Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Δημόσιο: Το φιάσκο με τα χρέη

Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας να διατυμπάνιζε χθες ότι μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου εκταμιεύτηκαν 2,37 δισ. ευρώ για να αποπληρωθεί μέρος των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι στην αγορά έφτασε μόνο το 1 δισ. ευρώ! Τα υπόλοιπα χρήματα έμειναν στα συρτάρια των υπουργείων. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για χρήματα που αφορούν οφειλές του Δημοσίου από το 2011!

Ο κ. Σταϊκούρας πέταξε το «μπαλάκι» των ευθυνών στους συναδέλφους του στην κυβέρνηση λέγοντας ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκταμιεύει χρήματα αλλά τα αρμόδια υπουργεία καθυστερούν να τα διαθέσουν στους φορείς (νοσοκομεία, ταμεία ΟΤΑ κ.λπ.) ώστε αυτοί με τη σειρά τους να πληρώσουν τους ιδιώτες. Και όσα χρήματα φτάνουν στους δικαιούχους είναι «κουρεμένα» (π.χ. 3% για τους φαρμακοποιούς, 20% στα νοσοκομεία κ.ά.) σε σχέση με την πραγματική οφειλή.

Ειδικότερα, από τα 2,3 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους:

-διατέθηκαν μόλις 47.000.000 ευρώ για εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων,

-τον Ιανουάριο δόθηκε ποσό ύψους 217.000.000 ευρώ κυρίως σε οφειλέτες του ΕΟΠΠΥ,

-τον Φεβρουάριο υπολογίζεται ότι περίπου 400.000.000-600.000.000 ευρώ θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι η τεράστια απόκλιση μεταξύ του ρυθμού χρηματοδοτήσεων από το ΓΛΚ και του ρυθμού πληρωμών από τα υπουργεία θα καλυφθεί εντός του Μαρτίου. Φιλοδοξεί δε ότι θα περάσει άλλο 1 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, εάν ψηφιστεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα επιταχύνει τη διαδικασία πληρωμών.

Αναπάντητο μένει, επίσης, το ερώτημα πώς και πότε θα ικανοποιηθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ ύψους 1,74 δισ ευρώ και φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων 1,2 δισ. ευρώ, που αποτυπώνονται στην έκθεση-κόλαφο ΔΝΤ – Κομισιόν για τη φορολογική διοίκηση. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, δεν έχει γίνει ακόμα η εκκαθάριση των σχετικών αιτήσεων και, απ’ ό,τι φαίνεται, το τελικό ποσόν προς πληρωμή θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που αποτυπώνεται στην έκθεση.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ