Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Διώκονται για κακούργημα δύο υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου αλλά και 57 επιχειρηματίες

Για παράνομες εγγυήσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων

Σε βαθμό κακουργήματος διώκονται πρώην διευθύντρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους την περίοδο 2006-2007, ένας υπάλληλος που φέρεται ότι τη συνέδραμε, καθώς και 57 επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας για υποθέσεις χορήγησης παράνομων εγγυήσεων για την εξυπηρέτηση δανείων.

Συγκεκριμένα, σε βάρος του πρώην στελέχους και του υπαλλήλου του Γενικού Λογιστηρίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ σε βάρος των επιχειρηματιών για ηθική αυτουργία στο παραπάνω αδίκημα.

Η υπόθεση ερευνήθηκε έπειτα από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. Οπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, η υπόθεση ξεκίνησε να διαδραματίζεται το 2006, όταν ειδικός νόμος έδωσε τη δυνατότητα στο Ελληνικό Δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις υπό αυστηρές προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών και εταιριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεών τους.

Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της εγγύησης ήταν η αίτηση να υποβληθεί και να εξεταστεί από 11μελές συμβούλιο.
Οπως διαπιστώθηκε όμως στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, η εν λόγω υψηλόβαθμη υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου την περίοδο 2006-2007 μέσα σε 30 ημέρες, χωρίς να θέσει τις αιτήσεις στον έλεγχο του συμβουλίου, τις έκανε δεκτές, ενώ ορισμένες φορές δεν είχε υποβληθεί καν… αίτηση!

Το αποτέλεσμα ήταν να χορηγήσει εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 94.032.170 ευρώ για 57 επιχειρήσεις. Για 34 εξ αυτών κατέπεσαν οι εγγυήσεις που χορηγήθηκαν έπειτα από αιτήματα των πιστωτικών ιδρυμάτωνμ για ποσά που άγγιξαν τα 34.714.918 ευρώ. Το Δημόσιο έχει ήδη πληρώσει για τις εγγυήσεις που κατέπεσαν 1.201. 429 ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχουν λήξει, καθώς «τρέχουν» έως το 2016. Την έρευνα από εδώ και στο εξής θα αναλάβει ανακριτής.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ