της κινητικότητας, θα αξιοποιήσει το επιχείρημα ότι έχουν πραγματοποιηθεί 2.700 περίπου απολύσεις με το κλείσιμο της ΕΡΤ και ότι θα χρειαστεί ένα μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης δομών και προσωπικού.

Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι η πλειονότητα των 12.500 υπαλλήλων θα προκύψουν από τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, από τα οποία αναμένεται να προκύψει το 80% του πλεονάζοντος προσωπικού, καθώς τα δύο υπουργεία διαθέτουν περίπου 300.000 υπαλλήλους. Με αυτό το σκεπτικό αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση των δομών σε δήμους και σχολικές μονάδες, ενώ ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να δεσμευτεί προσωπικά στην τρόικα για την επιτυχία του εγχειρήματος. Οπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης θα αναλάβει τις διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα υπουργεία, καθώς η διαδικασία αξιολόγησης δομών και προσωπικού θα γίνει αποκεντρωμένα από κάθε υπουργείο ξεχωριστά.

Ο βασικός στόχος

 

Σε αυτή την κινητικότητα των πρώτων 12.500, από τους συνολικά 25.000 υπαλλήλους έως το τέλος του έτους, βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη, είναι η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού του Δημοσίου προς όφελος του πολίτη. «Πρέπει να καταλάβουν οι υπάλληλοι ότι η κινητικότητα δεν αποτελεί προθάλαμο για την απόλυσή τους», τονίζει.

Εν τω μεταξύ, τις ημέρες αυτές ολοκληρώνονται οι διαδικασίες επανατοποθέτησης 1.862 υπαλλήλων της πρώτης κινητικότητας, που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, σε θέσεις που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, χωρίς να απολυθεί ούτε ένας υπάλληλος.

Και (μερικές) προσλήψεις

 

Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπονται, αναμένεται να προχωρήσει και στην έκδοση των προκηρύξεων για προσλήψεις στο Δημόσιο, όπως αυτές υπαγορεύονται και από το Μεσοπρόθεσμο. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, για τους 4.000 υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν έως το τέλος του έτους θα πρέπει να προσληφθούν άλλοι τόσοι (1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση). Επιπλέον, από τα προηγούμενα χρόνια εκκρεμούν 6.100 προσλήψεις από την αναλογία «1 προς 5».

Σίγουρα δεν θα υπάρξουν 10.000 προσλήψεις, ωστόσο αναμένεται να καλυφθεί ένας μεγάλος αριθμός. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες για την απομάκρυνση από το Δημόσιο των επίορκων υπαλλήλων, αλλά και όσων έχουν προσληφθεί κάνοντας χρήση πλαστών δικαιολογητικών.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας – Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα απασχόλησης

Πλήρης οδηγός για το πρόγραμμα-μαμούθ του υπουργείου Εργασίας που επιδοτεί για έξι μήνες τις ασφαλιστικές εισφορές των ανέργων Την Πέμπτη αρχίζουν οι αιτήσεις συμμετοχής στο...

Στρατό στο Αζερμπαϊτζάν έστειλε ο «σουλτάνος»

Φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ το Κρεμλίνο στηρίζει την Αρμενία Μνήμες του αιματηρού πολέμου μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Αζερμπαϊτζάν και...

Ξεπαγώνουν τις αντικειμενικές, αλλα με παλιά (και λάθος) στοιχεία

Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές είχαν κάνει τις εισηγήσεις τους πριν από τον Μάρτιο του 2020, όταν κατέρρευσε η αγορά λόγω της επιβολής του καθολικού lockdown Τις...

Η ΑΑΔΕ στέλνει ραβασάκια σε συνταξιούχους για τα αναδρομικά του ’14

Ηλεκτρονικά «ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ αναμένεται να λάβουν σύντομα 42.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι... ξέχασαν να δηλώσουν στην Εφορία τα αναδρομικά που πήραν το 2014...

Ιστορική κωλοτούμπα για την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών

Μνημείο υποκρισίας! Η κυβέρνηση άλλαξε το επίσημο ανακοινωθέν πέντε ώρες μετά τη δημοσίευσή του Αναξιοπρέπεια, απάτη, γκάφα, ευτελισμός. Ολα αυτά μαζί και το καθένα από...