Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Δημόσιο: Οι ανατροπές για τις άδειες

Την κατάργηση της 6ήμερης άδειας λόγω χρήσης υπολογιστών, τον εξορθολογισμό των αναρρωτικών καθώς και πρόσθετες διευκολύνσεις στις γονικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και επίλυση της αδικίας η οποία αφορούσε τους επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ, προβλέπει το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το αρμόδιο υπουργείο.

«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ακόμη ένα βήμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Δημοσίου. Βάζουμε τέλος σε αναχρονιστικές πρακτικές που κρατούσαν δέσμιο τον δημόσιο τομέα και δημιουργούσαν προβλήματα στις σχέσεις του με τον πολίτη. Ταυτόχρονα αποκαθιστούμε -όπως οφείλουμε- αδικίες ετών απέναντι σε συμπολίτες μας. Δέσμευσή μου, η συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία ενός νέου Δημοσίου, το οποίο θα “χτίσουμε” με τους άξιους και ικανούς δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και μαζί με τους πολίτες» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται στο σχέδιο νόμου είναι:

Αδειες

1. Καταργείται η μηχανογραφική άδεια 6 ημερών τον χρόνο που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

2. Εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες τον χρόνο σε οκτώ με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από τέσσερις σε δύο και όχι συνεχόμενες. Οσον αφορά τις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές – δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μία ημέρα αντί δύο που ισχύει σήμερα. Τέλος, χορηγείται εκπαιδευτική άδεια έως τρεις μέρες την εβδομάδα (αντί τριών και τεσσάρων ετών που ισχύει σήμερα) για τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής τους στο εσωτερικό.

3. Οσον αφορά τις γονικές άδειες, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.

 

Πειθαρχικά Συμβούλια

Αποσαφηνίζεται η δικονομική προστασία υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρη η δυνατότητα του υπαλλήλου να ζητήσει αναστολή της αργίας με αίτησή του. Παράλληλα, επιταχύνεται και η σχετική διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή έγινε έπειτα από αίτημα της ΑΔΕΔΥ.

 

Για τον ΑΣΕΠ 8Κ & 9Κ/2008

Με την παρούσα διάταξη δίνεται λύση σε μία πολυετή εκκρεμότητα, η οποία αφορούσε τους επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ. Η εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, η ανάγκη αποκατάστασης επιτυχόντων ως προς τη νόμιμη προσδοκία διορισμού τους στον φορέα, για τον οποίο διαγωνίστηκαν, και η ενίσχυση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το απαραίτητο προσωπικό, αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια της παρούσας νομοθετικής ρύθμισης. Με τον τρόπο αυτό θεραπεύεται η αδικία εναντίον των εναπομεινάντων μη διορισθέντων επιτυχόντων της προκήρυξης ΑΣΕΠ 8Κ/2008, μέσω της πρόσληψής τους στο ΙΚΑ-ETAM (αφορά περίπου 500 άτομα), ενώ αποκαθίστανται σε φορέα του υπουργείου Εργασίας οι απολυθέντες επιτυχόντες (331 άτομα) της προκήρυξης ΑΣΕΠ 9Κ/2008 (ΑΤΕ).

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ