Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Διώχνει τα λαμπρά μυαλά η Ελλάδα του Μνημονίου!

Η νεόπτωχη Ελλάδα του Μνημονίου «διώχνει» τη νέα γενιά των λαμπρών μυαλών της, αφού πρώτα τα εφοδιάσει με όλα τα απαραίτητα προσόντα, τα οποία όμως δεν βρίσκουν αντίκρισμα στην εγχώρια αγορά εργασίας! Αυτό αποδεικνύει έρευνα που πραγματοποίησε το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την οποία, λόγω της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται από τις αρχές του 2011 ένα «εντεινόμενο κύμα φυγής υπερεκπαιδευμένων Ελλήνων» που δεν μπορούν να βρουν δουλειά στην πατρίδα τους. Από τη φυγή αυτή, όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας, η χώρα μας ζημιώνεται και επωφελούνται «οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, καθώς με μηδενικό κόστος εκμεταλλεύονται την επένδυση που έκανε η Ελλάδα στη νέα γενιά της».

Σε απλή μετάφραση, τα εγχώρια ΑΕΙ και ΤΕΙ πασχίζουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, με την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού, να προσφέρουν στους φοιτητές και τους σπουδαστές τους το καλύτερο επίπεδο σπουδών, για να τους «αρπάξουν» τελικά μεγάλες πολυεθνικές ανά τον κόσμο. Και πράγματι, όπως καταγράφεται στην έρευνα, τα ελληνικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνουν εξαιρετική δουλειά, με αποτέλεσμα να βρίσκονται επάξια ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου. Οχι μόνο στέκονται στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στα πανεπιστήμια-κολοσσούς της Αγγλίας και της Αμερικής, αλλά συνεχώς κερδίζουν έδαφος, αφού 18 από τα 23 εγχώρια ιδρύματα βελτίωσαν τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη μεταξύ του 2011 και του 2012. Κάποια από αυτά, μάλιστα, σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο, ανεβαίνοντας πολλά σκαλιά σε διάστημα ενός έτους.

Τύφλα να έχουν, λοιπόν, τα πρωτοκλασάτα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλου του κόσμου μπροστά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (που βρίσκεται στην κορυφή των καλύτερων πανεπιστημίων), στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών και Κρήτης. Τα προγράμματα σπουδών των συγκεκριμένων ιδρυμάτων και οι ερευνητικές δραστηριότητές τους κατατάσσονται σε κλίμακες από το 1% έως το 3%, όταν άριστα θεωρείται το 1%. Στο 5% βρίσκονται τα ιδρύματα των Ιωαννίνων και του Αιγαίου και το Δημοκρίτειο. Και τα ελληνικά ΤΕΙ όμως δεν πάνε πίσω: Το Τεχνολογικό Ιδρυμα της Κρήτης μετριέται στα ίσα με τα μεγαθήρια της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς τοποθετείται στο 10%. Και η λίστα συνεχίζεται, αφού ακολουθούν λίγο πιο κάτω, στο 15%, τα ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Λάρισας.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ