Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Δημόσιο: Ποιες συμβάσεις και ποιοι διαγωνισμοί ελέγχονται

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τον τρόπο μετατροπής της σύμβασής τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, μέσω του ΑΣΕΠ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όπου εντοπιστούν υπάλληλοι, οι οποίοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις είτε του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 είτε άλλου θα απολυθούν, καθώς η διαπιστωτική πράξη διορισμού τους θα κριθεί παράνομη.

Σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει συγκεκριμένους διαγωνισμούς προσλήψεων και συγκεκριμένες μετατροπές συμβάσεων, οι οποίες ήδη ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη και το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

Στο Πολιτισμού: To 2010 το ΣΕΕΔΔ, κατόπιν εντολής του τότε υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, διενήργησε έλεγχο με αντικείμενο την υπαγωγή στις διατάξεις του Π.Δ. 164/2004 δύο συμβασιούχων που απασχολήθηκαν σε Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η θετική κρίση του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2009 πραγματοποιήθηκε με αναληθείς βεβαιώσεις προϋπηρεσίας, που είχαν χορηγηθεί από την προαναφερόμενη υπηρεσία και είχαν υποβληθεί από τις ενδιαφερόμενες με αίτηση θεραπείας που κατέθεσαν προς επανεξέταση απορριφθέντων αιτημάτων τους, λόγω μη πλήρωσης των χρονικών προϋποθέσεων απασχόλησης.

Η σχετική έκθεση διαβιβάσθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και για την υπόθεση που έχει αχθεί ενώπιον του ακροατηρίου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών και η εκδίκαση έχει προσδιοριστεί την άνοιξη του 2014. Με βάση τα ευρήματα του ελέγχου, οι αιτήσεις τους επανεισήχθησαν στο αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις υπαγωγής και τις απέρριψε. Ανάλογη ήταν και η στάση του ΑΣΕΠ, που ανακάλεσε τις εγκριτικές του αποφάσεις.

Επίσης, έπειτα από εισαγγελική παραγγελία έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου από τον ειδικό γραμματέα του Σώματος, με αντικείμενο τη διαδικασία, που ακολουθήθηκε για την υπαγωγή στις διατάξεις του Π.Δ. 164/2004 και για άλλους υπαλλήλους του τότε ΥΠΠΟΤ (47 περιπτώσεις).

Στην Πυροσβεστική: Την ίδια στιγμή, φύλλο και φτερό θα ξανακάνει η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια τα δικαιολογητικά που υπέβαλαν για να διοριστούν 4.000 επιτυχόντες στον διαγωνισμό που προκήρυξε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το 2011.

Ενδεικτική του υψηλού βαθμού ενδιαφέροντος που αποδίδεται στην υπόθεση -που έχει ξαναβρεθεί στο στόχαστρο των ελέγχων- είναι η παρουσία στην επιτροπή, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, προϊσταμένου επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Ζητούμενο άλλωστε είναι με την παρουσία του υψηλόβαθμου στελέχους να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία των «ράμπο» της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να φωτιστούν που παρέμειναν αθέατες κατά τους δύο προηγούμενους ελέγχους.

Η συγκεκριμένη προκήρυξη είχε μπει στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών, μετά τις καταγγελίες από επιλαχόντες για περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών σπουδών, στρατολογικής κατάστασης, διπλωμάτων οδήγησης κ.λπ., που αύξαναν την τελική μοριοδότηση και χρησιμοποιήθηκαν από κάποιους υποψηφίους προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρόσληψή τους.

Ο επίμαχος διαγωνισμός αφορούσε το «άνοιγμα» 3.400 θέσεων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και 400 θέσεων για πολιτικό προσωπικό. Παρότι διενεργήθηκε με τη συμμετοχή στην Κεντρική Επιτροπή εκπροσώπου του ΑΣΕΠ, περίπου 170 υποψήφιοι, όπως κατέδειξαν οι διαδοχικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν -τόσο ο εσωτερικός από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής όσο και από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης- εξασφάλισαν θέση στη λίστα των επιτυχόντων με διάφορες παρατυπίες, κυρίως με την υποβολή ψευδών υπεύθυνων δηλώσεων αναφορικά με τη στρατιωτική τους ικανότητα. Αυτή ήταν η βασική προϋπόθεση για την πρόσληψη των ανδρών υποψηφίων, οι οποίοι έπρεπε να έχουν «εκπληρώσει την στρατιωτική τους θητεία ως ικανοί κατηγορίας Ι-1».

Οι ξένες γλώσσες

Τέλος, τη διενέργεια επιθεώρησης και ελέγχου με αντικείμενο την εξέταση της εγκυρότητας πιστοποιητικών γλωσσομάθειας έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΕΔΔ Πάρη Νομικό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που αποτέλεσαν απαραίτητη προϋπόθεση για τον διορισμό συνολικά 9.873 επιτυχόντων, 49 διαγωνισμών του ΑΣΕΠ (οροκηρύξεων Κ) από το έτος 2003. Η συλλογή και καταγραφή των εν λόγω πιστοποιητικών έχει πραγματοποιηθεί από το ΑΣΕΠ, έπειτα από πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ληστεία με τα αναδρομικά στις συντάξεις!

Αντί ο ΕΦΚΑ να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακριβή ποσά, κατέβαλε έως και 75% λιγότερα Το επιτελικό κράτος των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση...

Ο Γιώργος Κύρτσος αποθεώνει τον… εαυτό του σε ένα Ρεσιτάλ αμετροέπειας

Η δημόσια αυτοϊκανοποίηση του Κύρτσου! Ρεσιτάλ αυτοαποθέωσης έδωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, προκαλώντας -δικαίως- ποικίλα ειρωνικά σχόλια. Ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής και πρώην...

Νέος Πτωχευτικός: Χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους!

Έρευνα: Οι «γκρίζες ζώνες» του νέου νόμου. Θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις ευάλωτες οικογένειες, αλλά και στις επιχειρήσεις, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς Από τις...

Αντιπολίτευση: Τα αποτελέσματα του νομοσχεδίου είναι δολοφονικά

Διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ελάσσονα αντιπολίτευση, η οποία ναι μεν υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα...

Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα για τον Πτωχευτικό! Υιοθέτησε ο πρωθυπουργός τις απόψεις Γεραπετρίτη

«Παγόνια» για τα 12 μίλια στη Βουλή Υιοθετεί, αντί να καταγγείλει, τις απαράδεκτες δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη περί κόκκινης γραμμής στα 6 ναυτικά μίλια ο...