Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Δημόσιο: Απολύονται (μέχρι το Πάσχα) 15.000 υπάλληλοι

Σε νέες, οδυνηρές περιπέτειες μπαίνουν από σήμερα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι μετά τους μισθούς πείνας που λαμβάνουν λόγω του ενιαίου μισθολογίου – βαθμολογίου κινδυνεύουν πλέον με άμεσες απολύσεις ως το Πάσχα, όπως ζητάει μετ’ επιτάσεως η τρόικα.

Ειδικότερα, το σχέδιο για την άμεση έξοδο από το Δημόσιο 15.000 υπαλλήλων προβλέπεται να γίνει μέσω της επίσπευσης της αξιολόγησης των 700.000 υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς θα περιλαμβάνει, εκτός από τους πολιτικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς και Σώματα Ασφαλείας.

Μέσω αυτού του προγράμματος, στο οποίο θα συνδράμουν με τεχνική βοήθεια Γάλλοι εμπειρογνώμονες της «Ομάδας Δράσης» (σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι σχετική συμφωνία έχει υπογράψει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας στα τέλη του 2011) και ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες, η αξιολόγηση θα προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές και θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2012, έτσι ώστε στη συνέχεια όσοι περισσεύουν, ανάλογα με το τμήμα ή την ειδικότητα, να οδηγούνται εκτός Δημοσίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, για τους πρώτους 15.000 υπαλλήλους που θα δουν την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο αυτό αναμένεται να γίνει ως το Πάσχα, δηλαδή ως τις 15 Απριλίου!

Στους 15.000 υπαλλήλους υπό απόλυση θα περιληφθούν κυρίως αυτοί που εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου ανεξάρτητα αν υπηρετούν στον στενό δημόσιο τομέα, όπως σε υπουργεία, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, αλλά και αυτοί οι οποίοι εργάζονται σε οργανισμούς που πρόκειται να καταργηθούν. Στόχος είναι να μπει λουκέτο σε πάνω από 100 οργανισμούς που απασχολούν περίπου 8.000-10.000 υπαλλήλους, ενώ θα απελευθερωθούν και οι απολύσεις σε όσες ΔΕΚΟ, εισηγμένες και μη, αρθούν η άτυπη μονιμότητα των υπαλλήλων τους και οι ειδικές παροχές που έχουν, με την κατάργηση των κανονισμών εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στην περίπτωση των απολύσεων ύστερα από αξιολόγηση, η οποία θα αφορά τον χρόνο προϋπηρεσίας, την ειδικότητα, τις σχέσεις με τους πολίτες και την ιεραρχία, αλλά και τα τυπικά προσόντα, προτεραιότητα θα έχουν οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποτελούν σήμερα το 40% του υπαλληλικού δυναμικού. Το σχέδιο προβλέπει επίσης να μειωθούν κατά 30% τμήματα, διευθύνσεις και γενικές διευθύνσεις και μέσω αυτού να καταργηθούν και οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Για ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι στρατιωτικοί, το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στον περιορισμό προσλήψεων συμβασιούχων και στη μείωση έως και 70% των εισακτέων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

Εν τω μεταξύ ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα των ειδικών μισθολογίων, που περιλαμβάνει 280.000 υπαλλήλους -όπως γιατροί ΕΣΥ, ένστολοι, δικαστικοί- και το μέτρο που φαίνεται ότι προκρίνεται είναι η οριζόντια μείωση κατά 10%- 20% των αποδοχών τους και όχι η ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτές οι οριζόντιες μειώσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1ης Φεβρουαρίου και όχι από 1ης Απριλίου, όπως επιθυμούσε αρχικά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, απολύσεις δεν πρόκειται να γίνουν στους τομείς της Υγείας και στις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ και οι στρατιωτικοί δεν θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο. Ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι η τρόικα απαιτεί να μην εξαιρεθούν οι 190.000 εκπαιδευτικοί και οι 160.000 ένστολοι από τα μέτρα, αν και η συγκεκριμένη απαίτηση δεν αφορά απολύσεις, αλλά μείωση εισακτέων για τους ενστόλους και λιγότερους συμβασιούχους για τους εκπαιδευτικούς.

Περικοπές 400.000.000 ευρώ και στους ΟΤΑ

 

Την ίδια στιγμή την άμεση περικοπή 400.000.000 ευρώ από δήμους και περιφέρειες ζητάει μετ’ επιτάσεως η τρόικα, γεγονός που θα πρέπει να οδηγήσει σε δραστική μείωση λειτουργικών δαπανών και όχι μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να προέλθει, αφενός, από τον δραστικό περιορισμό των προσλήψεων εποχικού προσωπικού με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου και, αφετέρου, από την ανάθεση σε ιδιώτες τομέων δραστηριότητας των δήμων, όπως η καθαριότητα, που επιβαρύνουν με 1 δισ. ευρώ τον χρόνο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, προκειμένου να εξοικονομηθεί κονδύλι 100.000.000 ευρώ, μελετάται να μειωθεί ο αριθμός των προσλήψεων εκτάκτων με 8μηνες ή 12μηνες συμβάσεις από 18.000 που ήταν το 2011 σε 6.000-7.000 το 2012, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απολύσεων των υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου απασχολούνται συνολικά 110.000 υπάλληλοι μόνιμοι και με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ακόμη ζητάνε περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων που χορηγούν οι δήμοι, υπαγωγή σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για έναν χρόνο μόνιμων υπαλλήλων, που έχει προτείνει άλλωστε ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), περικοπή χρηματοδοτήσεων για τη μεταφορά των μαθητών, κλείσιμο ή συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων, μείωση του κόστους των αιρετών μέσω της μείωσης τους αριθμού τους, αλλά και των μισθών τους, κάτι που άλλωστε γίνεται με το πολυνομοσχέδιο Γιαννίτση για τους αντιδημάρχους, καθώς και αύξηση των εσόδων μέσω είσπραξης ανείσπρακτων οφειλών προηγούμενων ετών.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η μείωση των πόρων στους ΟΤΑ κατά 400.000.000 ευρώ, που ζητάει η τρόικα, είναι ισόποση με το κονδύλι που αναζητούσε εναγωνίως η ΚΕΔΕ και υποσχέθηκε τελικά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Μάλιστα, σύμφωνα και με το ψήφισμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το συγκεκριμένο ποσόν οι δήμαρχοι ζήτησαν να διασφαλιστεί με νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να μην μπει λουκέτο στους δήμους, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2012.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ