Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Δίνουν τώρα τη χαριστική (φόρο)βολή

Την πλήρη διευκρίνιση των πρόσθετων μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ της διετίας 2013-2014 που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και την εκ των προτέρων δέσμευση της νέας κυβέρνησης αλλά και αυτής που θα προκύψει μετά τις εκλογές ότι θα τα εφαρμόσει ζητούν μετ’ επιτάσεως οι δανειστές μας. Τι θα περιλαμβάνουν αυτά τα μέτρα; Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δίνουν ένα περίγραμμα: περισσότερες απολύσεις στο δημόσιο, σχεδόν πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών και μονιμοποίηση του χαρατσιού στα ακίνητα που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αυτό είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσουν και πάλι οι πολίτες, για να δεχτούν οι δανειστές της χώρας να εκταμιεύσουν την 6η δόση του δανείου. Το περίγραμμα των νέων μέτρων έχει ήδη συμφωνηθεί με την απερχόμενη κυβέρνηση Παπανδρέου και απομένει η επίσημη καταγραφή τους στην επικαιροποίηση του Μνημονίου που θα ενσωματωθεί στη δανειακή σύμβαση του νέου δανείου που προβλέπει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και η ψήφισή τους μέσω ενός νέου εφαρμοστικού νόμου.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που καλείται να συνυπογράψει η νέα κυβέρνηση είναι τα εξής:

1. Απόλυση των υπαλλήλων που βρίσκονται σε φορείς οι οποίοι συγχωνεύονται ή καταργούνται. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η επέκταση του μέτρου της εφεδρείας σε άλλους 50.000 δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς να αποκλείεται να ζητηθεί και σε αυτή την περίπτωση η απευθείας απόλυσή τους, προκειμένου να μειωθούν δραστικά οι κρατικές δαπάνες.

2. Πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών για την πλειονότητα των φυσικών προσώπων και μείωση των φοροαπαλλαγών για τα νομικά πρόσωπα. Μάλιστα, η τρόικα έχει ζητήσει ξεκάθαρα να συμπεριλαμβάνεται ρητά το μέτρο αυτό στο φορολογικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση Παπανδρέου επρόκειτο να καταθέσει στη Βουλή έως το τέλος του έτους.

3. Το ειδικό τέλος στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, να πάρει μόνιμο χαρακτήρα, τουλάχιστον έως το 2015, όταν και λήγει, θεωρητικά, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι το 2012 μπορούν να εισπραχθούν περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ μόνο από αυτό το χαράτσι.

4. Δέσμευση ότι θα προχωρήσουν τάχιστα οι αποκρατικοποιήσεις – ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας, με στόχο να εισπραχθούν έως το 2015 24 δισ. ευρώ.

5. Κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ως ένα επόμενο βήμα μετά την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Η τρόικα επιμένει ότι έτσι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και σε δεύτερο επίπεδο θα αυξηθεί η απασχόληση, χωρίς να νοιάζεται βέβαια για την κινεζοποίηση της αγοράς εργασίας, με μισθούς πείνας, που πρόκειται να δημιουργηθεί.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Βαβέλ με τους τραπεζικούς συμβούλους για το ξεπούλημα των «φιλέτων»

 

Σκηνές απείρου κάλλους, χαρακτηριστικές του τρόπου με τον οποίο επεδίωκε η απερχόμενη κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία, εκτυλίσσονται στις σχετικές συσκέψεις. Ταυτόχρονα, η πολύμηνη καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης (έχουν παρέλθει περίπου έξι μήνες από την ανάθεση) με τις εννέα τράπεζες που ανέλαβαν να ξεκαθαρίσουν και να προτείνουν τρόπους αξιοποίησης για τα ακίνητα προκαλεί παρενέργειες.

Ηδη κυκλοφορούν φήμες περί επικείμενης αποχώρησης της Εμπορικής Τράπεζας από το σχήμα. Η διοίκηση της τελευταίας αρνήθηκε να υπογράψει με διαδικασίες εξπρές τη σχετική σύμβαση. Ενημέρωσε ότι θα τη στείλει στη Γαλλία, στα κεντρικά της μητρικής Credit Agricole, και ότι μπορεί να χρειαστεί μήνας ώσπου να λάβει απάντηση. Κάποιοι λένε ότι οι Γάλλοι είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από την κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, EFG Eurobank Equities, Επενδυτική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Αττικής και Αγροτική.

Το πολυπληθές σχήμα είναι αφορμή για αστείες σκηνές, οι οποίες εκτυλίσσονται στις συναντήσεις. Σχεδόν κάθε τράπεζα έχει σύμβουλο ακινήτων και νομικούς συμβούλους οπότε -μαζί με τους εκπροσώπους του Δημοσίου- συγκεντρώνονται 20-30 άνθρωποι. «Σύντομα θα χρειαζόμαστε αμφιθέατρο» υποστηρίζει στέλεχος τράπεζας που συμμετέχει στις συναντήσεις, και εξηγεί ότι είναι δύσκολο να ληφθούν αποφάσεις από μία «μικρή διαδήλωση». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) παραμένει ακέφαλη, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η συνεργασία π.χ. για την άντληση στοιχείων που αφορούν τη δημοσία περιουσία. Ο Ευγ. Γιαννακόπουλος, παλιός συνεργάτης του Ευάγγ. Βενιζέλου, που προοριζόταν για τη συγκεκριμένη θέση, ουδέποτε εμφανίστηκε. Κατά πληροφορίες, δεν δέχτηκε να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της ΚΕΔ, η οποία παραμένει για σχεδόν μισό χρόνο χωρίς πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν πολλές φορές ανακοινώσει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία για πώληση και επαναμίσθωση (sale and lease back) 39 κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες. Πρόκειται για κτίρια-φιλέτα (όπως του υπουργείου Εξωτερικών απέναντι από τη Βουλή κ.λπ.), που υπό κανονικές συνθήκες θα προσέλκυαν το ενδιαφέρον επενδυτών.

Με το σημερινό περιβάλλον στην οικονομία και τον παραλογισμό με το φορολογικό καθεστώς στα ακίνητα θεωρείται δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να υπάρξει ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα εγείρονται και άλλα ζητήματα, όπως το ύψος του τιμήματος. Για παράδειγμα, εν μέσω της κρίσης, η αξία ορισμένων κτιρίων μπορεί να είναι κάτω από την αντικειμενική. «Τι συμβαίνει τότε; Αυτός που θα υπογράψει την πώληση θα κατηγορηθεί για απιστία;» αναρωτιούνται όσοι ασχολούνται με τη διαδικασία. Θεωρείται, πάντως, αδύνατη η τήρηση των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία προέβλεπαν την πώληση των κτιρίων έως το τέλος του έτους.

Φώτης Κόλλιας


Αδιαπραγμάτευτες περικοπές σε μισθούς – συντάξεις με αναδρομική ισχύ

Μπορεί η αλλαγή στην κυβέρνηση και στα υπουργεία να «πάγωσε» για λίγο την εφαρμογή τους, όμως οι σαρωτικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όπως ψηφίστηκαν στο πολυνομοσχέδιο, θα εφαρμοστούν μέχρι… κεραίας. Οι απαραίτητες εγκύκλιοι, για να τεθεί και επίσημα σε εφαρμογή το πετσόκομμα μισθών, συντάξεων και να μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, έπρεπε να έχουν ήδη ετοιμαστεί, αλλά λόγω της κυβερνητικής «απραξίας» πήραν μετάθεση για το τέλος Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι οι εγκύκλιοι που θα εκδοθούν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Ετσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα δουν λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ίσως και εν μέσω Χριστουγέννων.

Πιο συγκεκριμένα, οι βασικές περικοπές δαπανών που έχουν ψηφιστεί στο πολυνομοσχέδιο είναι:

Συντάξεις: Μειώνεται κατά 20% η κύρια σύνταξη συνταξιούχων άνω των 55 ετών για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.200 € και κατά 40% για εκείνους που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 €. Οι συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) χάνουν το 30% της επικουρικής σύνταξης που παίρνουν για ποσά που υπερβαίνουν τα 150 €. Επίσης, κατά 15% μειώνεται η επικουρική σύνταξη στους συνταξιούχους του κλάδου ασφάλισης προσωπικού της ΔΕΗ και των τομέων ΤΑΠ – ΟΤΕ, ΤΕΑΠ – ΕΛ.ΤΑ., ΤΕΑΠ – ΕΤΒΑ, του Τομέα Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), όπως επίσης και στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων. Οι συνταξιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων υπόκεινται επίσης σε μείωση της επικουρικής σύνταξης – μερίσματός τους, κατά 15%. Για το μέρος που υπερβαίνει τα 500 €, όμως, η περικοπή θα είναι της τάξεως του 50%.

Μισθολόγιο: Από την κατάργηση των επιδομάτων οι εργαζόμενοι στον στενό δημόσιο τομέα θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται έως και 50%. Στις εισηγμένες ΔΕΚΟ του Δημοσίου (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ, ΕΛ.ΠΕ., ΕΛ.ΤΑ.), το μέγιστο ύψος του μηνιαίου μισθού δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 1.900 €. Η συνολική μείωση αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να υποχωρήσει το μισθολογικό κόστος των οργανισμών αυτών στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί στις 31.12.2009.

Εφάπαξ: Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και του κλάδου ασφάλισης ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης εντός 2010 και δεν εκδόθηκε έως 1η Νοεμβρίου η αίτηση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, αυτό μειώνεται κατά 15% και 25% αντίστοιχα. Στους ασφαλισμένους του ΤΠΔΥ και του κλάδου ασφάλισης ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του 2011 ή πρόκειται να βγουν στη σύνταξη από εδώ και στο εξής, η μείωση του εφάπαξ από 1.1.2012 είναι 20% και 30% αντίστοιχα. Κατά 30% μειώνεται και το εφάπαξ των ασφαλισμένων στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ.

Εργασιακή εφεδρεία: Οι προσωπικές επιστολές που πρόκειται να σταλούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα τοποθετούν στην εργασιακή εφεδρεία 30.000 υπαλλήλους από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Συγχωνεύσεις – λουκέτα: Οι αποφάσεις για τα λουκέτα ή τις συγχωνεύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο Δημόσιο θα ετοιμαστούν έως το τέλος του έτους. Αφορούν συνολικά 151 φορείς, οι κυριότεροι των οποίων είναι οι ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΟΣΚ.

Αποκρατικοποιήσεις: Στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα μεταβιβαστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν οι επιχειρήσεις που είναι προγραμματισμένο να ιδιωτικοποιηθούν εντός του 2012 (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΕΛ.ΤΑ., Εγνατία Οδός).

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ