Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Δημόσιο: Χιλιάδες απολύσεις πριν από τις εκλογές!

Με ταχύτατες διαδικασίες και εν μέσω ουσιαστικά προεκλογικής περιόδου προχωράει η κυβέρνηση το σχέδιο νόμου για τη μείωση των δομών της διοίκησης τουλάχιστον κατά 30%, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, πέραν των 15.000, που εντός του 2012 θα ενταχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ή προσυνταξιοδοτικής διαδικασίας.

Ειδικότερα, αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην οποία συμφωνήθηκε ότι το σχέδιο νόμου θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τις εκλογές. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς έχει ταχθεί κατά των απολύσεων στο Δημόσιο. Στη σύσκεψη, εκτός από τον Δημήτρη Ρέππα, μετείχαν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, με εξαίρεση τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που ήταν απασχολημένος με το PSI.

Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε ότι από το νόμο εξαιρούνται, λόγω ιδιαιτεροτήτων των δομών τους, τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Στη συνάντηση έγινε γνωστό ότι μετά από πεντάμηνη επεξεργασία και στενή συνεργασία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τα άλλα υπουργεία καταρτίστηκαν νέα οργανογράμματα.

Σύμφωνα με τους υπουργούς που μετείχαν στη σύσκεψη, τα κύρια οφέλη που θα προκύψουν από τη μείωση των δομών του κράτους είναι: η μείωση των επικαλύψεων μεταξύ των υπηρεσιακών μονάδων των υπουργείων, με το σαφέστερο προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων τους, και η εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των υπηρεσιακών μονάδων στα διοικητικά ιεραρχικά επίπεδα και των αντίστοιχων θέσεων ευθύνης. Η εξοικονόμηση θα προέλθει από τη μείωση των καταβαλλόμενων επιδομάτων για τις θέσεις ευθύνης και από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Η μείωση των δομών του κράτους, που, εκτός των άλλων, θα επιτευχθεί μέσω της εκ νέου αξιολόγησής τους, είναι το πρώτο βήμα και για την ανακατανομή του προσωπικού και φυσικά τις απολύσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει το υπουργείο σε συνεργασία με την task force, τον Ιούνιο αναμένεται να εκδοθεί και το Προεδρικό Διάταγμα για τα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα ως το τέλος του 2012 να απολυθούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να αποχωρήσουν συνολικά 150.000 ως το τέλος του 2015.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ