Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Δημόσιο: Χάνεται ένας ακόμα μισθός ετησίως

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται χιλιάδες υπάλληλοι του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς, την ώρα που ανοίγει η κερκόπορτα των απολύσεων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψήφισε η κυβέρνηση, βλέπουν κάθε μήνα τον μισθό τους να μειώνεται και με τα νέα χαράτσια που αρχίζουν να εφαρμόζονται χάνουν μέσα στο 2011 πάνω από 1.200 ευρώ, δηλαδή επιπλέον ένα μηνιάτικο.

Η περαιτέρω μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ και τις τράπεζες, που έχει ήδη συντελεστεί, θα προέλθει μετά τη χθεσινή κοινή εγκύκλιο που εξέδωσαν ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, σύμφωνα με την οποία αναδρομικά (με επιμερισμό) από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα καταβάλουν την ειδική εισφορά 2% υπέρ των ανέργων, όπως αυτή θεσπίστηκε με τον εφαρμοστικό νόμο.

Παράλληλα, με άλλη εγκύκλιο του κ. Σαχινίδη, περικόπτονται από 1ης Ιουλίου 2011 μια σειρά από επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων, όπως το κίνητρο απόδοσης κατά 50%. Σε ό,τι αφορά το κίνητρο απόδοσης ανάλογα με το πτυχίο, οι υπάλληλοι θα χάσουν: 28,5 ευρώ το μήνα οι ΥΕ, 32 ευρώ οι ΔΕ, 40 ευρώ οι ΤΕ ή ΠΕ χωρίς πτυχίο, 45 ευρώ οι ΤΕ με πτυχίο και 50 ευρώ οι ΠΕ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την εγκύκλιο Σαχινίδη, μειώνεται 30% το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, 25% το ειδικό ερευνητικό επίδομα για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας, 20% το ειδικό ερευνητικό επίδομα για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων των μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίων, το ερευνητικό επίδομα τεχνολογικής έρευνας των μελών ΕΠ των ΤΕΙ, το επίδομα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων του επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού του ΚΕΠΕ, το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου των ιατρών του ΕΣΥ και των εξομοιούμενων μισθολογικά με αυτούς και το επίδομα αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των αρχιερέων.

Τα δεδομένα αυτά οδηγούν τους δημοσίους υπαλλήλους να έχουν απώλειες στους μισθούς τους μέχρι το 2015, που θα πλησιάσουν -και ενδεχομένως να αγγίξουν- το 50%. Το 2010 έχασαν δυο μισθούς, δηλαδή περίπου 2.500 ευρώ. Με το ενιαίο μισθολόγιο θα χάσουν, στην περίοδο 2011-2015 επιπλέον έως τέσσερις μισθούς. Δηλαδή φέτος κατά μέσο όρο οι απώλειες για κάθε δημόσιο υπάλληλο αγγίζουν τα 1.250 ευρώ και μέσα στην τετραετία συνολικά θα χάσουν 5.000 ευρώ, ενώ οι υψηλόμισθοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται μέχρι και 8.000 ευρώ!

Την ίδια στιγμή, η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μετά τους δυο μισθούς που έχασαν το 2010 θα χάσουν φέτος έναν ακόμη μισθό από τη μείωση του αφορολόγητου, τις έκτακτες εισφορές και τις περικοπές σε τρία βασικά επιδόματα: στο επίδομα ειδικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών οι απώλειες μπορούν να φτάσουν μέχρι και 110 ευρώ τον μήνα, στο κίνητρο απόδοσης 50 ευρώ τον μήνα και στο επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης δικαστικών οι απώλειες μπορούν να φτάσουν μέχρι 404 ευρώ τον μήνα.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ