Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Δημόσιο: Δυστυχές το νέο έτος 2013 για τους υπαλλήλους!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Νέες επώδυνες ανατροπές φέρνει το 2013 για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, καθώς, εκτός των μειώσεων στους μισθούς και τη διαθεσιμότητα, εντός του επόμενου έτους έρχονται 25.000 απολύσεις και, φυσικά, η αξιολόγησή τους!

Ειδικότερα, με… ψαλίδι στα χέρια έρχεται ο καινούργιος χρόνος για τους εργαζομένους στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, καθώς και για όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, οι μηνιαίες αποδοχές των οποίων θα μειωθούν με το «καλημέρα» έως και 30%. Οι περικοπές πρόκειται να είναι άμεσες, αφού με τις νέες διατάξεις που ενεργοποιούνται από 1ης Ιανουαρίου 2013, κατ’ εφαρμογή των επιταγών του Μνημονίου, χάνεται οριστικά το συνολικό ποσό των 1.000 ευρώ που είχε απομείνει από τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής αδείας.

Την ίδια ώρα, το ενιαίο μισθολόγιο επεκτείνεται στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ, οδηγώντας σε μειώσεις των αποδοχών τους έως 25%, ενώ από έναν έως και τέσσερις μισθούς θα χάσουν οι 250.000 λειτουργοί του Δημοσίου που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΤΕΙ, γιατροί του ΕΣΥ, ερευνητές, διπλωματικοί υπάλληλοι και αρχιερείς).

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, από 1ης Ιανουαρίου 2013 ισχύουν για τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου τα εξής:

1. Καταργούνται πλήρως τα επιδόματα εορτών και αδείας.

2. Εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο του στενού δημόσιου τομέα οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που ανήκουν στο κράτος ή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) ή σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), καθώς και οι εργαζόμενοι των μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ. Η μείωση στις αποδοχές τους θα επιβληθεί απευθείας, εάν ανέρχεται έως το 25%, ενώ αν είναι μεγαλύτερη από αυτό το ποσοστό, η υπερβάλλουσα μείωση αναστέλλεται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016.

3. Οι προϋποθέσεις υπερωριακής απασχόλησης και το ύψος της ωριαίας αμοιβής θα καθορίζονται από τον εποπτεύοντα υπουργό για τα ΝΠΙΔ και τις Α.Ε. που εποπτεύονται από το Δημόσιο, και από τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη για τα ΝΠΙΔ και τις Α.Ε. των ΟΤΑ. Για τις περιφερειακές ενώσεις δήμων αρμόδιος θα είναι ο περιφερειάρχης και για την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος ο υπουργός Εσωτερικών.

4. Μειώνεται κατά 50% η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων.

5. Περιορίζεται εκ νέου ο βασικός μισθός του γενικού γραμματέα υπουργείου και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης στα 3.450 ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθενται 1.000 ευρώ για το επίδομα θέσης ευθύνης και 300 ευρώ για έξοδα παράστασης, με αποτέλεσμα οι συνολικές αποδοχές να ανέρχονται στα 4.750 ευρώ (από 5.000 ευρώ σήμερα). Αντίστοιχα, οι συνολικές αποδοχές του ειδικού γραμματέα υπουργείου διαμορφώνονται στα 4.050 ευρώ.

6. Στην… πρέσα μπαίνουν οι αποδοχές, οι αποζημιώσεις, τα έξοδα παράστασης και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε προέδρους, αντιπροέδρους και μέλη ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, καθώς και σε διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους, αντιπροέδρους, διευθύνοντες συμβούλους και μέλη του Δ.Σ. των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ. Οι μειώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις θα φτάσουν το 20%.

7. Καταργείται το χρονοεπίδομα που προβλέπεται για τους δικηγόρους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ με σχέση έμμισθης εντολής.

8. Καταργείται η προβλεπόμενη προσαύξηση αποδοχών σε όσους υπαλλήλους χορηγείται άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εσωτερικό.

Προς αποχώρηση 25.000 (που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις) έπειτα από εξετάσεις

Την ίδια ώρα, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, μέσω της αξιολόγησης των εργαζομένων εντός του 2013 αναμένεται να αποχωρήσουν περίπου 25.000, που δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις, έπειτα φυσικά από εξετάσεις μέσω γραπτού τεστ.

Το γραπτό τεστ, στο οποίο θα υποβληθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο (Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης), θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και θα απλοποιηθεί στο πρότυπο του τεστ δεξιοτήτων που είχε διοργανώσει η Ανεξάρτητη Αρχή το 2008. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα χρειαστούν τη βοήθεια φροντιστηρίων, αφού δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη ύλη στην οποία θα εξεταστούν.

Η γραπτή εξέταση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης έχει επικοινωνήσει με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργο Βέη προκειμένου να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία που διαθέτει το ΑΣΕΠ σχετικά με τη διενέργεια διαγωνισμών όπως το τεστ δεξιοτήτων. Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να απλοποιήσει το γραπτό τεστ, το οποίο θα καταλαμβάνει το 20%-25% της τελικής βαθμολογίας.

Οι βασικές γνώσεις οι οποίες θα ζητηθούν είναι σχετικές με την Ιστορία της ανθρωπότητας και τη Γεωγραφία του πλανήτη, τους θεσμούς, τα όργανα και το πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οργάνωση και τη διοίκηση του κράτους, τον πολιτισμό, τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα κ.λπ.

Ως δεξιότητες θεωρούνται, μεταξύ άλλων, η ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας και η ικανότητα κατανόησης γραπτού λόγου, η αριθμητική αντίληψη και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων με απλούς υπολογισμούς, η αναλυτική σκέψη και η κριτική ικανότητα, ο επαγωγικός και διαγραμματικός συλλογισμός, η ικανότητα κατηγοριοποίησης, ταξινόμησης και επεξεργασίας πληροφοριών, η ταχύτητα και ακρίβεια αντίληψης, η παρατηρητικότητα, η αντίληψη του χώρου κ.λπ.

Οι ειδικές ερωτήσεις θα αφορούν πρακτικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι ανά κλάδο. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές ερωτήσεις για την καταγραφή και αντιμετώπιση φορολογικών παραβάσεων για τους υπαλλήλους των εφοριών, ενώ οι επιθεωρητές Εργασίας θα κληθούν να απαντήσουν σε πρακτικά ερωτήματα της ειδικότητάς τους.

Η διάρθρωση των ερωτημάτων θα οριστικοποιηθεί μεταξύ της «Ομάδας Δράσης» της Ε.Ε. και στελεχών του ΑΣΕΠ και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Τα κριτήρια που θα μετρήσουν

Η αξιολόγηση του προσωπικού θα πραγματοποιηθεί με τη βαθμολόγηση κριτηρίων τα οποία είναι: Οι σπουδές, στις οποίες θα υπολογίζονται και τα πτυχία που διαθέτει και δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο εργασίας. Η επιμόρφωση που έχει λάβει ο υπάλληλος με τη συμμετοχή του σε σεμινάρια ή εκπαιδευτικά προγράμματα. Η εμπειρία που διαθέτει από προηγούμενη προϋπηρεσία. Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα συνυπολογίζεται και η εμπειρία που τυχόν διαθέτει από τον ιδιωτικό τομέα. Η γνώση ξένων γλωσσών. Ο ατομικός φάκελος του υπαλλήλου. Αρνητικά θα κριθεί κάποιος που έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό αδίκημα ή καταγράφεται στον φάκελό του ότι απέχει αδικαιολόγητα από τη θέση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα! «Μεγάλη» εκστρατεία ενημέρωσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Μέγα ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των κονδυλίωνΜετωπική σύγκρουση, και μάλιστα... αναπάντεχη, είχαν στη Βουλή οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το νομοσχέδιο...

Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης! Προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλους περιφερειακούς νομούς, προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕικόνα από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα...

Παρέμβαση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για δώρο Χριστουγέννων και ασθενέστερα νοικοκυριά

Να δοθεί ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία πρότεινε χθες από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας,...

26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής στην Ομόνοια!

Η Αστυνομία επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 €!Έφοδο σε έναν οίκο ανοχής στην περιοχή της Ομόνοιας έκαναν το απόγευμα της Τρίτης άνδρες της Αστυνομίας,...

Στόχος των Ευρωπαίων η… σωτηρία των γιορτών!

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με στόχο να «διασωθούν» τα Χριστούγεννα. Ανοίγει τους ναούς η ΓαλλίαΕπιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» οργανώνεται στην Ευρώπη, όπου οι...